Ο φωτογράφος Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης και ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Πεκλάρης – μόνιμοι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και ανταποκριτές πολλών ελληνικών περιοδικών και εφημερίδων – συναντούν εκατόν πενήντα διαφορετικά πρόσωπα – κατοίκους της Νέας Υόρκης, τα φωτογραφίζουν, γράφουν γι αυτά και τα παρουσιάζουν στο Μουσείο Μπενάκη από τις 24 Μαρτίου.

Η έκθεση που παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη, μαζί με τον συνοδευτικό κατάλογο, αποτελούν τα δύο μέρη μιας προσπάθειας η οποία επιχειρεί να παρουσιάσει μια εσωτερική ματιά του μικρόκοσμου των κατοίκων της Νέας Υόρκης, όπως επίσης και να καταγράψει ήθη και συμπεριφορές στην μετά την 9/11 εποχή, στον καιρό του πρώτου αφροαμερικανού προέδρου, αλλά και της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο Αλέξανδρος Λαμπροβασίλης αναδεικνύει με τον φωτογραφικό του φακό εντελώς διαφορετικούς μεταξύ τους πολίτες στο καθημερινό, αστικό τους περιβάλλον, ενώ ο Αχιλλέας Πεκλάρης καταγράφει με τα κείμενά του την ωμή ιστορία τη στιγμή που γεννιέται.

Κατά την πραγματοποίηση του σχεδίου έχουν τηρηθεί από τους δημιουργούς τα δημογραφικά χαρακτηριστικά της Νέας Υόρκης. Κατά συνέπεια, εκτός από την ποικιλία σε επαγγέλματα, ιδιότητες και προσωπικές διαδρομές, επιτυγχάνεται και η αντιπροσωπευτικότητα στο δείγμα, με 35% λευκούς, 27% λατινοαμερικάνους, 25% αφροαμερικάνους και 13% ασιάτες.

Όσοι συμμετέχουν καλούνται να εκφράσουν τη γνώμη τους πάνω σε τρία σημαντικά ζητήματα της εποχής: Την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, την οικονομική κρίση και την πραγματικότητα στην πόλη μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα και μοιραία, ωστόσο, η συζήτηση απλώνεται και σε άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η μετανάστευση, οι κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις, η εγκληματικότητα και πολλά άλλα. Συχνά επίσης έρχονται στην επιφάνεια σπαρταριστές προσωπικές ιστορίες που συνδέονται, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με τα προς διερεύνηση ζητήματα.

Ο θεατής της έκθεσης και ο αναγνώστης του βιβλίου έχουν την ευκαιρία να ρίξουν μια κοντινή ματιά στην πόλη-θρύλο και στα ενδότερά της, σε μια δύσκολη και κρίσιμη συγκυρία της ιστορίας της, αλλά και να τη δουν μέσα από τα μάτια των, συχνά εκκεντρικών, κατοίκων της. Οι φωτογραφίες του Αλέξανδρου Λαμπροβασίλη, οι απαντήσεις των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο και τα κείμενα του Αχιλλέα Πεκλάρη, συγκροτούν μια ολοκληρωμένη προσπάθεια που δεν περιορίζεται στην απλή καταγραφή της πραγματικότητας, αλλά στοχεύει και στην ουσία των πραγμάτων. Πρόκειται για ένα μοντέλο σκέψης και δουλειάς με ουσιαστικό κοινωνικό και ιστορικό χαρακτήρα.

Στην έκθεση του Μουσείου Μπενάκη περιλαμβάνονται περισσότερες από ογδόντα φωτογραφίες και σαράντα κείμενα, αντιπροσωπευτικά της προσπάθειας αυτής. Ταυτόχρονα, στην έκθεση παρουσιάζεται ένα εντυπωσιακό video της Astrid Steiner, δημιουργημένο ειδικά για την έκθεση. Η μουσική επιμέλεια έγινε επίσης με την ευκαιρία της έκθεσης από τους Luke Damrosh και Chris Kuklis.