Μετά την επιτυχία των προηγούμενων ετών, το SFF-rated Athens, το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής

Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας που διοργανώνεται από την Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας (ΑΛΕΦ) επιστρέφει φέτος στον καθιερωμένο τόπο συνάντησης, στον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER ακόμα πιο δυναμικά και με νέα εικαστική ταυτότητα που επιμελήθηκε τόσο σε επίπεδο λογότυπου, όσο και επικοινωνίας ο Παναγιώτης Φώτος, ιδιοκτήτης το creative hot shop Black Mamba, καθώς και με ένα πλούσιο πρόγραμμα γεμάτο εκπλήξεις για το κοινό του.

Από τις 10 εώς τος 16 Μαρτίου στο πλαίσιο του 6ου SFF-rated Athens θα προβληθούν 78 ταινίες ανάμεσά τους και 37 διαγωνιστικές συμμετοχές από 23 χώρες έτοιμες να αποθεώσουν τη δύναμη της φαντασίας.

Από τις παραπάνω από 225 υποψηφιότητες ξεχώρισαν και προβάλλονται συνολικά 65 ταινίες μικρού μήκους (Διαγωνιστικό 27 ταινίες) και 13 μεγάλου μήκους (Διαγωνιστικό 8 ταινίες). 

Αυτή τη φορά ισχυρή εμφανίζεται και η ελληνική παρουσία, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Μεγάλου Μήκους, με τις ταινίες Ο Θάνατος που Ονειρεύτηκα του Παναγιώτη Κράββα, και Ψύχος του Γιώργου Πιτσάκη. Και οι δύο σκηνοθέτες θα είναι παρόντες  για να προλογήσουν τις ταινίες τους και να συζητήσουν με το κοινό.

Επιπλέον, στη μεταμεσονύχτια της Πέμπτης 10/3 προβάλλεται η ελληνική ταινία SUBCONSCIOUS του Χρήστου Πετρόπουλου, η οποία εντάσσεται στο κινηματογραφικό ρεύμα που εγκαινίασε το The Blair Witch Project.

Στην ίδια κατεύθυνση τόνωσης της ελληνικής συμμετοχής, το 6ο SFF-rated ATHENS παρουσιάζει το Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών CHAINFREE, επιλέγοντας και προβάλλοντας 5 ταινίες μικρού μήκους στο Διαγωνιστικό αλλά και στις Θεματικές Ενότητες, από τις διαφορετικές κινηματογραφικές ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό.

Η πιο σημαντική στιγμή της φετινής διοργάνωσης αναμένεται να είναι η παγκόσμια αποκλειστικότητα που το φεστιβάλ εξασφάλισε για το ελληνικό κοινό, επικυρώνοντας τον διεθνή χαρακτήρα του. Με ιδιαίτερη χαρά το SFF-rated ATHENS 2011 φιλοξενεί και παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό την δεύτερη κινηματογραφική παραγωγή της Λέσχης των Φίλων του H.P. LOVECRAFT (HPLHS), την ταινία The Whisperer in Darkness (ΗΠΑ 2011, 104’, Α/Μ) που κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα της στο φεστιβάλ με guest το σκηνοθέτη Sean Branney. H ταινία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομότιτλου διηγήματος του H.P. Lovecraft (1890-1937), ενός από τους κορυφαίους συγγραφείς της λογοτεχνίας του Φανταστικού, ο οποίος έχει επηρεάσει σημαντικά, κατ’ επανειλημμένες δηλώσεις τους, παγκοσμίως γνωστούς συγγραφείς όπως ο Στέφεν Κινγκ και ο Κλάιβ Μπάρκερ, αλλά και σκηνοθέτες όπως ο Τζον Κάρπεντερ.

Η επιλογή του The Whisperer in Darknes (TWID) που ως διήγημα συνδυάζει τόσο στοιχεία φανταστικού όσο και στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, επιτρέπει στην ταινία να συλλάβει το κλίμα μιας εποχής (1930), όπου ακόμη ο άνθρωπος αντιμετώπιζε τους αρχέγονους φόβους του ενώ ταυτόχρονα γοητευόταν και κατακτούσε το ένα τεχνολογικό ορόσημο μετά το άλλο.

