Στην τελευταία ενότητα δουλειάς της Νίκης Ελευθεριάδη, με τίτλο Περιπλανήσεις, που θα παρουσιαστεί από την Πέμπτη 11 Μαρτίου στον Αστρολάβο artlife, η καλλιτέχνης θα εκθέσει 30 λάδια δημιουργίες των τελευταίων δύο ετών, μέχρι και τις 27 Μαρτίου.

Πριν από τριάντα περίπου χρόνια η Νίκη Ελευθεριάδη πρωτοπαρουσίασε έναν αυθεντικό δικό της κόσμο γήινο αλλά και ονειρικό μαζί. Φιγούρες εκφραστικές κυρίως γυναικείες, άλλοτε σε εσωτερικά παραδοσιακών σπιτιών και άλλοτε σε υπαίθριους χώρους, πλημμυρισμένους στο μπλε της θάλασσας ή στο πράσινο των κήπων. 

Έργα δομημένα με πριμιτίφ γραφή και με έντονα χρώματα – αντίβαρο της μοναξιάς που αποπνέουν οι φιγούρες της, προκαλούν τον θεατή να μπει στον κόσμο της.

Τοπία με κουκουναριές, βεράντες με θέα το Αιγαίο αλλά και με θέα την πόλη. Η Λέσβος παντού μέσα από το φίλτρο της ραφιναρισμένης συγκίνησης του αφηγητή – ζωγράφου, ζωντανεύει μνήμες και ξυπνά νοσταλγία για κάτι που έφυγε και ατέρμονη αναμονή για κάτι που θα έρθει κάποια στιγμή.

Οι πίνακες της Νίκης Ελευθεριάδη έχουν την αθωότητα μιας αυθεντικής ενόρασης και τη σοφία μιας απόλυτα αφομοιωμένης εμπειρίας. Κάθε ζωγραφιά είναι ξεχωριστή αλλά και δεμένη με τις άλλες σε μια λυρική ενότητα. Ένας κόσμος προστατευμένος, ίσως περίκλειστος, με μικρογραφικά δουλεμένα μοτίβα σε διαφορετικά επίπεδα που τέμνουν τον πίνακα, δημιουργώντας διαφορετικά εικονιστικά πεδία και αφηγήσεις. Η σήμανση αυτή υποδηλώνει ανάγκες προσωπικών ορίων, ανάμεσα στην επιθυμία και την απαγόρευση. Την φαντασία και την πραγματικότητα. Το εφικτό και το ανέφικτο.

Η Νίκη Ελευθεριάδη γεννήθηκε το 1954 στην Πέτρα της Λέσβου. Από το 1972 – 1974 σπούδασε γραφικές τέχνες και διακόσμηση εσωτερικού χώρου στην Αθήνα  (ΚΤΕ) και από το 1975 -1977 πλαστικές τέχνες στο Πανεπιστήμιο Paris VIII. Έργα της υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη, στο Μουσείο Max Fourny – Παρίσι, στη Πινακοθήκη του Δήμου Μυτιλήνης, Αγροτική Τράπεζα, Alpha Bank, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Θεσσαλονίκης και σε ιδιωτικές συλλογές.