Πρόκειται για το Danube Music Festival, το οποίο γεννήθηκε το 2007 από μια ιδέα της σκηνοθέτριας Zlatina Rousseva και δεν είναι άλλο από ένα μουσικό – ethnic – φεστιβάλ που πραγματοποιείται πάνω σε ένα κρουαζιερόπλοιο το οποίο διασχίζει τον ποταμό Δούναβη. Το φετινό Danube Music Festival, θα ξεκινήσει στις 20/03 και θα διαρκέσει μέχρι τις 01/04.

Μουσικοί της ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και πολλοί άλλοι καλεσμένοι, ταξιδεύουν μαζί κατά μήκος του Δούναβη κάνοντας μικρές στάσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Βελιγράδι, το Νόβισαντ, η Βουδαπέστη, η Μπρατισλάβα, το Βούκοβαρ, η Βιέννη, το Μέλκ, το Πασό… Πάνω στο καράβι, επιχειρείται μια μουσική συνάντηση ενάντια στο ρεύμα ή καθένας από τους μουσικούς μοιράζεται με τους υπόλοιπους αγαπημένους ήχους και μελωδίες. Στη φετεινή δεύτερη διοργάνωση, το θέμα του Danube Music Festival είναι Μουσική, η ζωντανή μνήμη της Ευρώπης με έμφαση στις μουσικές παραδόσεις που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η γνωριμία με τους πολιτισμούς και την ιστορία των λαών της ανατολής και των Βαλκανίων, μέσω της παγκόσμιας μουσικής γλώσσας.

Στους μουσικούς που θα ταξιδέψουν φέτος βρίσκονται: ο Haig Yazdjian, ένας από τους καλύτερους παίκτες στο ούτι και το κουαρτέτο του: Βαγγέλης Καρύπης (κρουστά, φωνή), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο, κιθάρα, φωνή), Θέμης Νικολούδης (βιολί), ο Misirly Ahmed (Τουρκία), από τους σημαντικότερους παίκτες κρουστών της ανατολής και της Μεσογείου, ο Michali Dresch (Ουγγαρία) με το κουαρτέτο του, ένας από τους πιο αυθεντικούς μουσικούς της τζαζ ο Theodossii Spassov (Βουλγαρία), ένας από τους καλύτερους φλαουτίστες της Ευρώπης ο Feruz Mustafov (ΠΓΔΜ), ο βασιλιάς της τσιγγάνικης ορχήστρας Carlos Nunez (Ισπανία)…

Εκτός από συναυλίες και αυτοσχεδιασμούς, στο καράβι θα γίνονται και σεμινάρια για την ιστορία των Βαλκανίων και των παραδουνάβιων πληθυσμών, τα κινήματα και τις μεταξύ τους μουσικές ανταλλαγές.

Οι μουσικοί θα συμμετέχουν στις συζητήσεις παρουσιάζοντας τις έρευνες, τις απόψεις τους, τα μουσικά είδη και τις παραδόσεις τους. οργανωθεί και ένας διαγωνισμός για νέους γεννημένους  μετά την 1η Μαρτίου 1980 που κατοικούν σε μια από τις 7 χώρες της ΕΕ, με στόχο να τους δωθούν κίνητρα για καλύτερη γνωριμία με την πολιτιστική τους παράδοση.