Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Δύο εκθέσεις του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο Κρεμονίνι

Δύο εκθέσεις του Ιταλού ζωγράφου Λεονάρντο Κρεμονίνι

Στις 23 Φεβρουαρίου εγκαινιάστηκε η  πρώτη έκθεση Leonardo Cremonini Ζωγραφική 1965-2005, που αποτελείται από 50 ελαιογραφίες, οι οποίες θα εκτεθούν στον νέο εκθεσιακό χώρο του Πολυχώρου Πολιτισμού Αθηναΐς. Η δεύτερη έκθεση ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου στο κτίριο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, με τίτλο Leonardo Cremonini- Ζωγραφιές και Ακουαρέλλες 1946 - 1996 που αποτελείται από 102 έργα.

Έπειτα από τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα ακολουθήσει στρόγγυλο τραπέζι στις 25 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στο Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο θέμα «O Λεονάρντο Κρεμονίνι και η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική».

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, θα συντονίσει τη συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι Αλέκος Φασιανός, Τίτος Πατρίκιος, καθώς και οι Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης και Eδουάρδος Σακαγιάν, οι τρεις τελευταίοι ως εκπρόσωποι των πολυάριθμων Ελλήνων ζωγράφων που παρακολούθησαν τα μαθήματα του Λεονάρντο Κρεμονίνι στην Ecole de Beaux Arts στο Παρίσι, όπου δίδαξε για πάνω από 20 χρόνια.

Παρών στα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα είναι και ο ίδιος ο ζωγράφος, παρά την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που δεν διευκολύνουν τις μετακινήσεις του, καθώς αγαπά την Ελλάδα και την αρχαία ελληνική τέχνη που γνώρισε μέσα από τις τοιχογραφίες της Πομπηίας και τον συνόδευσε για μια ολόκληρη ζωή, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν όλοι οι συντελεστές, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και ο πολυχώρος Πολιτισμού «Αθηναΐς».

Μέσα από το έργο του Κρεμονίνι, είπε η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Μελίνα Παλεστίνι, συναντώνται η ιταλική, η γαλλική και η ελληνική κουλτούρα, γι\' αυτό και οι δύο εκδηλώσεις συνιστούν μια μεγάλη στιγμή, ένα δώρο, γιατί ο Κρεμονίνι εκτός από μεγάλος δάσκαλος, αναγνωρισμένος παγμόσμια, είναι και ένας άνθρωπος που έδωσε ζεστασιά σε όσους τον πλησίασαν, όπως οι Ελληνες ζωγράφοι που τον είχαν δάσκαλο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου δίδασκε επί μια 20ετία.

Η ίδια πρότεινε και τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο Ινστιτούτο των Ελλήνων ζωγράφων μαθητών του Κρεμονίνι.

Την περηφάνια του για την παρουσίαση στην Αθήνα των δύο σημαντικών εκθέσεων του Λεονάρντο Κρεμονίνι εξέφρασε ο πρέσβης της Ιταλίας Τζανπάολο Σκαράντε, επισημαίνοντας ότι η αγάπη των Ελλήνων για την Τέχνη, αλλά και οι πλούσιες πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών ωθούν για επιλογές, όπως αυτή, εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας.

Η γλώσσα της ζωγραφικής του Λεονάρντο Κρεμονίνι, είπε ο Ιταλός ιστορικός Τέχνης καθηγητής Αντριάνο Μπατσιλιέρι, είναι η συγκινησιακή αρμονία των αντιθέσεων, στη μαγευτική αμφίθυμη ασάφεια της έκφρασής της, μεταξύ απεικόνισης και συμβολικότητας, μεταξύ συμβολικότητας και αφαίρεσης, μεταξύ μορφής και αμορφίας, μεταξύ περιγραφικής ή ελεύθερης πινελιάς.

«Η αρχαία ελληνική ζωγραφική μού επέτρεψε να βρω ένα νήμα που με συνδέει με τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτή η συνάντηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα ακόμη και τώρα που η ζωτικότητά μου δεν είναι αυτή που ήταν» είπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αθήνα.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Κώστα Ζαφειρόπουλου στο Βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
22.02.2017 12:48
Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, εγκαινιάζεται την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, στις 8.00 μμ, η έκθεση του Κώστα Ζαφειρόπουλου, Ο Σκυτεύς και οι κοπέλες.
Παράταση των δύο εκθέσεων του ΚΜΣΤ στη Μονή Λαζαριστών
25.01.2017 12:54
Παρατείνεται έως τις 25 Φεβρουαρίου η λειτουργία των δύο εκθέσεων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών, «Γκεόργκι Λιτιτσέφσκι. Υποθετικοί Χοροί» και «Έμπνευση: Ρωσική Πρωτοπορία. Εργαστήριο νέων καλλιτεχνών στο ΚΜΣΤ», ενώ συνεχίζονται οι ξεναγήσεις κάθε Σάββατο στις 12:00 με το εισιτήριο εισόδου.
Οι Αυθάδειες του Ήλιου: εικαστική έκθεση με έργα του Leonardo Cremonini στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας
22.08.2016 12:55
Έξι χρόνια μετά το θάνατο του μεγάλου εικαστικού Leonardo Cremonini, το Ιστορικό Αρχείο και Μουσείο Ύδρας διοργανώνει και παρουσιάζει από 3 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2016 την έκθεση «Οι Αυθάδειες του Ήλιου» με έργα του μεγάλου Ιταλού δημιουργού, σε επιμέλεια του Αλέξη Βερούκα.
Η τέχνη ανθίζει στην οδό Λεμπέση: Δύο εκθέσεις των Γιώργου Πανταζή και Μίλυ Μαρτιώνου
05.05.2016 14:14
Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20:00, η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και η γκαλερί artshot Sophia Gaitani, μας προσκαλούν στα κοινά εγκαίνια δύο εκθέσεων με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, προσεγγίζοντας την τέχνη με μία άκρως εορταστική και ανοιξιάτικη διάθεση.
Αrticulations: έκθεση του Χρήστου Παπλωματά στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη
23.03.2016 11:19
Το Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη στο πλαίσιο του κύκλου εκθέσεων Αναζητήσεις στην Ύλη φιλοξενεί την έκθεση του Χρήστου Παπλωματά, με τίτλο “Articulations”. Οι εκθέσεις αυτές οργανώνονται και φιλοξενούνται στο Πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη, με στόχο την παρουσίαση και την ανάδειξη καλλιτεχνών από τον χώρο των εφαρμοσμένων τεχνών και του design.