Πέρα από το την ταινία The Whisperer in Darkness από τις ταινίες μεγάλου μήκους να σημειώσουμε:

DEPOSITARIOS (DEPOSITARIOS) (ΜΕΞΙΚΟ 2010, 110’, ‘Εγχρ.) του Rodrigo Ordonez. “Ποιο τίμημα είναι διατεθειμένη να πληρώσει μια κοινωνία για να εξασφαλίσει την ευτυχία;” Στο άμεσο μέλλον, η γενετική μηχανή έχει επιτρέψει τη δημιουργία κλώνων στους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να «ξεφορτώνουν» τον σωματικό τους πόνο και την ψυχική τους οδύνη, και οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να ζουν σαν φυτά. Πολυπρόσωπη ταινία, με αρκετές υποπλοκές και χρώμα αστυνομικού και πολιτικού θρίλερ, το DEPOSITARIOS βασίζεται κυρίως στο σενάριο, τους χαρακτήρες και τα συνεχή διλήμματα και όχι στα εντυπωσιακά εφέ.

8th WONDERLAND (8th WONDERLAND) (ΓΑΛΛΙΑ 2008, 94’, Έγχρ.) των Nicolas Alberny & Jean. Τι μπορεί να συμβεί αν δημιουργηθεί μια εικονική χώρα που απαρτίζεται από χιλιάδες, ίσως και εκατομμύρια «κατοίκους» και υπάρχει μόνο στο Internet; Η 8th Wonderland έχει ένα μόνο σκοπό: Να βελτιώσει τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Εφαρμόζει άμεση δημοκρατία, αφού όλοι οι «κάτοικοί» της ψηφίζουν για κάθε νέα αποστολή και με απόλυτη ισότητα. Τι μπορεί να συμβεί λοιπόν σε μια καλών προθέσεων οργάνωση όταν διάφοροι προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την υποχρεωτική ανωνυμία της για ιδιοτελείς σκοπούς; Και πού βρίσκονται τα όρια ανάμεσα στις καλές προθέσεις και την τρομοκρατία; Ταινία που σεναριακά θυμίζει τα πολιτικά βιβλία του προκλητικού συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας Norman Spinrad, μιλά πολλές γλώσσες και είναι σκηνοθετημένη  έξυπνα, συχνά σαν να παρακολουθούμε τηλεοπτικά ρεπορτάζ, από τους γάλλους  Nicolas Alberny και Jean Mach.

Παράλληλα το 6ο SFF-rated Athens επιχειρεί να παρουσιάσει μυθολογίες ορόσημα του είδους του Φανταστικού από τους δύο γνωστότερους παγκοσμίως συγγραφείς του, τον J.R. Tolkien και τον H. P. Lovecraft, με 2 διεθνώς αναγνωρισμένα Fan Films.

Σε μεταμεσονύχτια προβολή, την Παρασκευή 11 Μαρτίου, για πρώτη φορά έρχονται αντιμέτωπες η  μυθολογία του Αρχοντα των Δαχτυλιδιών με την ταινία The Hunt for Gollum και η μυθολογία Κθούλου με την ταινία The Call of Cthulhu.
 

Όπως κάθε χρόνο, τον κύριο ρόλο στην έκβαση του φεστιβάλ παίζει το κοινό. Οι καλύτερες συμμετοχές ταινιών σύμφωνα με τις 6 ειδικές κατηγορίες βραβείων του φεστιβάλ διαμορφώνονται από τη ψηφοφορία του κοινού, συμπεριλαμβανομένου και του βραβείου καλύτερης ταινίας μικρού μήκους με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, τα Βραβεία Κοινού του φεστιβάλ χωρίζονται στις εξής κατηγορίες:

Μεγάλου Μήκους
 – Καλύτερης Ταινίας
 – Σκηνοθεσίας
 – Σεναρίου
 – Διχογνωμίας Κοινού (βραβεύεται η ταινία που συγκέντρωσε τις πιο αντίθετες και ακραίες γνώμες)

