Το Θέατρο Σοφούλη κλείνει με επιτυχία τον κύκλο των παραστάσεων της Σολομώντειας Λύσης στη Θεσσαλονίκη και συνεχίζει με μικρή περιοδεία. Πρώτη στάση κάνει στη Λέρο την Τέτάρτη 10 Μαρτίου και αμέσως μετά την Κυριακή 14 Μαρτίου στην Πτολεμαϊδα.

Η Σολομώντια λύση του Γιάννη Καλατζόπουλου, σε σκηνοθεσία του ίδιου, βασισμένο στο Κινέζικο έργο του 13ου αι., Ο κύκλος με την κιμωλία, απ’ όπου εμπνεύστηκε και ο Μπέρτολτ Μπρεχτ το ομώνυμο αριστούργημά του.

Πριν από περίπου 50 χρόνια ο Μπέρτολτ Μπρεχτ πήρε ένα παλιό παραμύθι και το έκανε θεατρικό έργο για μεγάλους. Ο Γιάννης Καλατζόπουλος πήρε αυτό το έργο και το ξαναέκανε παραμύθι για παιδιά. Το Θέατρο Σοφούλη επέλεξε να ανοίξει την Παιδική του Σκηνή με το θαυμάσιο αυτό έργο που είναι ένας ύμνος στην αληθινή και ανυπόκριτη αγάπη.

Ο κύκλος με την κιμωλία είναι μια αλληγορία με θέμα την αγάπη, στηριγμένη στον πανάρχαιο μύθο. Μια βασίλισσα κυνηγημένη από στασιαστές, εγκαταλείπει το μωρό της. Το βρίσκει η υπηρέτρια της και αποφασίζει να το πάρει για να το γλιτώσει από τους διώκτες του. Κυνηγημένη πλέον και αυτή, υποφέρει τα πάνδεινα για να του εξασφαλίσει μια στέγη και λίγο γάλα.

Μια αληθινή αγάπη αναπτύσσεται στο παιδί και στην θετή του μητέρα, ώσπου, μετά από χρόνια το καθεστώς αλλάζει και το παιδί γίνεται ο νόμιμος κληρονόμος του θρόνου και μιας αμύθητης περιούσιας. Τότε εμφανίζεται  η φυσική του μητέρα και το διεκδικεί… Και ο ιδιόρρυθμος δικαστής θα κάνει το πείραμα: Βάζει το παιδί στην μέση ενός κύκλου και ζητάει από τις δύο μητέρες να το τραβήξουν προς το μέρος τους, πιάνοντας από το ένα χέρι η καθεμιά, και όποια νικούσε θα το έπαιρνε υπό την κηδεμονία της.

Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλατζόπουλος, μουσική: Δημήτρης Λέκκας, σκηνικά – κοστούμια: Βαλεντίνο Βλάσης Βαλάσης, Χορογραφίες: Κατερίνα Ανδριοπούλου και φωτισμοί: Χρήστος Γιαλαβούζης.

Παίζουν: Κώστας Γακίδης, Παυλίνα Χαρέλα, Σίσσυ Ιγνατίδου, Φώτης Πυριτίδης, Ηλίας Μπερμπέρης, Τατιάνα Τσαπικίδου.