Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Guy de Maupassant: 4 Παρωδίες Μικρού Μήκους

Guy de Maupassant: 4 Παρωδίες Μικρού Μήκους
Τέσσερα διηγήματα του Guy de Maupassant, διασκευασμένα σε θεατρικά μονόπρακτα, παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη θεατρική ομάδα Βραδινοί Επισκέπτες. Τα διηγήματα Αγρύπνια, Ειδύλλιο, Ταξιδεύοντας και Διαθήκη σε θεατρική διασκευή - απόδοση του Στέφανου Κακαβούλη, και σκηνοθεσία Νίκου Ζάππα σε ενιαία παράσταση με τίτλο 4 Παρωδίες Μικρού Μήκους, ανεβαίνουν στη Θεατρική σκηνή του  Beton 7, από τις  26 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2010.

Στα διηγήματά του αυτά, γραμμένα τη δεκαετία του 1880, ο G. de Maupassant (1850-1893) αναδεικνύει την ανατροπή της πλοκής, ως θεμελιώδη αξία της δραματουργίας και κινητήρια δύναμη της παρωδίας.

Την ίδια στιγμή ωθεί τους αναγνώστες και κατά επέκταση τους θεατές , στην επιθυμία του ονείρου φροντίζοντας στο τέλος της κάθε ιστορίας να φωτίσει εκείνες τις αόρατες δυνάμεις, που συνωμοτούν στο όνομα της κωμωδίας και μετατρέπουν το αναμενόμενο «happy end» σε πανωλεθρία.

Οι τέσσερις διαφορετικές ερωτικές ιστορίες, που συνθέτουν την παράσταση, (καθ)ορίζονται από τους κανόνες της μαύρης κωμωδίας. Άλλοτε ο ξαφνικός έρωτας της καταταλαιπωρημένης μάνας θεωρείται από τα παιδιά της ως απιστία προς τα ίδια («Αγρύπνια»), και άλλοτε η απιστία της συζύγου του μεγαλοαστού Σερμπουά αποσιωπάται από τον ίδιο, με στόχο τον προσπορισμό ενός εκατομμυρίου φράγκων («Διαθήκη»).

Σε ένα τραίνο για τη Μασσαλία ένας νεαρός εργάτης υποκύπτει στο επίμονο φλερτ μιας πληθωρικής παραμάνας, που του ζητάει να την απαλλάξει από την υπερβολική ποσότητα γάλακτος («Ειδύλλιο»), ενώ, σε ένα άλλο τραίνο η τσαρίνα Μπαράνοβα κάνει συμφωνία με έναν καταζητούμενο φυγά, να τον κρύψει με αντάλλαγμα τις υπηρεσίες του, ως  υπηρέτης της, έως ότου  φτάσουν στη Γαλλία («Ταξιδεύοντας»).

Θεατρική Απόδοση: Στέφανος Κακαβούλης, Σκηνοθεσία: Νίκος Ζάππας, Μουσική: Αντρέας Μουζακίτης, Λιάνα Κουτρολίκου, Σκηνικά /Κοστούμια: Όλγα Αυγεροπούλου, Video Αrt: Νίκος Ζάππας, Φωτισμοί: Νίκος Κανέλλος, Sound Design / Sound Mastering: Αντρέας Μουζακίτης, Λιάνα Κουτρολίκου, Παραγωγή: ΒΡΑΔΙΝΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ - 2010.

Ερμηνεύουν: «Αγρύπνια»: Μαργαρίτα Καλατζοπούλου, Θεόδωρος Μανταζέλης. «Ειδύλλιο»: Ανθή Τσαγκαλίδου, Θεόδωρος Μανταζέλης. «Ταξιδεύοντας»: Μαργαρίτα καλατζοπούλου, Νίκος Παντελίδης, Θεόδωρος Μανταζέλης. «Διαθήκη»: Δέσποινα Χρυσοστόμου, Νίκος Παντελίδης.

Σχετικές ειδήσεις
«Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά»: Η επιτυχία συνεχίζεται στο Θέατρο Θησείον
29.11.2016 10:15
Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού, η επιτυχημένη παραγωγή του Μικρού Θεάτρου Αγρινίου «Από πρώτο χέρι – Μια παράσταση για τα καπνά», σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, παρατείνεται έως τις 07 Ιανουαρίου 2017 ολοκληρώνοντας τη θεατρική της διαδρομή στη σκηνή του θησείον, ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΕΣ.
Πολυχώρος Πολιτισμού «διέλευσις»: Πρόγραμμα θεατρικής περιόδου 2016-2017
14.09.2016 13:28
Για τη χειμερινή θεατρική περίοδο 2016-2017 στον Πολυχώρο Πολιτισμού Διέλευσις θα παρουσιαστούν τέσσερα θεατρικά έργα.
Πρόγραμμα της Ομάδας Νάμα για την θεατρική περίοδο 2016-2017
26.08.2016 10:53
Η θεατρική Ομάδα Νάμα της Ελένης Σκότη και του Γιώργου Χατζηνικολάου την φετινή θεατρική περίοδο για πρώτη φορά θα δραστηριοποιηθεί ταυτόχρονα σε δύο θέατρα με τέσσερις παραστάσεις.
Από Μηχανής Θέατρο: Νέες παραστάσεις για τη θεατρική περίοδο 2016 - 2017
22.08.2016 16:10
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί διανύοντας τον 10ο χρόνο δημιουργικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, ετοίμασε ένα πολλά υποσχόμενο ρεπερτόριο στο Από Μηχανής Θέατρο για τη θεατρική περίοδο 2016-17.
Ο Θεόδωρος Τερζόπουλος με τον «Αγαμέμνονα» στο Πεκίνο!
23.05.2016 15:29
Την Τετάρτη, 25 Μαΐου 2016, θα πραγματοποιηθεί η πρεμιέρα της παράστασης «Αγαμέμνονας» που σκηνοθετεί ο Θεόδωρος Τερζόπουλος στο Πεκίνο.