Μετά την επιτυχημένη έκθεση Θεσσαλονίκη: Ίδιος Τόπος-Άλλοι Καιροί, που διοργάνωσε το Κ.Μ.Σ.Τ. σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Artforum Vilka Γκάλερι, τα έργα θα παρουσιαστούν από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του NOESIS-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

Πρόκειται για έργα που φιλοτέχνησαν στο ομότιτλο εργαστήριο Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από την ιστορία της πόλης. Σ’ ένα από αυτά η Θεσσαλονίκη αποκτά… πρόσωπο. Το κεφάλι απεικονίζεται ζωγραφικά, και αποκτά ένα γλυπτό- σώμα (Χαρά Πιπερίδου).

Εικόνες από το κέντρο της πόλης κοντά στη θάλασσα προβάλλονται σ’ ένα βίντεο, ένα άλλο προβάλει ένα animation με πρωταγωνιστή ένα… αμάξι Yugo, ενώ ένα πραγματικό… Yugo στο χώρο ολοκληρώνει την βιντεοεγκατάσταση «Κάτω από την πόλη» («Under the city») που μεταφέρει την ιδέα της μετανάστευση (Janis Ραφαηλίδου). Στιγμές από τη λειτουργία του Μπέη Χαμάμ ως οθωμανικό λουτρό ξαναζωντανεύουν (Hamra Abbas).

Συμμετέχουν οι Hamra Abbas (Πακιστάν), Sanjar Djabbarov (Ουζμπεκιστάν- υπότροφος του Κ.Μ.Σ.Τ.), Claudio Gobbi (Ιταλία), Dylan Graham (Ν. Ζηλανδία),  Jerome Loisy (Γαλλία), Bidyut (Bobby) Singha (Ινδία), Yang Yongliang (Κίνα), Janis Ραφαηλίδου, Βασιλική Μάττα, Χαρά Πιπερίδου, Σταύρος Δίτσιος.
Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ.

Επίσης, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 11:30, στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, θα παραγματοποιηθεί και εικαστικό δρώμενο.

Χαρτόκουτα – κτίρια ζωγραφισμένα (στα εικαστικά εργαστήρια Θέρμης) παριστάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης -ένα εξ αυτών είναι ο Λευκός Πύργος. Είναι διπλωμένα και τους λείπουν οι τελευταίες πινελιές (κάποια παράθυρα). Έχουν τρύπες για να φορεθούν. Μεταφέρονται από  παιδιά-μαθητές, των εικαστικών τμημάτων, στην πλατεία Παραμάνα, όπου ξεδιπλώνονται  και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Θα υπάρχει ζωντανή  μουσική συνοδεία και θα γίνεται προβολή του video της Biennale. Στη συνέχεια τα παιδιά θα φορέσουν τα κουτιά-κτίρια. (9 κουτιά, από πίσω  γράφουν 2η Biennale) και θα ακολουθήσουν διάφορες διαδρομές μέσα στη Θέρμη με συνοδεία μουσικής. Τα ίδια κουτιά αργότερα τα φοράει  μια θεατρική ομάδα και κάνει περάσματα στη Θέρμη αλλά και σε άλλα διαμερίσματα.