Από τις 14 μέχρι τις 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο το 6ο Φεστιβάλ Αιγαίου που περιλαμβάνει

Όπερα, Μουσική και Χορό!

14, 16 & 18 Ιουλίου: Georges Bizet Carmen
Με μια εντυπωσιακή παραγωγή της όπερας «Carmen» του Georges Bizet ανοίγει η αυλαία των εκδηλώσεων του 6ου Φεστιβάλ Αιγαίου. Διάσημοι σολίστ και πολυάριθμοι συντελεστές από τις μεγαλύτερες λυρικές σκηνές του κόσμου συναντιούνται στη Σύρο και συμπράττουν για την πραγματοποίηση της απαιτητικής αυτής παραγωγής, η οποία πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δύο ανερχόμενα ταλέντα του λυρικού θεάτρου – την Βουλγαρο-μεξικανή μέτζο σοπράνο Κάρλα Ντιρλίκοφ (Κάρμεν) και τον Κουβανό τενόρο της Metropolitan Opera Ραούλ Μέλο (Δον Χοσέ). Τους υπόλοιπους ρόλους ερμηνεύουν η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη (Μικαέλα), ο μπάσος Ρούσσι Νίκοφ (Εσκαμίγιο), ο βαρύτονος Κωστής Ρασσιδάκης (Μοράλες), ο μπάσος  Τάσσος Αποστόλου (Θουνίγα), η σοπράνο Φύλλη Γεωργιάδου (Φρασκίτα), η μέτζο-σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου (Μερσέντες), ο τενόρος Γιάννης Φίλιας (Ρεμεντάδο) και ο βαρύτονος Ζαφείρης Κουτελιέρης (Ελ Ντανκάιρε). 

Ο Ρενάτο Τσαννέλα υπογράφει τη σκηνοθεσία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Αιγαίου και αρχιμουσικός, Πήτερ Τιμπόρις έχει τη μουσική διεύθυνση της Pan-European Philharmonia Orchestra από την Πολωνία.  Ο Βινίτσιο Κέλι έχει κάνει το σχεδιασμό του φωτισμού και ο Γιώργος Κολιός την επιμέλεια των σκηνικών.

15 & 17 Ιουλίου: Συναυλία με τον Στάνλεϋ & τη Ναόμι Ντράκερ
Κορυφαία στιγμή του Φεστιβάλ αποτελεί η εμφάνιση ενός ζωντανού θρύλου της μουσικής, του διάσημου κλαρινετίστα Στάνλεϋ Ντράκερ, ο οποίος γιόρτασε πέρσι τα 60 χρόνια συνεργασίας του με την ιστορική Φιλαρμονική Ορχήστρα της Νέας Υόρκης.

Από 19 ετών, ο Στάνλεϋ Ντράκερ έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 10.000 συναυλίες με την Ορχήστρα και σε 200 από αυτές ως σολίστ. Στην διακεκριμένη καλλιτεχνική του πορεία συνεργάστηκε με θρυλικούς μαέστρους και συνθέτες του 20ου αιώνα, όπως οι Μπρούνο Βάλτερ, Δημήτρης Μητρόπουλος, Λέοναρντ Μπερνσταϊιν, Πιερ Μπουλέζ, Ζούμπιν Μέτα και Κουρτ Μαζούρ.

O υποψήφιος δύο φορές για το βραβείο Γκράμι μουσικός, μαζί με τη σύζυγό του, επίσης κλαρινετίστα, Ναόμι Ντράκερ, συμπράττουν ως σολίστ με την ορχήστρα Pan-European Philharmonia στο κοντσερτίνο για κλαρινέτο του Weber και στο κοντσέρτο για δύο κλαρινέτα του Krommer, υπό τη διεύθυνση του Πήτερ Τιμπόρις.

Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας ο προσκεκλημένος μαέστρος Φράνσις Μπαρντό θα διευθύνει το Ρέκβιεμ του Fauré, με τη συμμετοχή εννιά χορωδιακών συνόλων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετέχουν ως σολίστ η σοπράνο Μυρσίνη Μαργαρίτη και ο μπάσος βαρύτονος Ρέντα Ελ Βακίλ.

21 Ιουλίου: Τραγούδια χωρίς σύνορα – Συναυλία με τη Μαρία Φαραντούρη
Αλλάζοντας κλίμα, η Μαρία Φαραντούρη θα δώσει μια ατμοσφαιρική συναυλία με τραγούδια προσαρμοσμένα για φωνή και πιάνο.

Με τη μοναδική της δεξιοτεχνία, θα κινηθεί σε απρόσμενες μουσικές επιλογές – από μελοποιημένη ποίηση των Θεωδοράκη και Χατζιδάκι σε τραγούδια νεότερων Ελλήνων συνθετών και από παραδοσιακά και ρεμπέτικα σε ξένα τραγούδια από το παγκόσμιο ρεπερτόριο. Στο πιάνο τη συνοδεύει η Ιρίνα Βαλεντίνοβα.

