Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Σωτήρης Δογάνης, «Η Ζωή εν τάφω»

Σωτήρης Δογάνης, «Η Ζωή εν τάφω»
Η νέα κυκλοφορία της δισκογραφικής εταιρείας «Σείστρον» είναι μια εξαιρετική και επίκαιρη δουλειά. Πρόκειται για το «Η Ζωή εν τάφω» του Σωτήρη Δογάνη, το οποίο είναι ένα δισκογραφικό έργο εκκλησιαστικής μουσικής κατάνυξης.


Ο Επιτάφιος Θρήνος της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής εν χορδαίς και οργάνοις του ερμηνευτή, πρωτοψάλτη , καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και θεολόγου Σωτήρη Δογάνη, αποτελεί τη νέα κυκλοφορία της Σείστρον.

Ο διακεκριμένος και με ιδιαίτερες ευαισθησίες καλλιτέχνης Σωτήρης Δογάνης μας μεταφέρει με έντονη συγκινησιακή φόρτιση που προκαλεί ρίγος και μυσταγωγικό δέος, στην κοινωνία του Επιτάφιου Θρήνου της Αγίας και Μεγάλης Παρασκευής με το μουσικό του έργο: «Η Ζωή εν τάφω...».

Η νέα του δουλειά αποτελεί φυσική συνέχεια του πρώτου του δισκογραφικού πονήματος με τον τίτλο: «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται...», Υμνωδία και υμνολογία της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδας εν χορδαίς και οργάνοις - που επίσης κυκλοφορεί από τις Μουσικές Εκδόσεις Σείστρον.

Ο Σωτήρης Δογάνης είναι ιεροψάλτης, συγγραφέας και ενορχηστρωτής στα πλαίσια του έργου του: «Η Ζωή εν τάφω...» και αποδίδει με τρόπο προσωπικό και συγκλονιστικό την υμνολογία και την υμνωδία των Εγκωμίων του Επιταφίου της Μ. Παρασκευής, δίνοντας «φωνή» στο ανεπιτήδευτο μοιρολόι της Δημιουργίας, της άλογης φύσεως και του ανθρώπου ενώπιον του κηδευόμενου Χριστού.

Τη δομή του έργου, την καλλιτεχνική επιμέλεια, τη συγγραφή κειμένων και την ενορχήστρωση έχει αναλάβει εξ ολοκλήρου ο Σωτήρης Δογάνης, όπως επίσης και την ερμηνεία και την αφήγηση .

Ποίηση και απαγγελία στο ποίημα «Να τη θυμάστε τούτη τη νύχτα» η ποιήτρια και συγγραφέας Αννα Μπιθικώτση.

Συμμετέχουν οι μουσικοί με αλφαβητική σειρά: Γιώργος Αλεβίζος (ούτι, μπεντίρ, κρόταλα, ρεκ), Γιάννης Δριμάλας (κανονάκι), Μάριος Ζάρκος (midi τσέλο), Σταύρος Ντάλας (σάζι, ταμπούρ), Ηλίας Παλιουδάκης (βιολί), Πέτρος Σαριδάκης (κρητική λύρα, λυράκι), Κώστας Τσίντζας (κόντρα μπάσο)
Χρήστος Χαρχαλάκης (βιολί).

Η εικονογραφική παράσταση του εξωφύλλου προέρχεται από την ιερά Μονή Βατοπεδίου Αγίου Όρους.

Σχετικές ειδήσεις
14.11.2016 11:04
Οι The xx ανακοίνωσαν σήμερα τις λεπτομέρειες για την κυκλοφορία της πολυαναμενόμενης τρίτης δισκογραφικής τους δουλειάς. Το άλμπουμ ονομάζεται “I See You”, περιέχει δέκα νέα τραγούδια και θα κυκλοφορήσει στις 13 Ιανουαρίου από την Young Turks και την Feelgood Records.
O Jerome Kaluta συναντά την Idra Kayne στο προαύλιο της ΕΡΤ!
07.07.2016 10:24
Η ΕΡΤ σε σύμπραξη με τον Δήμο Αγίας Παρασκευής διοργανώνουν ένα ξεχωριστό «μουσικό καλοκαίρι», ως ανταπόδοση στους πολίτες που από το υστέρημα ή το περίσσεμα τους, χρηματοδοτούν την ύπαρξη και λειτουργία της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης.
Επιτάφιος & Επιφάνια: Ο Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμηνεύει Μίκη Θεοδωράκη στον Ιανό
18.04.2016 12:07
O Τάκης Κωνσταντακόπουλος ερμηνεύει τα έργα του Μίκη Θεοδωράκη: “Επιτάφιος”, σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και “Επιφάνια”, σε ποίηση Γιώργου Σεφέρη, στις 22 Απριλίου 2016 στον Ιανό.
Ο Βασίλης Λέκκας τραγουδά Καζαντζίδη στον Ιανό
14.01.2016 10:55
"Να σου δώσω μια να σπάσεις" είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Βασίλη Λέκκα, αλλά και της πρώτης μουσικής παράστασης μετά την κυκλοφορία του διπλού cd που θα πραγματοποιηθεί στη μουσική σκηνή του Ιανού το Σάββατο 23 Ιανουαρίου.
Νησιά στη βεράντα ...του Ίλιον Plus
11.12.2015 14:17
Η κυκλοφορία της νέας δισκογραφικής δουλειάς της συνθέτριας Αρετής Κοκκίνου, σε στίχους της Μαρίας Παπαδάκη, με τίτλο «Νησιά στη βεράντα», αποτελεί αφορμή για μια σπουδαία συνύπαρξη!