Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ισμαήλ Κανταρέ στα Ελληνικά Γράμματα

Ο Ισμαήλ Κανταρέ στα Ελληνικά Γράμματα

Οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα ανακοινώνουν την συνεργασία τους με τον μεγάλο Αλβανό συγγραφέα Ισμαήλ Κανταρέ, πολυβραβευμένο και συχνά φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Στα μέσα Απριλίου θα κυκλοφορήσει, σε πρώτη μετάφραση στα ελληνικά (Τηλέμαχος Κώτσιας από τα αλβανικά), το μυθιστόρημά του Το ατύχημα (L\' accident, Fayard, 2008).

Το Ατύχημα δεν ανήκει στα πολιτικά μυθιστορήματα του Κανταρέ και δεν διαδραματίζεται στην Αλβανία. Είναι ένα μυθιστόρημα ευρωπαϊκό, που διαπραγματεύεται το θέμα της ερωτικής επιθυμίας και της αγάπης.

Σ\' ένα αυτοκινητικό δυστύχημα, ένα ταξί βγαίνει από το δρόμο, βυθίζεται σε μια χαράδρα και σκοτώνονται οι επιβάτες του: ένα ζευγάρι εραστών. Στις ανακρίσεις που ακολουθούν, ο επιζών οδηγός δεν μπορεί να εξηγήσει την αιτία του ατυχήματος. Φαίνεται πως, με κάποιο τρόπο, το δυστύχημα συνδέεται με κάτι που ο οδηγός είδε, ή νόμισε πως είδε, στον καθρέφτη του.

Το μυθιστόρημα επιχειρεί να απαντήσει διαδοχικά σε δύο ερωτήματα: «Υπάρχει η αγάπη ή πρόκειται για ψευδαίσθηση;» και «Αν υπάρχει, μπορούμε να την αφηγηθούμε;». Αριστουργηματικό έργο που διαβάζεται ως η ιστορία μιας αγάπης ή ως η ιστορία μιας δολοφονίας, ή ως μια άλλη, τρίτη ιστορία που «σκεπάζει» και τις δύο…

Θα ακολουθήσει η ελληνική έκδοση άλλων δύο παλαιότερων βιβλίων του Κανταρέ: το «Vie, Jeu et Mort de Lul Mazrek» (Fayard, 2002), το οποίο επίσης θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά στα ελληνικά και «Το Παλάτι των Ονείρων», το οποίο θα κυκλοφορήσει σε νέα μετάφραση από τα «Ελληνικά Γράμματα» (πρώτη ελληνική έκδοση, εκδ. Λιβάνη, 1990).

Ο Ισμαήλ Κανταρέ γεννήθηκε το 1936 στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας, Ήδη με το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο στρατηγός της νεκρής στρατιάς», καθιερώθηκε ως σπουδαία φωνή της σύγχρονης λογοτεχνίας και, έκτοτε, τα έργα του μεταφράστηκαν σε 40 και πλέον χώρες.

Σχετικές ειδήσεις
Το φως των αστεριών - Ελπίδα Ισμαήλ
05.01.2017 11:18
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί το εφηβικό βιβλίο, Το φως των αστεριών της Ελπίδας Ισμαήλ.
 Διημερίδα με θέμα
08.11.2016 11:19
H International Winnicott Association (ελληνική ομάδα), το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας και οι Εκδόσεις Γαβριηλίδης, με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Patrick Guyomard Για την παιδική σεξουαλικότητα, σας προσκαλούν σε διημερίδα με θέμα Παιδική Σεξουαλικότητα στις 11 και 12 Νοεμβρίου 2016 με τον Patrick Guyomard ψυχαναλυτή, μέλος της Εταιρείας Φροϋδικής Ψυχανάλυσης, SPF.
Το καρτέλ - Ντον Γουίνσλοου
13.09.2016 12:14
O µετρ του σκληρού νουάρ Τζέιµς Έλροϊ το χαρακτήρισε ως το «Πόλεµος και Ειρήνη του κόσµου των ναρκωτικών». Κριτικοί και αναγνώστες το αποθεώνουν. Το µυθιστόρηµα του Ντον Γουίνσλοου, Το καρτέλ είναι ένα έπος για τον αµείλικτο πόλεµο των ναρκωτικών που µαίνεται στα σύνορα ΗΠΑ και Μεξικού. Παρέµεινε στη λίστα µε τα ευπώλητα των New York Times για εβδοµάδες, απέσπασε το βραβείο των Los Angeles Times για το βιβλίο της χρονιάς 2015 και σε λίγες µέρες κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Καστανιώτη (µτφρ. Ιλάειρα Διονυσοπούλου).
Οι Βοστονέζες - Henry James
05.05.2016 10:58
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το κορυφαίο μυθιστόρημα του Χένρι Τζέιμς, Οι Βοστονέζες, για πρώτη φορά στα ελληνικά.
Γράμματα από την Αμερική - Μάνος Ματσαγγάνης
15.03.2016 12:02
Από τις εκδόσεις Κριτική κυκλοφορεί το βιβλίο, Γράμματα από την Αμερική του Μάνου Ματσαγγάνη.