Η δεύτερη έκθεση ξεκινά στις 24 Φεβρουαρίου στο κτίριο του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, με τίτλο Leonardo Cremonini- Ζωγραφιές και Ακουαρέλλες 1946 – 1996 που αποτελείται από 102 έργα.

Έπειτα από τα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα ακολουθήσει στρόγγυλο τραπέζι στις 25 Φεβρουαρίου και ώρα 13:00 στο Iταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο θέμα «O Λεονάρντο Κρεμονίνι και η σύγχρονη ελληνική ζωγραφική».

Η Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, θα συντονίσει τη συζήτηση στην οποία θα συμμετάσχουν οι Αλέκος Φασιανός, Τίτος Πατρίκιος, καθώς και οι Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης και Eδουάρδος Σακαγιάν, οι τρεις τελευταίοι ως εκπρόσωποι των πολυάριθμων Ελλήνων ζωγράφων που παρακολούθησαν τα μαθήματα του Λεονάρντο Κρεμονίνι στην Ecole de Beaux Arts στο Παρίσι, όπου δίδαξε για πάνω από 20 χρόνια.

Παρών στα εγκαίνια των δύο εκθέσεων θα είναι και ο ίδιος ο ζωγράφος, παρά την ηλικία και τα προβλήματα υγείας που δεν διευκολύνουν τις μετακινήσεις του, καθώς αγαπά την Ελλάδα και την αρχαία ελληνική τέχνη που γνώρισε μέσα από τις τοιχογραφίες της Πομπηίας και τον συνόδευσε για μια ολόκληρη ζωή, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου που διοργάνωσαν όλοι οι συντελεστές, η πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα, το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο και ο πολυχώρος Πολιτισμού «Αθηναΐς».

Μέσα από το έργο του Κρεμονίνι, είπε η διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Μελίνα Παλεστίνι, συναντώνται η ιταλική, η γαλλική και η ελληνική κουλτούρα, γι\’ αυτό και οι δύο εκδηλώσεις συνιστούν μια μεγάλη στιγμή, ένα δώρο, γιατί ο Κρεμονίνι εκτός από μεγάλος δάσκαλος, αναγνωρισμένος παγμόσμια, είναι και ένας άνθρωπος που έδωσε ζεστασιά σε όσους τον πλησίασαν, όπως οι Ελληνες ζωγράφοι που τον είχαν δάσκαλο στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού, όπου δίδασκε επί μια 20ετία.

Η ίδια πρότεινε και τη διοργάνωση μιας έκθεσης στο Ινστιτούτο των Ελλήνων ζωγράφων μαθητών του Κρεμονίνι.

Την περηφάνια του για την παρουσίαση στην Αθήνα των δύο σημαντικών εκθέσεων του Λεονάρντο Κρεμονίνι εξέφρασε ο πρέσβης της Ιταλίας Τζανπάολο Σκαράντε, επισημαίνοντας ότι η αγάπη των Ελλήνων για την Τέχνη, αλλά και οι πλούσιες πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών ωθούν για επιλογές, όπως αυτή, εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας.

Η γλώσσα της ζωγραφικής του Λεονάρντο Κρεμονίνι, είπε ο Ιταλός ιστορικός Τέχνης καθηγητής Αντριάνο Μπατσιλιέρι, είναι η συγκινησιακή αρμονία των αντιθέσεων, στη μαγευτική αμφίθυμη ασάφεια της έκφρασής της, μεταξύ απεικόνισης και συμβολικότητας, μεταξύ συμβολικότητας και αφαίρεσης, μεταξύ μορφής και αμορφίας, μεταξύ περιγραφικής ή ελεύθερης πινελιάς.

«Η αρχαία ελληνική ζωγραφική μού επέτρεψε να βρω ένα νήμα που με συνδέει με τη σημερινή πραγματικότητα. Αυτή η συνάντηση συνεχίζεται μέχρι σήμερα ακόμη και τώρα που η ζωτικότητά μου δεν είναι αυτή που ήταν» είπε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, εκφράζοντας τη συγκίνησή του για την παρουσία του στην Αθήνα.