Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2017

Ορατών τε και Αοράτων Εικονοποίησις

Ορατών τε και Αοράτων Εικονοποίησις
Τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010 εγκαινιάζεται στην Titanium Yiayiannos Gallery η έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μαρκόπουλου, η οποία θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010, υπό τον τίτλο Ορατών τε και Αοράτων Εικονοποίησις.

Πως μπορεί κανείς να περιγράψει τα έργα του Γιάννη Μαρκόπουλου; Ως ψευδαισθήσεις; Παραισθήσεις; Ή όνειρο; Οι εικόνες του πάντως  δεν έχουν την ασάφεια της ψευδαίσθησης, ούτε το ρεαλισμό της παραίσθησης. Δεν είναι επίσης ακίνητες, σαν το όραμα. Είναι ρευστές σαν το όνειρο. Πράγματι, το όνειρο είναι συνάθροιση συμβόλων και μόνο στην ονειρική ζωγραφική μπορούν να συνυπάρχουν τόσα πολλά σύμβολα.

Ο Μαρκόπουλος δουλεύει με την ιδέα του παραλόγου, που γι’ αυτόν δεν σημαίνει το «λογικά απίθανο» αλλά το «ανθρωπίνως αδύνατο». Δουλεύει πάνω στην τέχνη της ψευδαίσθησης, βασιζόμενος στο γεγονός ότι η οπτική επαφή με ένα έκθεμα, συνήθως, κυριαρχεί των υπολοίπων αισθήσεων. Μερικά έργα ψευδαίσθησης βασίζονται σε γενικές υποθέσεις που κάνει το  μυαλό, κατά τη διαδικασία αντίληψης.

Στους πίνακες του, ο καλλιτέχνης δουλεύει με το χρόνο να μετατίθεται στη χρονογραμμή. Οι περισσότερες χρονογραμμές, χρησιμοποιούν μια παράλογη, άτοπη γραμμική κλίμακα, όπου η μονάδα απόστασης, στα έργα τέχνης, ισούται με ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα. Στα δικά του έργα, η χρονική -καλλιτεχνική- κλίμακα εξαρτάται από τα γεγονότα.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος ζει στο Βερολίνο. Εκεί, δημιουργεί χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουν ανακαλυφθεί ως τώρα και όσα θα ανακαλυφθούν, παράγοντας σπουδαία εικόνα στο παρόν και στο μέλλον.  

Σχετικές ειδήσεις
4+2: Ομαδική έκθεση στον Τεχνοχώρο
07.10.2016 11:49
Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος, παρουσιάζει την εικαστική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής «4+2», που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00 και θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο 5 Νοεμβρίου.
Ασκήσεις επί… Χάρτου: Ομαδική έκθεση της ΑΣΚΤ στο Πολιτιστικό Κέντρο Μαρκοπούλου
19.04.2016 13:04
Η Ομαδική Έκθεση «Ασκήσεις επί… Χάρτου» του Η' Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, στον εκθεσιακό χώρο του ιστορικού κτιρίου του Πολιτιστικού Κέντρου Μαρκοπούλου, θα διαρκέσει έως 30 Μαΐου 2016.
Mare Monstrum: έκθεση της Μαρίας Γιαννακάκη στη γκαλερί Σκουφά
03.03.2016 16:27
Την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 19.30, εγκαινιάζεται στη γκαλερί Σκουφά η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Μαρίας Γιαννακάκη με τον τίτλο «Mare Monstrum», υπό την επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως και τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016.
Ζωγραφική: έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου στην Eleftheria Tseliou gallery
03.03.2016 10:47
Η Eleftheria Tseliou gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Χρύσας Βουδούρογλου με τίτλο "Ζωγραφική". Η έκθεση ξεκινά την Τρίτη 8 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 16 Απριλίου 2016.
Στο Πέρασμα Των Αιώνων: Έκθεση της Τίνας Μάσχα στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μαρκοπούλου
18.02.2016 14:43
Ο Δήμος Μαρκοπούλου, έχει την ιδιαίτερη τιμή και χαρά, να φιλοξενήσει την Έκθεση σύγχρονης αγιογραφίας και ζωγραφικής, της αναγνωρισμένης εικαστικού Τίνας Μάσχα, με τίτλο: «Στο Πέρασμα Των Αιώνων», στον ιστορικό χώρο του 112ετούς νεοκλασικού κτιρίου, του Πολιτιστικού Κέντρου Δήμου Μαρκοπούλου και σας προσκαλεί στην εκδήλωση των εγκαινίων, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Μαρτίου 2016.