Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Χαρτογραφικές Περιπέτειες της Ελλάδας, 1821 - 1919

Χαρτογραφικές Περιπέτειες της Ελλάδας, 1821 - 1919
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Λιβιεράτου Χαρτογραφικές Περιπέτειες της Ελλάδας, 1821 - 1919, θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ. στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όπου θα μιλήσουν οι κ.κ. Γιάννης Χασιώτης, Γιάννης Στεφανίδης και Γιώργος Τόλιας.

Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, είναι μεγάλου σχήματος με 289 σελίδες, με πλήθος εικόνων και χαρτών κυρίως από το φωτογραφικό και χαρτογραφικό αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, κατά το μεγαλύτερο μέρος ανέκδοτων μέχρι σήμερα.

Στο βιβλίο πραγματεύονται απαντήσεις σχετικά με τη σχέση που μπορεί να έχει η περιπετειώδης και τελικά άγονη διαχρονική ιστορία της χωρικής απεικόνισης του νεοελληνικού κράτους, ή με άλλα λόγια της κρατικής χαρτογραφίας, με επίκαιρα σοβαρά ζητήματα της ελληνικής δημόσιας ζωής (προστασία δασικού πλούτου, εθνικό κτηματολόγιο, μοναστηριακές κτηματικές υποθέσεις κ.ά.), αλλά και αναφορικά με το χρόνιο πρόβλημα της απεικονιστικής τεκμηρίωσης του χώρου της ελληνικής επικράτειας ―χαρτογραφίας― από το νεοελληνικό κράτος, που δεσμεύουν αρνητικά τη χώρα, με τον έναν ή άλλο τρόπο. 

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι από το 1979 καθηγητής της ανωτέρας γεωδαισίας και χαρτογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά και εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις σχετιζόμενες με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών (www.e-perimetron.org).

Πρόσφατα άλλα βιβλία του: «25 Αιώνες χαρτογραφίας και χαρτών. Μια περιήγηση από τους Ίωνες στον Πτολεμαίο και τον Ρήγα» (εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 2007), «Ένα ταξίδι στην κυριαρχία των χαρτών. Ιστορίες για την απεικόνιση της διεύρυνσης του κόσμου» (εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 2007), «Cyprus on historic maps. Placement, shape and orientation from a digital point of view» (ΠΙΤΚ, Λευκωσία, 2008), «Άγιον Όρος και Κύπρος στον χάρτη της Ελλάδας του Άνθιμου Γαζή 1800» (Αγιορειτική Βιβλιοθήκη , Α.Ο., 2009).

Σχετικές ειδήσεις
Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας κατά την κατοχή (1941-1944) - Συλλόγικό
16.02.2017 11:59
Από τις εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο, Η οικονομική καταστροφή της Ελλάδας κατά την κατοχή (1941-1944) των Πάνου Β Καζάκου, Παναγιώτη Γ. Λιαργκόβας & Σπύρου Ρεπούση.
Παρουσίαση του βιβλίου «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας» στο Μέγαρο Βουλής
03.02.2017 11:27
Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Στρατηγικές για την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους της χώρας υπό το πρίσμα των ιστορικών εμπειριών»,με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου, «Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας».
Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας - Συλλογικό
30.01.2017 10:28
Από της εκδόσεις Παπαζήση κυκλοφορεί το βιβλίο Το δημόσιο χρέος της Ελλάδας των Πάνου Καζάκου, Παναγιώτη Λιαργκόβα και Σπύρου Ρεβούση
«Αρχαίοι Έλληνες»: Το βιβλίο που θα σου μάθει ιστορία σε 10 κεφάλαια
09.01.2017 12:05
Από το σχολείο μαθαίνουμε για τους προγόνους μας. Αρχαίοι μύθοι, ιστορίες ηρώων, σημαντικές μάχες, διδάγματα φιλοσόφων είναι πράγματα που όλοι μας διδασκόμαστε σε πολύ νεαρή ηλικία. Τι γνωρίζουμε όμως πραγματικά για τους αρχαίους Έλληνες; Αν θέλεις να καλύψεις τα κενά σου και να μάθεις σε βάθος την ιστορία της πατρίδας μας, σου προτείνουμε το βιβλίο της Edith Hall, μίας από τις μεγαλύτερες σύγχρονες ιστορικούς με εξειδίκευση στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας.
 Στο μικρό μου τραπέζι - Δήμητρα Ευαγγέλου
26.08.2016 11:18
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Στο μικρό μου τραπέζι της Δήμητρας Ευαγγέλου.