Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη στον Αστρολάβο

Έκθεση της Νίκης Ελευθεριάδη στον Αστρολάβο
Στην τελευταία ενότητα δουλειάς της Νίκης Ελευθεριάδη, με τίτλο Περιπλανήσεις, που θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 11 Μαρτίου στον Αστρολάβο artlife, η καλλιτέχνης θα εκθέσει 30 λάδια δημιουργίες των τελευταίων δύο ετών, μέχρι και τις 27 Μαρτίου.

Πριν από τριάντα περίπου χρόνια η Νίκη Ελευθεριάδη πρωτοπαρουσίασε έναν αυθεντικό δικό της κόσμο γήινο αλλά και ονειρικό μαζί. Φιγούρες εκφραστικές κυρίως γυναικείες, άλλοτε σε εσωτερικά παραδοσιακών σπιτιών και άλλοτε σε υπαίθριους χώρους, πλημμυρισμένους στο μπλε της θάλασσας ή στο πράσινο των κήπων. 

Έργα δομημένα με πριμιτίφ γραφή και με έντονα χρώματα – αντίβαρο της μοναξιάς που αποπνέουν οι φιγούρες της, προκαλούν τον θεατή να μπει στον κόσμο της.

Τοπία με κουκουναριές, βεράντες με θέα το Αιγαίο αλλά και με θέα την πόλη. Η Λέσβος παντού μέσα από το φίλτρο της ραφιναρισμένης συγκίνησης του αφηγητή - ζωγράφου, ζωντανεύει μνήμες και ξυπνά νοσταλγία για κάτι που έφυγε και ατέρμονη αναμονή για κάτι που θα έρθει κάποια στιγμή.

Οι πίνακες της Νίκης Ελευθεριάδη έχουν την αθωότητα μιας αυθεντικής ενόρασης και τη σοφία μιας απόλυτα αφομοιωμένης εμπειρίας. Κάθε ζωγραφιά είναι ξεχωριστή αλλά και δεμένη με τις άλλες σε μια λυρική ενότητα. Ένας κόσμος προστατευμένος, ίσως περίκλειστος, με μικρογραφικά δουλεμένα μοτίβα σε διαφορετικά επίπεδα που τέμνουν τον πίνακα, δημιουργώντας διαφορετικά εικονιστικά πεδία και αφηγήσεις. Η σήμανση αυτή υποδηλώνει ανάγκες προσωπικών ορίων, ανάμεσα στην επιθυμία και την απαγόρευση. Την φαντασία και την πραγματικότητα. Το εφικτό και το ανέφικτο.

Η Νίκη Ελευθεριάδη γεννήθηκε το 1954 στην Πέτρα της Λέσβου. Από το 1972 – 1974 σπούδασε γραφικές τέχνες και διακόσμηση εσωτερικού χώρου στην Αθήνα  (ΚΤΕ) και από το 1975 -1977 πλαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Έργα της υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη , στο Μουσείο Max Fourny – Παρίσι, στη Πινακοθήκη του Δήμου Μυτιλήνης, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές. 

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Αντώνη Στάβερη στη Φωκίωνος Νέγρη 16
23.02.2017 10:49
Τρία χρόνια μετά την τελευταία του ατομική έκθεση ο Αντώνης Στάβερης παρουσιάζει στη Φωκίωνος Νέγρη 16, σε επιμέλεια και παραγωγή της Ελισάβετ Σακαρέλη, την νέα του έκθεση με τίτλο Αλλόκοτη χλωρίδα της μνήμης η οποία εγκαινιάζεται την Τετάρτη 1η Μαρτίου στις 8 μ.μ.
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
Αθλοπαιδίες: έκθεση της Αθηνάς Χατζή στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών
01.11.2016 10:18
Δουλεύοντας τη θεματική των αθλοπαιδιών με εντατική επιμονή τα τελευταία χρόνια, η Αθηνά Χατζή συγκροτεί την πιο ώριμη ίσως ενότητα της ζωγραφικής της και την παρουσιάζει στο Θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών από τις 4 έως τις 18 Νοεμβρίου 2016, σε επιμέλεια της Ίριδας Κρητικού.
Το ταξίδι της νίκης: έκθεση της Μαρίας Χρυσοχοΐδου στη γκαλερί 7
18.04.2016 12:33
Την Τρίτη 10 Μαΐου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την νέα δουλειά της ζωγράφου Μαρίας Χρυσοχοΐδου με τίτλο Το ταξίδι της νίκης.
Με τον τρόπο του Γ. Σ.: εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης
16.03.2016 17:06
Στο πλαίσιο του Μαρτίου ως καθιερωμένου μήνα ποίησης στον Ιανό και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, εγκαινιάζεται στην ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στις 21:00 η ομαδική έκθεση "Με τον τρόπο του Γ.Σ.", ένα εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα ποιητή, Γιώργο Σεφέρη.