Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Είναι η ποίηση ένα καντήλι

Είναι η ποίηση ένα καντήλι
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ μας προσκαλούν στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και κατασκευών του Αστέρη Γκέκα, με τίτλο Είναι η ποίηση ένα καντήλι, την Τετάρτη 3 Μαρτίου στον Πολυχώρο ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ. Όπως εξηγεί και ο καλλιτέχνης πρόκειται για ένα προσωπικό ανθολόγιο και μια ευγνωμοσύνη για κείνους που στοιβάζονται στα δυσθεώρητα ράφια των βιβλιοπωλείων.

Και συνεχίζει: Εκείνους που φώτισαν μια εικονογράφηση και τη μνήμη του μέλλοντος.

Στο ποίημα Άπειρες εικόνες κι άγνωστες αποχρώσεις και με μια εικόνα μόνο, μπορώ να πω ένα «ευχαριστώ»; Αδύνατον. Μένω εσαεί να χρωστώ, και βαριά υποχρεωμένος. Πώς να καρφώσεις χρυσό μετάλλιο τιμής στην υδάτινη πανοπλία του ποιητή, σ’ ένα ένδυμα ωκεανών και δακρύων;

Το λεπτομερές και πεισματικό κέντημα του ξύλου απαντά μ’ ένα ευχαριστώ στο κέντημα των στίχων ενός ποιήματος. Πολλά χρωστώ από τώρα στον μελλούμενο ποιητή, κι ας κρατάει στα χέρια του ξύλινο σπαθί, τώρα που δεν γίνονται μάχες με ξύλινα σπαθιά και ούτε οι πολεμιστές μάς περισσεύουν. 

Ο Αστέρης Γκέκας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1954. Μαθήτευσε κοντά στον γλύπτη Νίκο Μιχελιδάκη. Το 1985 ίδρυσε το εργαστήρι ξυλογραφιών «ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΛΑΝΗΣ». Χρησιμοποιώντας τη χαρακτική ξύλου, τη γλυπτική, τη ζωγραφική και τις κατασκευές διαμόρφωσε το δικό του μορφοπλαστικό λόγο.

Έργα του βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές όπως: Ίδρυμα ΩΝΑΣΗ (Αθήνα), Πινακοθήκη Γ. ΚΑΤΣΙΓΡΑ (Λάρισα), Μουσείο Πόντου (Κατερίνη), Πινακοθήκη Δήμου PADOVA Ιταλίας, Ίδρυμα Ιστορίας & Πολιτισμού της Εταιρείας ΚΛΙΑΦΑ (Τρίκαλα), Μουσείο ΓΑΙΑ (Κηφισιά), καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει περίπου 30 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις σε γκαλερί και πολιτιστικούς χώρους. Ζει στον Βόλο και διδάσκει στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στη Myro Gallery
20.09.2016 12:12
Η Myrό Gallery βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσει να παραβρεθείτε στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής του Μιχάλη Τσίνογλου στην Κεντρική Αίθουσα της που θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016.
Wild & Free: Έκθεση ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου στις Σπέτσες
09.08.2016 12:09
Το βράδυ της Κυριακής 7 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν, με μεγάλη επιτυχία, τα εγκαίνια της πρώτης ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της Εύας Μπρατοπούλου, στον χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου SPETSES.
Πλήθος κόσμου στα εγκαίνια της έκθεσης A World Not Ours στη Σάμο
09.08.2016 10:46
Την Πέμπτη 4 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης "A World Not Ours" στο Art Space Pythagorion.
Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική: Έκθεση στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
25.04.2016 12:31
Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σας προσκαλεί τη Μ.Τετάρτη 27 Απριλίου 2016 και ώρα 21:15, στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, στα εγκαίνια της έκθεσης ''Ανακαλύπτοντας την ελληνική ζωγραφική'', μέσα από την συλλογή του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την επιμέλεια του Γεώργιου Αλτουβά.
Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και ζωγραφική: Έκθεση – Αφιέρωμα στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
02.02.2016 13:22
To Τελλόγλειο Ίδρυμα παρουσιάζει μια ιδιαίτερα φιλόδοξη και σημαντική έκθεση για τον Μάρτιο-Μάιο 2016 με τίτλο «Ο κόσμος του Οδυσσέα Ελύτη. Ποίηση και Ζωγραφική» με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.