Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση του γλύπτη Κώστα Ανανίδα

Έκθεση του γλύπτη Κώστα Ανανίδα

Η αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου εγκαινιάζει την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου την τέταρτη ατομική έκθεση γλυπτικής του Κώστα Ανανίδα. Στο έργο του καλλιτέχνη κυρίαρχο ρόλο παίζει η ανθρώπινη φιγούρα, με εμφανείς τις επιρροές του από την Αρχαία Ελληνική πλαστική αλλά και από μεταγενέστερους δημιουργούς, όπως το Ροντέν.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης έχει αναφέρει για το έργο του: «Από πλαστικής άποψης το ανθρώπινο σώμα είναι μια ανεξάντλητη πηγή οπτικών πληροφοριών. Νιώθω την ίδια χαρά στο πλάσιμο μιας στατικής και «άκαμπτης» φιγούρας αλλά και στη δυναμική των αντίρροπων κινήσεων και εντάσεων. Προσπαθώ να δίνω μνημειακό χαρακτήρα ακόμα και στα μικρής κλίμακας γλυπτά μου… Απεικονίζω τον άνθρωπο γυμνό, απαλλαγμένο από ενδυματολογικές ταυτότητες που δίνουν εθνολογικό και πολιτισμικό χαρακτήρα. Το ηρωικό στοιχείο έχει να κάνει με τα αρχέτυπα σύμβολα. Ο ήρωας όπως τον αντιλαμβάνομαι (σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία) προσπαθεί να υπερβεί τον εαυτό του έχοντας γνώση των ορίων του. Δεν παγιδεύεται σε μεταφυσικές δοξασίες, αμφισβητεί, στοχάζεται και κυρίως μάχεται.»

Η έκθεση αποτελείται από δώδεκα ορειχάλκινα γλυπτά και 50 σχέδια, επιλογές από έργα που φιλοτέχνησε την περίοδο 2006-2009.

Ο Κώστας Ανανίδας γεννήθηκε το 1964 στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1983-1988) στο Β’ εργαστήριο Γλυπτικής με δασκάλους  τον Δ. Καλαμάρα και τον Β. Παπαιωάννου . Έχει διακριθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Αυτή θα είναι η τέταρτη ατομική του έκθεση. Έργα του Κώστα Ανανίδα βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και ιδιωτικές συλλογές.

Σχετικές ειδήσεις
Repatriation (Μέρος A'), έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
24.01.2017 17:26
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου την ατομική έκθεση του Κορνήλιου Γραμμένου με τίτλο “Repatriation‘’. Το νέο πρότζεκτ του εικαστικού περιλαμβάνει 36 έργα γλυπτικής της περιόδου 2014-2016.
Homo Faber, έκθεση της Μάριον Ιγγλέση στην έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου
28.12.2016 13:41
Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιάννα γραμματοπούλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου την ατομική έκθεση της Μάριον Ιγγλέση με τίτλο “Homo Faber”.
Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης: έκθεση του Κυριάκου Ρόκου στην εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου
18.11.2016 16:33
Η αίθουσα τέχνης «ε κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου», εγκαινιάζει την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου την ατομική έκθεση γλυπτικής του Κυριάκου Ρόκου με τίτλο: “Εξαιρετικό Παρθένο Πικρό Χαμόγελο - ψυχρής έκθλιψης.‘’
Επένθεση Μνήμης: έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα στην αίθουσα τέχνης εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
24.03.2016 10:04
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη 7 Απριλίου την ατομική έκθεση της Ερατώς Χατζησάββα με τίτλο «Επένθεση Μνήμης» σε επιμέλεια της Λήδας Καζαντζάκη.
Τοπίο: Η κυριαρχία του προσωρινού;: έκθεση του Θανάση Μακρή στην εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου
25.02.2016 16:40
Η αίθουσα τέχνης «εκφραση-γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Τρίτη 8 Μαρτίου, ατομική έκθεση ζωγραφικής του Θανάση Μακρή.