Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Καβαλάρηδες στη θάλασσα

Καβαλάρηδες στη θάλασσα
Το Θέατρο Σφενδόνη ξεκινά τις παραστάσεις του αριστουργήματος του Τζον Μίλινγκτον Σινγκ, Καβαλάρηδες στη θάλασσα, την Παρασκευή 5 Μαρτίου. Πρόκειται για μια μικρή τραγωδία που διαδραματίζεται στα νησιά Άραν, το φυσικό τοπίο όλων του των έργων και ο πηλός από τον οποίο είναι πλασμένα τα πρόσωπα του.

Τα νησιά Άραν βρίσκονται δυτικά της Ιρλανδίας στον Ατλαντικό το πιο πρωτόγονο μέρος της Ευρώπης όπως λέει ο ίδιος ο συγγραφέας. Στη μέση του ωκεανού- στο πουθενά, απομονωμένοι σε ακραίες καιρικές συνθήκες, με ζωντανό ακόμα το παγανιστικό παρελθόν με τις κελτικές παραδόσεις για θεούς και ξωτικά.

Εκεί τότε οι δημιουργοί του ιρλανδικού λογοτεχνικού κινήματος θεωρούσαν πώς χτυπάει η καρδιά της πραγματικής Ιρλανδίας, αφού η γλώσσα τους αντιστεκόταν ακόμα στην εξάπλωση της γλώσσας του άγγλου κατακτητή.

Είναι η πρώτη φορά που τα πρόσωπα αυτά βρήκαν έκφραση μέσα από τα έργα του Σινγκ. Έτσι απέκτησαν αρχετυπικό χαρακτήρα και οι ζωές τους ξέφυγαν από τον μικρό κόσμο των νησιών κι έγιναν σύμβολα πανανθρώπινων ερωτημάτων.

Ποίηση και σπουδαία θεατρικότητα είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του έργου που θεωρείται το καλύτερο μονόπρακτο του 20ού αιώνα. Καινοτόμος της θεατρικής γραφής, χαρακτηρίζεται από το κοφτό λόγο του και την υψηλή ποίηση.

Μετάφραση: Ανθή Λεούση, Σκηνοθεσία: Αννα Κοκκίνου, Μουσική: Θοδωρής Αμπαζής, Σκηνικά: Ισμήνη Καρυωτάκη, Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέκος Γιάνναρος, Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, Κίνηση: Σία Σουρέλου, Βίντεο εγκατάσταση: Μαρία Κουρκούτα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Τσιούρα.

Παίζουν: Αννα Κοκκίνου, Φώτης Λαγανόπουλος, Τζωρτζίνα Δαλιάνη, Φανή Παναγιωτίδου, Έφη Βλαχογιάννη, Σοφία Ιγνατίδου, Βιβή Πέτση, Ελεάνα Τσίχλη.

Σχετικές ειδήσεις
Ο γέρος και η θάλασσα, του Χέμινγουεϊ από την ομάδα Salao στο Faust
08.09.2016 15:15
Η ομάδα Salao παρουσιάζει από 26 Οκτωβρίου 2016 για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο Θέατρο Faust το έργο “Ο γέρος και η θάλασσα”, μια παράσταση βασισμένη στη νουβέλα του βραβευμένου με Νόμπελ συγγραφέα Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ.
Θάλασσα στην άκρη, η Ελλάδα – Climbing the sea: Δράση 2 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
28.07.2016 10:47
"Θάλασσα στην άκρη, η Ελλάδα - Climbing the sea", Δράση 2, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, είναι η δεύτερη παρέμβαση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, στο χώρο της πύλης Ε12, στην προβλήτα των πλοίων κρουαζιέρας.
Θάλασσα στην άκρη, η Ελλάδα – Climbing the sea: Πρώτη δράση από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
14.07.2016 10:47
"Θάλασσα στην άκρη, η Ελλάδα - Climbing the sea", σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, είναι η πρώτη δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016, στο χώρο της πύλης Ε11, στην προβλήτα όπου θα καταπλεύσει το μεγαλύτερο κρουαζιερόπλοιο.
Τρεις θεατρικοί μονόλογοι της Άννας Κοκκίνου επιστρέφουν στο Θέατρο Σφενδόνη
05.05.2016 10:28
Τρεις εμβληματικές παραστάσεις, τρεις θεατρικοί μονολόγοι με την Άννα Κοκκίνου επιστρέφουν στη Σφενδόνη το Μάιο στο πλαίσιο μιας ρετροσπεκτίβας που γίνεται με αφορμή την έναρξη συνεργασίας του Θεάτρου Σφενδόνη με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και τα 120 χρόνια από το θάνατο του Γεώργιου Βιζυηνού.
Ο Ντάννυ και η απέραντη μπλε θάλασσα, του John Patrick Shanley στο Θέατρο της Οδού Κεφαλλήνιας
10.03.2016 11:47
Το Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας φιλοξενεί από την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 το έργο του John Patrick Shanley, Ο Ντάννυ και η απέραντη μπλε θάλασσα.