Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Παιδικές Αναμνήσεις

Παιδικές Αναμνήσεις
Η παιδική ηλικία, ένα από τα αγαπημένα θέματα των εικαστικών, αποτελεί τον κεντρικό άξονα της έκθεσης ζωγραφικής Παιδικές Αναμνήσεις της Μαρίας Βαξεβάνογλου-Σκανδάλη, που παρουσιάζει ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων στο Πνευματικό του Κέντρο από τις 5 έως τις 14 Μαρτίου.

Ο βασικός ήρωας των έργων είναι το παιδί σε σημαντικές φάσεις της ανάπτυξής του. Το παιδί που μεγαλώνει παίζοντας ή μάλλον το παιδί που παίζει για να μεγαλώσει.

Η έκθεση αποτελείται από 50 έργα, στα οποία η ζωγράφος παρουσιάζει βιώματα μιας περασμένης εποχής, γεγονότα όπως τα ζήσαμε τότε σαν παιδιά και έμειναν χαραγμένα στη μνήμη μας. Τα υλικά που χρησιμοποιεί είναι τέμπερες, ακρυλικά σε μικτή τεχνική, καθώς και την τεχνική της νωπογραφίας.

Η δημιουργός, ανέκαθεν σε επικοινωνία με το παιδί και με την ιδιότητα της παιδοψυχολόγου, ζωγραφίζει με ένα στιλ προσωπικά αυθόρμητα νεανικό, ανένταχτο. Τα έργα της αποπνέουν ένα κλίμα νοσταλγικό μα συνάμα μεταδοτικά αισιόδοξο, εμπνέονται από το παιδί και την παιδικότητα που διατηρεί η ίδια μέσα της.

Η Μαρία Βαξεβάνογλου έχει σπουδάσει ζωγραφική στην Αθήνα και το Παρίσι. Παράλληλα ολοκλήρωσε σπουδές ψυχολογίας και άσκησε το επάγγελμα του παιδοψυχολόγου. Ζώντας στο Παρίσι έχει δεχτεί επιρροές από τη γαλλική ζωγραφική και μεγάλοι εμπνευστές για εκείνη αποτέλεσαν οι Corot, Delacrois, Cesanne, Matisse, Chayall και Picasso.

Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις. Ασχολήθηκε με εικονογραφήσεις σε περιοδικά, π.χ.«Επιθεώρηση Τέχνης» και «Δρόμοι της Ειρήνης» και σε παιδικά βιβλία, όπως «Το Καπλάνι της Βιτρίνας» της Άλκης Ζεκ.

Συνεργάστηκε στην εικονογράφηση του βραβευμένου Αλφαβηταρίου «Τα καλά παιδιά» του Κώστα Γραμματόπουλου και πραγματοποίησε σκηνικά και φιγούρες κουκλοθεάτρου στην κρατική τηλεόραση , για τις παιδικές εκπομπές «Ελάτε να παίξουμε». 

Σχετικές ειδήσεις
Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου: έκθεση στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
24.11.2016 10:38
Στο πλαίσιο της έκθεσης «Κυκλαδική Κοινωνία 5000 χρόνια πριν» το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει από 8 Δεκεμβρίου μέχρι 19 Μαρτίου την έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Robert McCabe. Αναμνήσεις & μνημεία του Αιγαίου».
Τάσεις: Ζωγραφική έκθεση στο Contemporary Space Athens
09.11.2016 13:27
Η ομάδα «Ανεξάρτητοι Εικαστικοί Καλλιτέχνες» παρουσιάζει την ζωγραφική έκθεσή της με τίτλο «Τάσεις» στο Contemporary Space Athens, στην Πλάκα.
Φως - Ζωή: έκθεση του Αλέκου Κυραρίνη (ζωγραφική) και του Δημήτρη Αγγελή (ποίηση) στην Ελληνοαμερικάνικη Ένωση
05.10.2016 16:27
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Hellenic American College (HAEC) σε συνεργασία με το Hellenic American University (Manchester, NH, USA) παρουσιάζουν έκθεση με έργα ζωγραφικής του Αλέκου Κυραρίνη και ποιήματα του Δημήτρη Αγγελή.
Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες: έκθεση με έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Β. & Μ Θεοχαράκη
28.09.2016 16:34
Την Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου 2016 στις 20.00 θα εγκαινιαστεί η έκθεση «Σπύρος Παπαλουκάς. SYNOPSIS. Ζωγραφική, αγιογραφίες, σχέδια, μακέτες».
Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική: Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
25.04.2016 12:31
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας προσκαλεί τη Μ.Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 και ώρα 21:15, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στα εγκαίνια της έκθεσης ''Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική'', μέσα από την συλλογή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την επιμέλεια του Γεώργιου Αλτουβά.