Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Ex-plate… Εκ της μήτρας…

Ex-plate… Εκ της μήτρας…

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010 η Γκαλερί Artis Causa στη Θεσσαλονίκη εγκαινιάζει την έκθεση του Μανόλη Γιανναδάκη με τίτλο «Ex-plate... Εκ της μήτρας… Η ενότητα αυτή κινείται γύρω από ένα κεντρικό άξονα που είναι η επαναξιολόγηση των νοημάτων των διαφόρων συμβόλων-σημάτων ως κώδικας επικοινωνίας μέσα στη σύγχρονη πραγματικότητα της τάξης ή της αταξίας των ιδεών.

Τα έργα της έκθεσης είναι χαρακτικά, μονότυπα και ένα έργο μεγάλης κλίμακας. Τεχνικές όπως οξυγραφίες σε πλάκες τσίγκου με ειδικές μεθόδους, χαράξεις σε λινόλαιο, φωτοχαράξεις πάνω σε πολυμερικούς τσίγκους, λιθογραφίες, αποτελούν τυπώματα βάσεις για κάποια έργα ώστε να επιζωγραφιστούν με αερογράφο, να γίνουν επεμβάσεις με τη τεχνική του στένσιλ ή να επικολληθούν υλικά όπως ρινίσματα σιδήρου και διακοσμητικές χρωματιστές σκόνες.

Η επιμελήτρια της έκθεσης Μ. Κενανίδου αναφέρει: Ο αφηγηματικός του μύθος επιτρέπει την εισροή αισθητηριακών και συναισθηματικών ποιοτήτων. Ασχολείται με εμμονή, με την τεχνική μέθοδό του, δίνοντας έμφαση στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων της διαδικασίας για την ανάπτυξη της έννοιας. Ήδη με αριστοτεχνική χρήση χαρακτικών ποιοτήτων στην οργάνωση του χώρου με την χρήση προοπτικής, ξεκίνησε την υπέρβαση της  δισδιάστατης επιφάνειας, που τώρα κορυφώνεται με την κατάκτηση της τρίτης διάστασης, που πλέον καταλαμβάνει η εγκατάσταση Εκ της μήτρας I στον πραγματικό χώρο.

Στη μήτρα, ο πρωτογενής αυτός τόπος συγκροτεί μια αποθήκη μνήμης όπου αποτίθενται, κατατάσσονται και φυλάσσονται όλα τα ενεργήματα της εικαστικής πράξης...Μήτρες, με ανάγλυφη υφή σε λινοτυπικές πλάκες εμποτισμένες με χρώμα δημιουργούν και επανατυπώνοντας αναδημιουργούν, ιδιότυπη εικονοποιία με τους δικούς του μορφολογικούς και σημασιολογικούς κανόνες. Συμβολίζουν την δύναμη της ένωσης, της σύζευξης, τη γενεσιουργό αιτία, προκαλούν τις ενώσεις των στοιχείων, μήτρες αναπαραγωγής, μήτρες νοήματος, από τις οποίες αναδύεται ένα φάσμα σημαινόντων και σημαινόμενων.

Ο Μανόλης Γιανναδάκης ζει και εργάζεται από το 1985 στη Θεσσαλονίκη, είναι Αναπληρωτής  Καθηγητής Χαρακτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων. Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
21.02.2017 17:17
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 την ατομική έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα με τίτλο: Η εμπλοκή του χώρου: από τα Χαρακτικά στα “Κατοικημένα Γλυπτά Τοπία”.
Υπό κατασκευήν, έκθεση του Μίλτου Γκολέμα στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
30.01.2017 10:09
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την τέταρτη ατομική έκθεση του Μίλτου Γκολέμα με τίτλο «Υπό κατασκευήν». Η έκθεση αποτελείται από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών έργων του εικαστικού και θα διαρκέσει από τις 9 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου 2017.
Θεσσαλονίκη: Μνήμες του Παρόντος: έκθεση του Πάβλου Χαμπίδη στη γκαλερί Ειρμός
16.05.2016 11:20
Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ μας προσκαλεί την Τρίτη 19 Μαΐου 2016 στις 8.30 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πάβλου Χαμπίδη, “Θεσσαλονίκη: Μνήμες του Παρόντος”.
Αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60 στη γκαλερί Open C.A.S.E. 303
25.04.2016 12:43
Η γκαλερί Open C.A.S.E. 303 παρουσιάζει την έκθεση «Best of the ‘60s», ένα αφιέρωμα στη γενιά καλλιτεχνών του ’60, με έργα των Βασιλείου, Κανιάρη, Καρά, Κεσσανλή, Μιχαηλίδη, Ζούνη, Παύλου, Πράσινου, Πρέκα, Σόρογκα, Τσίγκου, Φασιανού, Chryssa κ.ά., από ιδιωτικές συλλογές.
Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά: Έκθεση στο Café του Φουγάρου
14.04.2016 13:07
Την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 το Φουγάρο εγκαινιάζει την έκθεση Francesco Moretti Γλυπτά και Χαρακτικά.