Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Χαρτογραφικές Περιπέτειες της Ελλάδας, 1821 - 1919

Χαρτογραφικές Περιπέτειες της Ελλάδας, 1821 - 1919
Εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Ευάγγελου Λιβιεράτου Χαρτογραφικές Περιπέτειες της Ελλάδας, 1821 - 1919, θα πραγματοποιηθεί στο βιβλιοπωλείο του Μ.Ι.Ε.Τ. στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου, όπου θα μιλήσουν οι κ.κ. Γιάννης Χασιώτης, Γιάννης Στεφανίδης και Γιώργος Τόλιας.

Το βιβλίο εκδόθηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο (ΕΛΙΑ) του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, είναι μεγάλου σχήματος με 289 σελίδες, με πλήθος εικόνων και χαρτών κυρίως από το φωτογραφικό και χαρτογραφικό αρχείο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, κατά το μεγαλύτερο μέρος ανέκδοτων μέχρι σήμερα.

Στο βιβλίο πραγματεύονται απαντήσεις σχετικά με τη σχέση που μπορεί να έχει η περιπετειώδης και τελικά άγονη διαχρονική ιστορία της χωρικής απεικόνισης του νεοελληνικού κράτους, ή με άλλα λόγια της κρατικής χαρτογραφίας, με επίκαιρα σοβαρά ζητήματα της ελληνικής δημόσιας ζωής (προστασία δασικού πλούτου, εθνικό κτηματολόγιο, μοναστηριακές κτηματικές υποθέσεις κ.ά.), αλλά και αναφορικά με το χρόνιο πρόβλημα της απεικονιστικής τεκμηρίωσης του χώρου της ελληνικής επικράτειας ―χαρτογραφίας― από το νεοελληνικό κράτος, που δεσμεύουν αρνητικά τη χώρα, με τον έναν ή άλλο τρόπο. 

Ο Ευάγγελος Λιβιεράτος είναι από το 1979 καθηγητής της ανωτέρας γεωδαισίας και χαρτογραφίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Σουηδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, και είναι σήμερα πρόεδρος της επιτροπής της Διεθνούς Χαρτογραφικής Ένωσης (ICA) για τις ψηφιακές τεχνολογίες στη χαρτογραφική κληρονομιά και εκδότης του διεθνούς διαδικτυακού περιοδικού e-Perimetron για τις επιστήμες και τεχνολογίες τις σχετιζόμενες με την ιστορία της χαρτογραφίας και των χαρτών (www.e-perimetron.org).

Πρόσφατα άλλα βιβλία του: «25 Αιώνες χαρτογραφίας και χαρτών. Μια περιήγηση από τους Ίωνες στον Πτολεμαίο και τον Ρήγα» (εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 2007), «Ένα ταξίδι στην κυριαρχία των χαρτών. Ιστορίες για την απεικόνιση της διεύρυνσης του κόσμου» (εκδόσεις Ζήτη, Θεσσαλονίκη, 2007), «Cyprus on historic maps. Placement, shape and orientation from a digital point of view» (ΠΙΤΚ, Λευκωσία, 2008), «Άγιον Όρος και Κύπρος στον χάρτη της Ελλάδας του Άνθιμου Γαζή 1800» (Αγιορειτική Βιβλιοθήκη , Α.Ο., 2009).

Σχετικές ειδήσεις
 Στο μικρό μου τραπέζι - Δήμητρα Ευαγγέλου
26.08.2016 11:18
Από τις εκδόσεις Γαβριηλίδης κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Στο μικρό μου τραπέζι της Δήμητρας Ευαγγέλου.
 Game Over - Γιώργος Παπακωνσταντίνου
27.04.2016 09:59
Ακριβώς έξι χρόνια μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα στο Καστελόριζο και την προσφυγή της Ελλάδας σε μηχανισμό οικονομικής στήριξης, κυκλοφορεί το βιβλίο του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με τίτλο Game Over: Η αλήθεια για την κρίση από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος.
Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 - Βασίλης Κρεμμυδάς
24.03.2016 10:27
Από τις εκδόσεις Gutenberg κυκλοφορεί το βιβλίο, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Τεκμήρια, αναψηλαφήσεις, ερμηνείες του Βασίλης Κρεμμυδάς.
Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα - Κωνσταντίνος Λούλης
19.01.2016 12:57
Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο Η επιβίωση της Ελλάδας μέσα από διαδοχικά θαύματα του Κωνσταντίνου Λούλη.
Χριστουγεννιάτικα Παιχνίδια στην Ένωση Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας
11.12.2015 11:46
Η Ένωση Δραματοθεραπευτών & Παιγνιοθεραπευτών Ελλάδας (Ε.Δ.Π.Ε.) διοργανώνει Πρωτότυπα Χριστουγεννιάτικα Παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους.