Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Aναδρομική έκθεση του Γεώργιου Σαββάκη

Aναδρομική έκθεση του Γεώργιου Σαββάκη
Η Art Cube σε συνεργασία με την Τεχνόπολη και τον Πολιτισμικό Οργανισμό του Δήμου Αθηναίων, διοργανώνουν μία αναδρομική εικαστική έκθεση με έργα του λαïκού ζωγράφου Γεωργίου Σαββάκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 17 Μαρτίου 2010 στην Αίθουσα Τάκης Παπατσώνης στην Τεχνόπολις του Δήμου Αθηναίων στο Γκάζι.

Η έκθεση θα αποτελείται από πίνακες και σχέδια του Σαββάκη, παρουσιασμένα σε θεματικές ενότητες. Τα έργα θα συνοδεύονται από: α) μία αναπαράσταση του εργαστηρίου του ζωγράφου (όπου θα εκτίθενται τα πινέλα, το καβαλέτο και άλλα προσωπικά του αντικείμενα), β) ένα video μέσω του οποίου θα δίνεται στον επισκέπτη η δυνατότητα να έρθει σε επαφή με το σύνολο του έργου και κυρίως με τις τοιχογραφίες του Σαββάκη που κοσμούν πολλές από τις πιο γνωστές ταβέρνες της Πλάκας ακόμα και σήμερα και γ) ένα creative video βασισμένο στο έργο του καλλιτέχνη, σχεδιασμένο από την διακεκριμένη εταιρεία Nomint Motion Design.

Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση του έργου του Γεωργίου Σαββάκη και μέσω αυτής η αναβίωση της ατμόσφαιρας της παλιάς Αθήνας. Σε ένα κτίριο της Τεχνόπολης στο Γκάζι, σε ένα χώρο που συνδυάζει τη μνήμη με την ανάγκη για καλλιτεχνική δημιουργία, θα ξαναζωντανεύσουν μέσα από τα έργα του Γ. Σαββάκη σκηνές από την καθημερινή ζωή, τις ταβέρνες, τις αγορές και τις λαϊκές γειτονιές της παλιάς Αθήνας.

Οι Αθηναϊκές αποκριές, οι στρατιωτικές παρελάσεις, τα γραφικά τοπία της Πλάκας, οι ταβέρνες, οι μικροπωλητές, οι γυρολόγοι, οι μουσικοί, οι αμαξάδες και άλλες χαρακτηριστικές ανδρικές και γυναικείες φιγούρες της εποχής θα ταξιδέψουν τους επισκέπτες της έκθεσης σε μια Αθήνα γεμάτη χρώμα, ζωντάνια και μουσική . Σε μία Αθήνα που αξίζει να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να γνωρίσουν οι νεότεροι.

Ο Γεώργιος Σαββάκης (1924-2004) γεννήθηκε στου Ψυρρή, αλλά έζησε και εργάστηκε στην Πλάκα μέχρι το θάνατό του. Αν και δεν έλαβε ποτέ μαθήματα, έδειξε την αγάπη του για την ζωγραφική και το σχέδιο από νεαρή ηλικία.

Το 1956 με την ώθηση του Βαγγέλη Οικονομόπουλου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας «Βάκχος» στην Πλάκα, ξεκινά να ζωγραφίζει τοιχογραφίες. Συνολικά έχει ζωγραφίσει τους τοίχους σε περισσότερες από 40 παραδοσιακές ταβέρνες στην Πλάκα και πολλά από αυτά τα έργα του σώζονται μέχρι σήμερα. Τα θέματα του πηγάζουν από τις αναμνήσεις , την καθημερινότητά του αλλά και την ιστορία του Έθνους και οι τοιχογραφίες του απεικονίζουν τοπία, λαϊκές γιορτές, ενδυμασίες, χαρακτήρες και στιγμιότυπα από την ζωή στην παλιά Αθήνα.

Τον Φεβρουάριο του 2006, δύο χρόνια μετά το θάνατό του, διοργανώνεται η τελευταία μέχρι σήμερα έκθεση με έργα του ζωγράφου στο Μανχάταν. Σήμερα τα έργα του βρίσκονται στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, στο Μουσείο Βορρέ, στην συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, στο Διεθνές Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στη Γαλλία, σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και σε πολλές παραδοσιακές ταβέρνες στην Πλάκα.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Francesco Moretti στο Φουγάρο
27.01.2017 17:12
Το ΦΟΥΓΑΡΟ παρουσιάζει στη FOUGARO THE GALLERY, από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στις 6μμ έως την Κυριακή 5 Μαρτίου, την έκθεση του εικαστικού Francesco Moretti με τα πρωτότυπα έργα του για την εικονογράφηση του παιδικού βιβλίου της Χρύσας Σαββάκη με τίτλο «Πού πάει ο ήλιος όταν φεύγει;».
«μεταΘεοί»: έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου στο Μουσείο Μπενάκη - Ισλαμικής Τέχνης
02.11.2016 13:35
Το Μουσείο Μπενάκη φιλοξενεί στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την έκθεση του Αλέξανδρου Γεωργίου «μεταΘεοί» στην οποία θα παρουσιαστεί το έργο από τα δύο τελευταία προσκηνυματικά ταξίδια του καλλιτέχνη στην Ινδία.
Γλυπτικός Λόγος: Η Θαλάσσια Ανεμώνη του Γεωργίου Καλακαλλά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
13.09.2016 17:13
Την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 θα λάβει χώρα στο Αίθριο του Μουσείου η δεύτερη εκδήλωση της δράσης «Γλυπτικός Λόγος», που ξεκίνησε με επιτυχία το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το καλοκαίρι σε συνεργασία με το Σύλλογο Γλυπτών Ελλάδος, με την παρουσίαση της «Θαλάσσιας Ανεμώνης» του Γεωργίου Καλακαλλά, Ομότιμου Καθηγητή της Σχολής Αρχιτεκτόνων του ΕΜΠ. Παρών θα είναι ο γλύπτης, που θα μιλήσει για το έργο του.
Έκθεση του Κωστή Γεωργίου στην Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο
04.07.2016 13:00
Μια νέα σειρά έργων ζωγραφικής και γλυπτικής, καθώς και έναν εντυπωσιακό γλυπτό κόκκινο ταύρο, σε φυσικό μέγεθος, παρουσιάζει ο Κωστής Γεωργίου στη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στην Πάτμο στις 9 Ιουλίου.
Μικρό Μουσείο 12: έκθεση στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου
15.06.2016 10:35
Το ΝΠΔΔ Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου και το Μουσείο Γουναρόπουλου παρουσιάζουν την έκθεση Μικρό Μουσείο 12 του Εργαστηρίου Ζωγραφικής του Ν.Π.Δ.Δ. Πολιτισμού & Αθλητισμού Δήμου Ζωγράφου.