Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Η Μνηστή του Ξαβιέ Ντυρανζέ στο Studio Μαυρομιχάλη

Η Μνηστή του Ξαβιέ Ντυρανζέ στο Studio Μαυρομιχάλη
Η ομάδα Ζάω Ζω ανεβάζει στο Studio Mαυρομιχάλη το έργο του σύγχρονου Γάλλου συγγραφέα, Ξαβιέ Ντυρανζέ, Η Μνηστή, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε σκηνοθεσία Εύας Κουκούτση, από την Παρασκευή 16 Απριλίου. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε στη Γαλλία το 2001 και διακρίθηκε, αποσπώντας τις καλύτερες κριτικές στο φεστιβάλ της Avignon.

Πρόκειται για ένα έργο αντιπολεμικό, που η γλώσσα του κινείται από τον ωμό ρεαλισμό μέχρι τον πιο αχαλίνωτο λυρισμό. Ο Ξαβιέ Ντυρανζέ μας δίνει ένα από τα καλύτερα έργα του, μέσα από μια ιστορία αγάπης και μίσους, φυλετικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, όπου η σύγχρονη Ιστορία είναι συνεχώς παρούσα.

Το έργο είναι ένα διαχρονικό αποτύπωμα της ανθρώπινης ιστορίας και μας θυμίζει την υπόσχεση των θρησκειών και των μεγάλων ανθρωπιστικών διδασκαλιών για έναν κόσμο αγάπης, όπου όλα τα αντίθετα συνυπάρχουν αρμονικά σε μία Γη της Επαγγελίας.

Ένας στρατιώτης επιστρέφει από έναν εμφύλιο πόλεμο, κουβαλώντας μαζί του δόξα και ύποπτα λάφυρα. Ξαναβρίσκει τη μνηστή του, η οποία υπήρξε θύμα βιασμού από αυτούς ακριβώς που μισεί περισσότερο στον κόσμο: τον φυλετικό και θρησκευτικό εχθρό. Εκείνη, εν αγνοία του, φέρει το παιδί του βιασμού αυτού.

Το φάντασμα του βιαστή, ορατό μόνο στη μνηστή, εμφανίζεται συχνά, ζητά τη συγχώρεση και την παροτρύνει να κρατήσει το παιδί, ένα παιδί ευλογημένο να φέρει την αγάπη και τη δικαιοσύνη στον κόσμο…

Συντελεστές
Μετάφραση: Δανάη Βερλέ, Σκηνοθεσία: Εύα Κουκούτση, Εικαστική επιμέλεια - Σκηνικές κατασκευές: Σταύρος Παναγιωτάκης, Μουσική σύνθεση: Dolphine Ears,
Σχεδιασμός φωτισμών -  Επεξεργασία φωτογραφιών: Σταύρος Παναγιωτάκης, Κοστούμια: Δημήτρης Ντάσιος, Tangο: Αnastasia, Ειδικές κατασκευές: Βύρων Παπαδόπουλος, Βοηθός σκηνοθέτη: Αλέξης Πασπαρδάνης, Φωτογραφίες: Βασίλης Μαθιουδάκης

Παίζουν
Ανδρέας Ανδρεάδης, Τάσος Αλαφάκης, Εύα Κουκούτση, Μαργαρίτα Μακαρούνη, Νίκος Μαυρουδής

Σχετικές ειδήσεις
Κοταμανίδου, Παπαδημητρίου και Γέρου στο Studio Μαυρομιχάλη
21.02.2017 11:19
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό συνεχίζεται, με καλεσμένες για την εικοστή συζήτηση, τρεις σημαντικές ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου: Εύα Κοταμανίδου, Μάνια Παπαδημητρίου, Κάτια Γέρου. Και οι τρεις ηθοποιοί αποφοίτησαν από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης και έχουν συνδέσει το όνομά τους με επιτυχίες του θεάτρου. Παράλληλα και οι τρεις έχουν αναπτύξει πολιτική δράση στην Αριστερά.
Σειρά συζητήσεων για «Το Κιβώτιο»: Η Άλκη Ζέη στο Studio Μαυρομιχάλη
03.10.2016 13:45
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο. Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ξεκινά και ο κύκλος συζητήσεων με το κοινό που εγκαινιάστηκε πέρσι, με πρώτη καλεσμένη για τη φετινή σαιζόν τη συγγραφέα Άλκη Ζέη. Τη συζήτηση με το κοινό θα συντονίσει η Δρ. Θεατρολογίας Κωνσταντίνα Ζηροπούλου.
Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας, της Έρσης Νιαώτη στο Studio Μαυρομιχάλη
26.09.2016 11:52
Ο Θεατρικός Οργανισμός “Νέος Λόγος” και το Studio Μαυρομιχάλη, παρουσιάζουν το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης Έρσης Νιαώτη, “Κοιμήθηκα με τα μαλλιά μου μέσα σ’ένα άδειο κουτί πίτσας”, σε σκηνοθεσία Στέλλας Κρούσκα.
«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου για δεύτερη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
20.09.2016 11:12
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.