23, 24 & 25 Ιουλίου: «Μύθος και Πάθος» – Γκαλά Χορού
Μετά την περσινή επιτυχία, ο χορογράφος Ρενάτο Τσαννέλα επιστρέφει στη Σύρο, υπογράφοντας ένα φαντασμαγορικό Γκαλά Χορού στο οποίο συμμετέχουν τα μεγαλύτερα αστέρια του μπαλέτου από τέσσερα κορυφαία θέατρα της Ευρώπης – το Μπαλέτο της Όπερας της Βιέννης, το Μπαλέτο του Βερολίνου, το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας και το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Ο Ρενάτο Τσαννέλα επιλέγει έργα μεγάλων χορογράφων και συνθετών που ζωντάνεψαν μύθους και πάθη στην ιστορία του χορού, ενώ ο ίδιος χορογραφεί ειδικά για το γκαλά δυο εμβληματικές ιστορίες πάθους – το «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» σε μουσική Prokofiev και τη «Μήδεια» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που παρουσιάζονται στο Φεστιβάλ Αιγαίου σε παγκόσμια πρώτη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, αποσπασματα από έργα των Roland Petit, Ronald Savkovic, Michael Fokine, Gyula Pandis, Makarova, William Forsythe,  Alicia Markova και Kenneth McMillan σε μουσικές των Adolphe Adam, Gavin Bryars,  Camille Saint-Saens, W.A. Mozart, Leon Minkus, Johann Strauss και Julius Massenet.

Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Beatrice Knop, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου του Βερολίνου, Rainer Krenstetter, σολίστ του Μπαλέτου του Βερολίνου, Anais Chalendard, πρώτη χορεύτρια του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, Esteban Berlanga, σολίστ του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας, Olga Esina, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης, Eno Peci, πρώτος χορευτής του Μπαλέτου του Βερολίνου, Μαρία Κουσουνή, πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Igor Milos, χορευτής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης.

Ο Ρενάτο Τσαννέλα διετέλεσε επί σειρά ετών Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης. Έχει συνεργαστεί με τα πιο διάσημα μπαλέτα και λυρικά θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής, μεταξύ των οποίων με τα Μπαλέτα του Μόντε Κάρλο, το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο, το Θέατρο Μαρίινσκι, τη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, τη Σκάλα του Μιλάνου, την Όπερα της Ζυρίχης και την Όπερα του Σικάγο.

 Έχει δημιουργήσει σόλο έργα για την Κάρλα Φράτσι, τον Βλαντιμίρ Μάλαχοφ, την Αναστασία Βολότσκοβα, την Σόκο Νακαμούρα, την Πολίνα Σεμιόνοβα και τον Ρομπέρτο Μπόλε, Το 2010 ο Ρενάτο Τσαννέλα χορογράφησε την Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία της Φιλαρμονικής της Βιέννης σε μουσική διεύθυνση του Ζορζ Πρετρ και κοστούμια Βαλεντίνο, ενώ τον περασμένο Απρίλιο παρουσίασε σε παγκόσμια πρώτη τη νέα του χορογραφία Underskin με το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.

Παράλληλες εκδηλώσεις 

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Greek Opera Studio (24 Ιουνίου-21 Ιουλίου)
Το Greek Opera Studio, που διοργανώνει φέτος, για πρώτη χρονιά, η MidAmerica Productions και το Φεστιβάλ Αιγαίου, είναι ένα θερινό εκπαιδευτικό πρόγραμμα φωνητικής που απευθύνεται σε νέους επαγγελματίες και σε προχωρημένους σπουδαστές της όπερας.

Το Greek Opera Studio ιδρύθηκε με στόχο να παρέχει σε νέους καλλιτέχνες πολύτιμες γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να καλλιεργήσουν τις μουσικές τους δεξιότητες και θα αποτελέσουν σημαντικές βάσεις για την μελλοντική επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα φωνητικής, υποκριτικής, κινησιολογίας και σκηνικής παρουσίας, καθώς και ιδιαίτερη προετοιμασία στον κάθε συμμετέχοντα από έμπειρους καθηγητές και καταξιωμένους καλλιτέχνες.

Οι σπουδαστές του Greek Opera Studio θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε μικρούς ρόλους και στη χορωδία της όπερας Κάρμεν, ενώ στις 20 Ιουλίου θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της δουλειάς τους σε ένα γκαλά όπερας στο ιστορικό θέατρο Απόλλων της Σύρου.

Ιδρύτρια του Greek Opera Studio είναι η Φιλανδο-καναδή σοπράνο Eilana Lapanainen.

Απογευματινά Κονσέρτα στην ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Νικολάου
Θρησκευτική μουσική a cappella

Το Φεστιβάλ, φέτος εγκαινιάζει σειρά απογευματινών συναυλιών, με ελεύθερη είσοδο, στον Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου, όπου χορωδιακά σύνολα θα παρουσιάσουν θρησκευτικά έργα φωνητικής μουσικής.