Μικρού μήκους
 -Καλύτερης Ταινίας
 -Καλύτερης Σεναριακής Ιδέας

Και για πρώτη φορά η διοργάνωση απογειώνει το κοινό της εξασφαλίζοντας συλλεκτικά δώρα. Πακέτα dvd, soundtrack, αφίσα, t-shirt της ταινίας Call of Cthulhu Combo, υπογεγραμμένα από το Sean Branney, συνιδρυτή της επίσημης αμερικάνικης κοινότητας φίλων του Lovecraft, Η.P.Lovecraft Historical Society (HPLHS) και για το μεγάλο νικητή που θα προέρχεται από τους συμμετέχοντες στην ψηφοφορία για τα Βραβεία Κοινού επιπλέον δώρο ένα μοναδικό αυθεντικό collectors’ item από τα γυρίσματα της ταινίας The Whisperer in Darkness.

Τα Βραβεία Κοινού (Μικρού και Μεγάλου Μήκους) θα ανακοινωθούν το βράδυ της Τετάρτης 16/3, λίγο πριν ξεκινήσει το αψέντι-πάρτι με το οποίο θα κλείσει και φέτος το SFF-rated Athens.

Όπως κάθε χρόνο, όλες οι ξένες ταινίες θα προβληθούν υποτιτλισμένες στα Ελληνικά με τη φροντίδα της ΑΛΕΦ, ενώ οι ταινίες μεγάλου μήκους του Διαγωνιστικού θα παιχτούν σε δύο εναλλακτικές προβολές σε διαφορετικές μέρες του φεστιβάλ.

Συνοπτικό πρόγραμμα προβολών 6ου SFF-rated Athens:

Πέμπτη 10  Μαρτίου 
17:30 A HETEDIK KÖR (Μεγάλου Μήκους) 
19:30 APOCALYPSE YESTERDAY! (4) (Μικρού Μήκους) 
20:45 CREATURES (7) (Μικρού Μήκους) 
22:15 EARTHLING (Μεγάλου Μήκους)
24:00 SUBCONSCIOUS Μεταμεσονύχτια
   

Παρασκευή 11 Μαρτίου 
17:30 THE ORACLE (Μεγάλου Μήκους) 
19:00 LATINO LOVERS (5) (Μικρού Μήκους) 
20:30 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ (Μεγάλου Μήκους) 
22:15 DEPOSITARIOS (Μεγάλου Μήκους) 
24:00 THE HUNT FOR GOLLUM Μεταμεσονύχτια 
CALL OF CTHULHU Μεταμεσονύχτια 
   

Σάββατο 12  Μαρτίου 
17:30 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη Ι (5) (Μικρού Μήκους) 
19:00 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙ (6) (Μικρού Μήκους) 
20:30 8th WONDERLAND (Μεγάλου Μήκους) 
22:15 THE WHISPERER IN DARKNESS (Μεγάλου Μήκους) 
24:00 Short: Detention Μεταμεσονύχτια   
Doc: WESTALL \’66: A SUBURBAN UFO MYSTERY Μεταμεσονύχτια   
Feature: PROJECT GREY (Director\’s Cut) Μεταμεσονύχτια   

Κυριακή 13 Μαρτίου 
17:30 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙΙΙ (5) (Μικρού Μήκους) 
19:00 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη ΙV (5) (Μικρού Μήκους) 
20:30 Διαγωνιστικό Μικρού Μήκους Ζώνη V (6) (Μικρού Μήκους) 
22:00 THE ORACLE (Μεγάλου Μήκους) 
23:15 ΨΥΧΟΣ (Μεγάλου Μήκους) 

Δευτέρα 14  Μαρτίου 
17:30 EARTHLING (Μεγάλου Μήκους) 
19:15 A HETEDIK KÖR (Μεγάλου Μήκους) 
21:15 DREAM MAKERS (4) (Μικρού Μήκους) 
23:00 Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΥ ΟΝΕΙΡΕΥΤΗΚΑ (Μεγάλου Μήκους) 

