Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Ίδιος Τόπος-Άλλοι Καιροί

Ίδιος Τόπος-Άλλοι Καιροί
Μετά την επιτυχημένη έκθεση Θεσσαλονίκη: Ίδιος Τόπος-Άλλοι Καιροί, που διοργάνωσε το Κ.Μ.Σ.Τ. σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, στο πλαίσιο της 2ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο Artforum Vilka Γκάλερι , τα έργα θα παρουσιαστούν από τις 10 Φεβρουαρίου μέχρι τις 24 Μαρτίου, στην αίθουσα περιοδικών εκθέσεων του NOESIS-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.

Πρόκειται για έργα που φιλοτέχνησαν στο ομότιτλο εργαστήριο Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες εμπνευσμένοι από την ιστορία της πόλης. Σ’ ένα από αυτά η Θεσσαλονίκη αποκτά… πρόσωπο. Το κεφάλι απεικονίζεται ζωγραφικά, και αποκτά ένα γλυπτό- σώμα (Χαρά Πιπερίδου).

Εικόνες από το κέντρο της πόλης κοντά στη θάλασσα προβάλλονται σ’ ένα βίντεο, ένα άλλο προβάλει ένα animation με πρωταγωνιστή ένα… αμάξι Yugo, ενώ ένα πραγματικό… Yugo στο χώρο ολοκληρώνει την βιντεοεγκατάσταση «Κάτω από την πόλη» («Under the city») που μεταφέρει την ιδέα της μετανάστευση (Janis Ραφαηλίδου). Στιγμές από τη λειτουργία του Μπέη Χαμάμ ως οθωμανικό λουτρό ξαναζωντανεύουν (Hamra Abbas).

Συμμετέχουν οι Hamra Abbas (Πακιστάν), Sanjar Djabbarov (Ουζμπεκιστάν- υπότροφος του Κ.Μ.Σ.Τ.), Claudio Gobbi (Ιταλία), Dylan Graham (Ν. Ζηλανδία),  Jerome Loisy (Γαλλία), Bidyut (Bobby) Singha (Ινδία), Yang Yongliang (Κίνα), Janis Ραφαηλίδου, Βασιλική Μάττα, Χαρά Πιπερίδου, Σταύρος Δίτσιος.
Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη, Ιστορικός Τέχνης-Επιμελήτρια Κ.Μ.Σ.Τ.

Επίσης, το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, στις 11:30, στην πλατεία Παραμάνα της Θέρμης, θα παραγματοποιηθεί και εικαστικό δρώμενο.

Χαρτόκουτα - κτίρια ζωγραφισμένα (στα εικαστικά εργαστήρια Θέρμης) παριστάνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης -ένα εξ αυτών είναι ο Λευκός Πύργος. Είναι διπλωμένα και τους λείπουν οι τελευταίες πινελιές (κάποια παράθυρα). Έχουν τρύπες για να φορεθούν. Μεταφέρονται από  παιδιά-μαθητές, των εικαστικών τμημάτων, στην πλατεία Παραμάνα, όπου ξεδιπλώνονται  και μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές. Θα υπάρχει ζωντανή  μουσική συνοδεία και θα γίνεται προβολή του video της Biennale. Στη συνέχεια τα παιδιά θα φορέσουν τα κουτιά-κτίρια. (9 κουτιά, από πίσω  γράφουν 2η Biennale) και θα ακολουθήσουν διάφορες διαδρομές μέσα στη Θέρμη με συνοδεία μουσικής. Τα ίδια κουτιά αργότερα τα φοράει  μια θεατρική ομάδα και κάνει περάσματα στη Θέρμη αλλά και σε άλλα διαμερίσματα.

Σχετικές ειδήσεις
Διαιρεμένες μνήμες 1940-1950: Έκθεση στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
17.11.2016 11:31
Στις 7 Δεκεμβρίου 2016 θα εγκαινιαστεί η νέα έκθεση με τίτλο ΔΙΑΙΡΕΜΕΝΕΣ ΜΝΗΜΕΣ 1940-1950. Η απόσταση ανάμεσα στην ιστορία και το βίωμα, στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Είναι μία έκθεση του Goethe-Institut Thessaloniki σε συνδιοργάνωση με το Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και το Deutsches Historisches Museum του Βερολίνου.
Urban Layers – Νέα Φωτογραφικά Mονοπάτια στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
27.06.2016 10:00
Σε ένα φωτογραφικό σταυροδρόμι πολιτισμών, σε μια κρίσιμη στιγμή στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προσεγγίζει τις ιστορικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους λαούς της Μεσογείου και θέτει το ερώτημα της έννοιας της ταυτότητας, συμμετέχει το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης αυτόν τον Ιούλιο.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912: Έκθεση στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ
05.04.2016 14:55
Η έκθεση «Η συνοικία των Εξοχών, 1885-1912» εγκαινιάζεται την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 στις 20:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θεσσαλονίκης του ΜΙΕΤ.
Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς: έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης
25.02.2016 16:06
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, εγκαινιάζει τη νέα περιοδική έκθεση με τίτλο «Ραιδεστός – Θεσσαλονίκη. Αρχαιότητες σ’ ένα ταξίδι προσφυγιάς».