Με αφορμή τα 100 χρόνια από το πρώτο βιβλίο μανιφέστο του ρωσικού φουτουρισμού Το Δόκανο των Δικαστών (SADOK SUDEI) το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργανώνει ομότιτλη έκθεση με έργα των πρώτων χρόνων της Ρωσικής Πρωτοπορίας (1900-1915) από τη Συλλογή Κωστάκη του Μουσείου, η οποία θα εγκαινιαστεί στις 19 Φεβρουαρίου, στη Μονή Λαζαριστών.

Η ποίηση συναντά τις εικαστικές τέχνες. Και ο απρόσμενος γάμος δυο κινημάτων από διαφορετικούς τομείς της τέχνης –ο φουτουρισμός εφορμώντας από τη λογοτεχνία και ο κυβισμός από τα εικαστικά- γενούν τον καθαρό ρωσικό σύνθετο όρο «κυβοφουτουρισμό», καθώς και νέες προοπτικές για αυτούς τους δυο τομείς τεχνών.

Η έκθεση παρουσιάζει πρώιμα έργα της πρωτοπορίας έως το 1915 με έμφαση στην περίοδο του κυβοφουτουρισμού και των επιρροών από τον γαλλικό κυβισμό και τον ιταλικό φουτουρισμό. Όλα τα έργα προέρχονται από τη συλλογή Κωστάκη του ΚΜΣΤ. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται για πρώτη φορά τα σχέδια από τα ταξίδια της Ποπόβα στην Ευρώπη (Γαλλία – Ιταλία) και κυβοφουτουριστικές μελέτες του Ιβάν Κλιουν.

Παρουσιάζονται επίσης πρώιμα έργα της Νατάλια Γκοντσαρόβα, της Ελένα Γκουρό, του Μιχαήλ Λαριόνοφ, του Ιβάν Πούνι, της Όλγας Ροζάνοβα, της Ναντιέζντα Ουνταλτσόβα κ.ά που δείχνουν το πέρασμα από τον συμβολισμό στον κυβοφουτουρισμό.

Πολλά έργα δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στο κοινό. Η έκθεση συνοδεύεται από εκδόσεις της περιόδου του ρωσικού κυβοφουτουρισμού με επίκεντρο το πρώτο βιβλίο μανιφέστο των Ρώσων φουτουριστών κυκλοφόρησε το 1910 και είχε τίτλο «Το Δόκανο Των Δικαστών» (Sadok Sudei). Το 1913 κυκλοφόρησε η δεύτερη ανθολογία με τον ίδιο τίτλο μανιφέστο.