Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Η Εκδίκηση του Τόμας Κυντ

Η Εκδίκηση του Τόμας Κυντ
Το Αμφι - Θέατρο Σπύρου Α. Ευαγγελάτου παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα το αριστούργημα του ελισαβετιανού Τόμας Κυντ, Εκδίκηση (Τίτλος πρωτοτύπου: The Spanish Tragedy), σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 15 Απριλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Μαΐου.

Γραμμένο γύρω στο 1587 το έργο γνώρισε τεράστια επιτυχία στην εποχή του και παίχτηκε πολλές φορές. Αποτέλεσε τομή στη δραματουργία της εποχής, δημιουργώντας ένα νέο είδος, την τραγωδία εκδίκησης, είδος που αγαπήθηκε πολύ και ενέπνευσε πολλούς σημαντικούς συγγραφείς, ανάμεσά στους οποίους και ο Σαίξπηρ (Τίτος Ανδρόνικος, Άμλετ , Μάκβεθ).           

Παραδόξως η Εκδίκηση ανέβηκε ελάχιστες φορές τον 20ο αιώνα και παραμένει άγνωστη στο ευρύ κοινό, ενώ διαθέτει συναρπαστική πλοκή και ένα πρωτοποριακό για την εποχή πάντρεμα του κωμικού με το δραματικό στοιχείο.

Πέντε δολοφονίες, δύο αυτοκτονίες, ένας απαγχονισμός, ένα ερωτικό τρίγωνο είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία που αφήνουν το θεατή με κομμένη την ανάσα. Με φόντο την πολεμική σύγκρουση ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία εκτυλίσσεται η ιστορία του έργου, όχι μόνο μπροστά στα μάτια των θεατών, αλλά και μπροστά στο Φάντασμα του Ισπανού πολεμιστή Ντον Αντρέα, που μαζί με την προσωποποιημένη Εκδίκηση παρακολουθούν όλη τη δράση και σχολιάζουν.

Είναι το πρώτο έργο που χρησιμοποιεί το τέχνασμα του θεάτρου εν θεάτρω και μάλιστα πολλαπλώς: το κοινό παρακολουθεί το Φάντασμα και την Εκδίκηση, που παρακολουθούν τη παράσταση μέσα στην οποία στήνονται και δύο επιπλέον δρώμενα για τον Βασιλιά της Ισπανίας. Στο κέντρο αυτής της πολυεπίπεδης σύλληψης, ο Ιερώνυμο, αξιωματούχος της Ισπανικής Αυλής με δικαστικές αρμοδιότητες,  αναζητά δικαιοσύνη για το φόνο του γιου του. Όταν συνειδητοποιήσει ότι δεν θα τη βρει ούτε απ’ τους ανθρώπους ούτε απ’ τους Θεούς, αποφασίζει να εκδικηθεί ο ίδιος.

Το έργο ερευνά τα όρια ανάμεσα στη δικαιοσύνη (ανθρώπινη ή Θεία) και την εκδίκηση, ανάμεσα στην ελεύθερη βούληση του ανθρώπου και την προκαθορισμένη από τους Θεούς μοίρα, θίγοντας παράλληλα και άλλα διαχρονικά ζητήματα, όπως την εξουσία, τη διαφθορά, τον έρωτα.

Στην παράσταση της Κατερίνας Ευαγγελάτου επτά ηθοποιοί ερμηνεύουν τριάντα ρόλους, περνώντας από το φως στη σκιά, απ’ τη ζωή στο θάνατο και απ\' την τραγωδία στην κωμωδία .

Μετάφραση: Κατερίνα Τσαμαδιά, Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σκηνοθεσία -  Δραματουργική επεξεργασία:  Κατερίνα Ευαγγελάτου, Σκηνικά – Κοστούμια: Αλεξάνδρα Μπουσουλέγκα, Ράνια Υφαντίδου, Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος, Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης

Παίζουν:
Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Κωστής Καλλιβρετάκης, Νικόλας Παπαγιάννης, Λευτέρης Πολυχρόνης, Σωτήρης Τσακομίδης, Βαγγέλης Ψωμάς .


Σχετικές ειδήσεις
Η Κατερίνα Βρανά ανάμεσα στους 5 πιο αστείους κωμικούς του πλανήτη!
08.12.2016 14:23
Με πολύ μεγάλη χαρά σας ανακοινώνουμε πως η Κατερίνα Βρανά είναι και επίσημα μια από τους 5 κορυφαίους κωμικούς του πλανήτη.
1984, σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου
11.11.2016 11:34
1984. Το προφητικό μυθιστόρημα-σταθμό για την πολιτική σκέψη του 20ού αιώνα παρουσιάζει η εταιρεία Λυκόφως από τις 2 Δεκεμβρίου στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Ευαγγελάτου, μετά την μεγάλη επιτυχία του Φάουστ.
Το «Γκιακ» επιστρέφει στη σκηνή του Skrow!
13.09.2016 17:24
Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ - που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα - του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Skrow, σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Θανάση Δόβρη, μετά την τεράστια επιτυχία της πρώτης παρουσίασης.
Το «Γκιακ» για πρώτη φορά στη σκηνή σε σκηνοθεσία Θανάση Δόβρη
21.04.2016 14:22
Η συλλογή διηγημάτων Γκιακ - που σημαίνει αίμα, οικογένεια, εκδίκηση στα Αρβανίτικα - του Δημοσθένη Παπαμάρκου, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα νεοελληνικής λογοτεχνίας, παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε θεατρική μορφή σε σκηνοθεσία του ηθοποιού Θανάση Δόβρη, με μια εκλεκτική ομάδα ηθοποιών & συνεργατών.
Αλληλεγγύη: Η εκδίκηση του καλού: 24 ηθοποιοί και 14 ποιητές ενώνουν τη φωνή τους για τους πρόσφυγες
23.03.2016 10:27
Αθήνα και Θεσσαλονίκη συντονίζονται στην ίδια εκδήλωση με το κοινό σύνθημα: «Η Αλληλεγγύη είναι η εκδίκηση του καλού». 14 ποιητές, 24 ηθοποιοί και 3 μουσικοί ενώνουν τη φωνή τους σε μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Μαρτίου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου, 16.00-18.00.