Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Χρυσόθεμις, του Γιάννη Ρίτσου

Χρυσόθεμις, του Γιάννη Ρίτσου
Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου το Θέατρο Altera Pars παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου, Χρυσόθεμις, σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Δρόσου. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον ποιητή και στη συλλογή του Τέταρτη Διάσταση, τον περασμένο Οκτώβριο στο θέατρο Έναστρον, γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία.

Αυτό το κείμενο ο Γιάννης Ρίτσος το ξεκίνησε στη Γυάρο (Μάϊος 1967), το συνέχισε στη Λέρο και το ολοκλήρωσε στη Σάμο (Ιούλιος 1970).

Σε πρώτο επίπεδο είναι μια αναφορά στη δυναστεία των Ατρειδών, μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας. Η Χρυσόθεμις, κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αφηγείται τα γεγονότα χωρίς χρονολογική συνέπεια, εστιάζοντας στη δική της ζωή και στα δικά της συναισθήματα.

Μια γυναίκα μόνη, απομονωμένη και κυρίως θεατής όλων αυτών των τραγικών συμβάντων, τα οποία μπορεί να έγιναν τότε, ίσως όμως να συνέβησαν και στη διάρκεια των δύο Μεγάλων Πολέμων, η ακόμα και στον Εμφύλιο. Και γιατί όχι την περίοδο της δικτατορίας;

Η Χρυσόθεμις του Γιάννη Ρίτσου είναι ένα καθαρά ποιητικό κείμενο, συγκινησιακό χωρίς ποτέ να γίνεται δραματικό, υπόγεια ερωτικό και καθαρά πολιτικό.

Η δική μας Χρυσόθεμις, την οποία ερμηνεύει η ηθοποιός Ελένη Φίλιππα και η οποία πλαισιώνεται από την νεαρή χορεύτρια Βαλεντίνη Βεργοπούλου, κινείται σε ένα χώρο αφαιρετικό, ένα χώρο μη χώρο, όπου το φως, η σκιά, οι μουσικές και οι ήχοι σηματοδοτούν τον εφιαλτικό περίγυρο και την πολλές φορές εκρηκτική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Στη παράσταση ακούγονται πέντε στίχοι από την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόροι», σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και δύο τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Σκηνοθεσία και Μουσική: Ιάκωβος Δρόσος, Σκηνικός Χώρος και Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, Κινησιολογία: Βαλεντίνη Βεργοπούλου.

Σχετικές ειδήσεις
«Η Σονάτα του Σεληνόφωτος»  του Γιάννη Ρίτσου στο Αγγέλων Βήμα
27.10.2016 11:46
Στο φουαγιέ του θεάτρου «Αγγέλων Βήμα» θα παρουσιαστεί, για λίγες παραστάσεις, ο αριστουργηματικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου «Η Σονάτα του Σεληνόφωτος» σε σκηνοθεσία Άσπας Κυρίμη με την Σοφία Σεϊρλή και την Ιώβη Φραγκάτου
Χωρίς ανάσα του Ιάκωβου Μυλωνά στο Θέατρο Άρατος
30.09.2016 13:08
Η παράσταση Χωρίς ανάσα του Ιάκωβου Μυλωνά θα παρουσιάζεται στο Θέατρο Άρατος από 20 Οκτωβρίου έως 5 Νοεμβρίου 2016.
 Αυτός και το πανταλόνι του, του Ιάκωβου Καμπανέλλη για 2η χρονιά στον Πολυχώρο Underground
02.09.2016 12:50
Στον Πολυχώρο Underground παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά λόγω επιτυχίας, η παράσταση «ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΤΑΛΟΝΙ ΤΟΥ» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τον Κώστα Αρζόγλου, σε σκηνοθεσία Βάνας Πεφάνη από την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου και κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.
Φιλοκτήτης, του Γιάννη Ρίτσου για λίγες παραστάσεις στο Βρυσάκι
30.08.2016 13:49
Η Σίσσυ Παπαθανασίου συναντά τον Ένκε Φεζολλάρι και μας παρουσιάζουν τον Φιλοκτήτη του Γιάννη Ρίτσου: η παράσταση που παρουσιάστηκε στο «ELAIώNAS Festival 2016» και, στη συνέχεια, ταξίδεψε στο Φεστιβάλ Βόλου και στο Bουκουρέστι στο UNDERCLOUD - Festival de Teatru Independent de Orice, έρχεται στο Βρυσάκι, Χώρος Τέχνης & Δράσης: από τις 5 Σεπτεμβρίου, και κάθε Δευτέρα και Τρίτη, για 8 μόνο παραστάσεις.
Ισμήνη, του Γιάννη Ρίτσου στο Θέατρο Φούρνος
01.03.2016 10:23
Στις 12 Μαρτίου, στο Θέατρο "Φούρνος", ανεβαίνει η "Ισμήνη", ο ποιητικός μονόλογος του Γιάννη Ρίτσου.