Τρίτη 15 Μαρτίου  
17:30 ΨΥΧΟΣ (Μεγάλου Μήκους) 
18:45 DEPOSITARIOS (Μεγάλου Μήκους) 
20:45 THE WHISPERER IN DARKNESS (Μεγάλου Μήκους) 
22:45 8th WONDERLAND (Μεγάλου Μήκους) 

Τετάρτη 16 Μαρτίου 
17:30 ANIMATION (4) (Μικρού Μήκους) 
18:00 ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ (5) (Μικρού Μήκους) 
19:45 SHORTS SUPREME 
 Βρακεία Κοινού προηγούμενων SFF-rated Athens 
  – ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΤΙΓΜΗ (Μικρού Μήκους)
  – COST OF LIVING (Μικρού Μήκους)
  – ZOMBIE (Μικρού Μήκους)
  – RAIN (Μικρού Μήκους)
  – EL NUNCA LO HARIA (Μικρού Μήκους) 
21:00 Bραβείο Μεγάλου Μήκους 2011 Awards 
21:15 Bραβείο Μικρού Μήκους & Επαναπροβολή Awards 
21:45 Κλήρωση ΔΩΡΩΝ Κοινού Awards 
22:00 PARTY Awards 

Διοργανωτές
H ΑΛΕΦ, η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας, είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε το 1998 με σκοπό την ανάπτυξη και τη διάδοση της Επιστημονικής Φαντασίας και των τεχνών του Φανταστικού. Συγκεντρώνει λογοτέχνες, μεταφραστές, εκδότες, δημοσιογράφους και άλλους επαγγελματίες και λάτρεις του είδους. Στις εκδηλώσεις της περιλαμβάνονται παρουσιάσεις συγγραφέων, βιβλίων, καθώς και κύκλοι διαλέξεων και προβολών. Εκδίδει το περιοδικό ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ ΧΡΟΝΙΚΑ και διοργανώνει τακτικά λογοτεχνικά εργαστήρια. Διοργανώνει επίσης το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας και Φανταστικού “SFF-rated Athens”. Περισότερες πληροφορίες στη διεύθυνση  http://www.alef.gr/.

Η ταυότητα του SFF-rated ATHENS
To SFF-rated Athens ξεκίνησε το 2006 ως ρετροσπεκτίβα ελληνικών ταινιών μικρού μήκους του Φανταστικού και το 2007 διεξήχθει για πρώτη φορά ως Διεθνές Φεστιβάλ. Έκτοτε φιλοδοξεί να προσφέρει στο ελληνικό κοινό μια πλατφόρμα προβολής των πιο αυθεντικών ανεξάρτητων παραγωγών από όλο τον κόσμο σε κινηματογραφικά είδη που δε βρίσκουν εύκολα διανομή στη χώρα μας, όπως η επιστημονική φαντασία και το φανταστικό.

Η κοινή συνισταμένη των ταινιών που προβάλονται στο φεστιβάλ δεν είναι τόσο η εξωπραγματική υπόθεση, όσο η αποθέωση του πλούτου και της ποικιλίας της φαντασίας επικεντρωμένης γύρω από μια ευφυή ιδεά που έχει σα σκοπό να προκαλέσει το συναίσθημα της έκπληξης και τη σκέψη στο θεατή.

Φέτος, το 6ο SFF-rated Athens ανανεώνει την εικόνα του επιχειρώντας να επικοινωνήσει πιο επιτυχημένα με το κοινό του. Το δημιουργικό της νέας εικαστικής ταυτότητας του SFF-rated Athens τόσο σε επίπεδο λογότυπου, όσο και επικοινωνίας έχει επιμεληθεί ο Παναγιώτης Φώτος, ιδιοκτήτης του creative hot shop Black Mamba (http://www.blackmamba-ad.com/).

Το SFF-rated Athens είναι ένα μη-κερδοσκοπικό, μη-επιδοτούμενο φεστιβάλ που αξιοποιεί στο μέγιστο την εθελοντική εργασία των μελών της ΑΛΕΦ. Δέχεται υποψηφιότητες ταινιών μέσω Διαδικτύου, στις πλατφόρμες Withoutabox και Reelport, και απευθείας για Έλληνες και Κυπρίους σκηνοθέτες.