Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Κινούμενα σχέδια στο Μουσείο

Κινούμενα σχέδια στο Μουσείο
Γίνεται μια εικόνα να ζωντανέψει; Και πως αποκτά κίνηση ένα σχέδιο; Οι απαντήσεις στο μαγικό κόσμο του κινούμενου σχεδίου, στον οποίο προσκαλεί και πάλι τους μικρούς του φίλους το Κ.Μ.Σ.Τ., αφού μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που γνώρισε η σχετική ενότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του συνεχίζονται και τη νέα χρονιά ξεκινώντας από το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα Κινούμενα σχέδια στο Μουσείο –που απευθύνεται σε παιδιά από 8- 12 ετών- θα ολοκληρωθεί σε 10 εβδομάδες με μαθήματα που θα πραγματοποιούνται το Σάββατο 10.30-12.30, στους χώρους του ΚΜΣΤ, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη.

Το κάθε μάθημα –ο σχεδιασμός και εφαρμογή του εργαστηρίου είναι του εικαστικού- εκπαιδευτικού Θεοφάνη Νούσκα- διαρκεί δύο ώρες, ενώ μεσολαβεί ένα ολιγόλεπτο διάλειμμα με δράσεις στην τρέχουσα έκθεση ή προβολή ταινιών μικρού μήκους (συνολική διάρκεια - 120 λεπτά).

Το κινούμενο σχέδιο ως τέχνη συμπυκνώνει αρχές και τεχνικές από τα περισσότερα πεδία της δημιουργικής έκφρασης όπως το σχέδιο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, τη μουσική και τον ήχο.

Το τελικό αποτέλεσμα γοητεύει μικρούς και μεγάλους, καθώς καταφέρνει να οπτικοποιήσει και να «ζωντανέψει» το φανταστικό και το αδύνατο. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Κινούμενα Σχέδια στο Μουσείο προτείνει την οικειοποίηση των τεχνικών και των εργαλείων που χρειάζονται για να δημιουργηθεί κινούμενο σχέδιο. Σκοπός του προγράμματος είναι η κατανόηση και η δημιουργία κινούμενης εικόνας.

Πως δηλαδή ένα στατικό υποκείμενο (σχέδιο ή εικόνα) αποκτά κίνηση με την ανθρώπινη παρέμβαση και υποβοηθούμενο από τα τεχνολογικά μέσα (ψηφιακά και αναλογικά). Μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ψυχαγωγικό χαρακτήρα, το παιδί θα ανακαλύψει και θα παράγει προοδευτικά τα δικά του κινούμενα σχέδια (animation), μέσα στο ειδικά διαμορφωμένο εργαστήριο του μουσείου, στη Μονή Λαζαριστών, στην Σταυρούπολη. Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας ταινίας κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους από τα παιδιά, φτιαγμένη σε κλίμα ομαδικής εργασίας το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος των κύκλων.

Αναλυτικά οι ενότητες του προγράμματος είναι οι εξής: Ιστορία του κινούμενου σχεδίου και κόμικ, Σχέδιο και σκίτσο, Βασικές αρχές της φωτογραφίας, Ανάπτυξη σεναρίου, Ιστορία του κινούμενου σχεδίου και κόμικ, Ψηφιοποίηση εικόνας // ψηφιακή επεξεργασία εικόνας, Επεξεργασία κινούμενης εικόνας και βίντεο μέσω Η/Υ.

Σχετικές ειδήσεις
Νικόλαος Γύζης - Τα σχέδια: έκθεση στην Casa Bianca στο πλαίσιο των 51ων Δημητρίων
28.09.2016 15:55
Τα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Νικόλαος Γύζης: Τα σχέδια», που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016, στις 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, Casa Bianca.
Σχέδια και μνήμες: έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη στο Μέγαρο Εϋνάρδου
20.05.2016 15:10
Την Τρίτη 1 Ιουνίου 2016 το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης εγκαινιάζει στο Μέγαρο Εϋνάρδου την έκθεση του Δημοσθένη Κοκκινίδη, Σχέδια και μνήμες.
Έκθεση με έργα της Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών
05.05.2016 16:43
Το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάζει στις 12 Μαΐου 2016 την έκθεση Pascaline Bossu: Σχέδια - Ζωγραφιές - Φωτογραφίες, Στιγμιότυπα από την Ελλάδα.
Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης: έκθεση στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης
18.03.2016 16:09
Το Μουσείο Μπενάκη εγκαινιάζει στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης την Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 την έκθεση Thomas Hope. Σχέδια της Οθωμανικής Κωνσταντινούπολης.
Εικόνες του άλλου μας εαυτού: έκθεση από τη Σχεδία και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης
10.03.2016 16:55
Η «σχεδία» και το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ανταμώνουν σε μια συνέργεια που εντυπωσίασε και αγαπήθηκε πολύ, την έκθεση φωτογραφίας των πωλητών του ελληνικού περιοδικού δρόμου.