Είτε πρόκειται για τον Καναδό Steven Woloshen, που ασχολείται (με διεθνή βραβεία στην πορεία του) με το animation στο σελυλόιντ χωρίς την χρήση κάμερας, είτε για τον Λετονό ανεξάρτητο καλλιτέχνη Vladimir Leschiov, που σχεδόν ονειρικά μεταφέρει καθημερινές ιστορίες σε εξωπραγματικούς χώρους (ρετροσπεκτίβες και των δύο φιλοξενούνται στο φεστιβάλ), το animation ανοίγει δρόμους και ιδέες. Ένα μεγάλο αφιέρωμα τόσο στη σύγχρονη σκηνή της Λετονίας όσο και στο σύγχρονο Σερβικό animation (με τη συνεργασία του φεστιβάλ Animanima) έχει θέση στο 6ο φεστιβάλ.

Η Πολωνία και οι σύγχρονες τάσεις του 3D computer animation εκπροσωπούνται επάξια από το στούντιο Human Ark και την παραγωγό Anja Šošić, η οποία θα παρουσιάσει σε πρώτη παρουσίαση την νέα ταινία μεγάλου μήκους του studio Diplodocus. H Nica Harrison, που εργάστηκε στην πολυαναμενόμενη ταινία για τον Van Gogh, Loving Vincent, δίνει μια πρώτη ματιά στην ταινία, και στην δική της τεχνική της μηχανικής εκτύπωσης σε ταινίες animation. Η σεναριογράφος της επιτυχημένης σειράς H Λέξη που δε λες (Alpha TV) Κατερίνα Γιαννάκου μιλά για το σενάριο στις ταινίες animation, και αποκαλύπτει τα μυστικά της αναμενόμενης ταινίας animation για την Κέρκυρα του Be there! The Sea Tranced Isle (συμπαραγωγή ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κέρκυρας, σκηνοθεσία Έφη Παππά).

Οι κριτικές επιτροπές για τις 119 ταινίες που διαγωνίζονται στο 6ο Be there! αποτελούνται από τους Vladimir Leschiov, Anja Šošić, Πάνο Βλαγκόπουλο (ταινίες μικρού μήκους) και Steven Woloshen, Κατερίνα Γιαννάκου, Nica Harrison (ταινίες μεγάλου μήκους & φοιτητικές). Επιπλέον, φετινή καινοτομία, η νέα κριτική επιτροπή των ταινιών animation για παιδιά με κριτές τους Γκρέτα Δενδρινού, Ερμίνα Μακρή και Μυρτώ Ράδου (συντονίστρια: Χρύσα Πάντσιου).

Μεγάλο αφιέρωμα του Be there! (σε συνεργασία με τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑΜΕΑ Κέρκυρας ) στα άτομα με αναπηρία και τίτλο Be alert, Be there! που υλοποιείται σε τρεις (3) άξονες, προβολές ταινιών για την αναπηρία (πανελλήνιες πρεμιέρες), εργαστήριο υποτιτλισμού ταινιών (άτομα με κώφωση – τυφλότητα), και φόρουμ για τα οπτικοακουστικά μέσα και τα άτομα με αναπηρία. Όλες οι εκδηλώσεις του αφιερώματος έχουν ελεύθερη είσοδο, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» (συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από εθνικούς πόρους).

Ξεχωριστή συνεργασία του Be there! με τον διεθνή ευρωπαϊκό οργανισμό για το animation CARTOON, και το ευρωπαϊκό βραβείο Cartoon D’Or. Για πρώτη φορά το φεστιβάλ συνεργάζεται με το φημισμένο βρετανικό Παν/μιο για το animation Royal College of Art, μια επιλογή των σύγχρονων ταινιών του οποίου έχει επιμεληθεί και παρουσιάζει ο Joe King, ενώ Πολωνικά μουσικά βίντεο από το φεστιβάλ O!PLA δίνουν χωριστή νότα στο πάντρεμα μουσικής και animaion. Οι επιτυχίες και προκλήσεις του ελληνικού animation διερευνώνται στο φόρουμ 70+2 χρόνια του ελληνικού animation με συντονιστή τον Παναγιώτη Κυριακουλάκο (αντιπρόεδρο ΑΣΙΦΑ Ελλάς) και τους Κων/νο Τηλιγάδη, Σπύρο Σιάκα-Ελένη Μούρη, Χρήστο Μπουραντά, Joan Zhonga, Κλεοπάτρα Κοραή (υποστήριξη: Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας/Σύλλογος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας).

Δύο workshops για το animation χωρίς κάμερα του Steven Woloshen, και της Κλεοπάτρας Κοραή για τους Healthy Little Eaters (σε συνεργασία με το Κέντρο Ξένων Γλωσσών Σπ. Κόκκαλη) εμπλουτίζουν τις εκπαιδευτικές δράσεις του Be there!, που βέβαια συνεχίζει επιπλέον τις πρωινές προβολές για σχολεία. Ο χώρος του καφέ Πλους φιλοξενεί το Animators’ Couch (Meet the Directors), ενώ το μεγάλο πάρτι του φεστιβάλ (εμπλουτισμένο και με ιδιαίτερο VJ set) ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Σάββατο 1 Απριλίου στο Πολύτεχνο.


Το πλήρες πρόγραμμα όλου του φεστιβάλ έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ www.betherefest.gr