Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ιβάνοφ σε μεταμεσονύχτιες παραστάσεις

Ο Ιβάνοφ σε μεταμεσονύχτιες παραστάσεις
Η Πειραματική Θεατρική Ομάδα grasshopper επαναλαμβάνει από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου την παράσταση του έργου Ιβάνοφ, του Άντον Τσέχωφ , για δέκα μόνο μεταμεσονύχτιες παραστάσεις στο θέατρο Χώρα, μετά την επιτυχημένη πορεία της στο θέατρο Άρτι.

Ο Ιβάνοφ (1887 και 1889), αν και το πρώτο θεατρικό έργο του Τσέχοφ, είναι κάτι παραπάνω από το πρωτόλειο ενός μετέπειτα μεγάλου δραματουργού – αποτελεί ένα ανοιχτό λατομείο απ’ όπου εξάγονται όλα τα υλικά (πρόσωπα, θέματα, συμβάσεις) της τσεχοφικής δραματουργίας της ωριμότητας.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του 22χρονου Δημήτρη Καραντζά, ενορχηστρώνει με μαεστρία τον γνώριμο τσεχωφικό «θίασο» (ο αντι-ήρωας σε κρίση, ο κυνικός ξεπεσμένος αριστοκράτης, ο τυχοδιώκτης κουλάκος, ο ιδεαλιστής γιατρός, η γεμάτη ορμή νέα κοπέλα, το ζευγάρι που ασφυκτιά στο πλαίσιο του γάμου του κ.τ.λ.), και αποφεύγοντας συνειδητά οποιασδήποτε απόπειρας ρεαλιστικής αναπαράστασης και ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας, εντείνει τη χορικότητα, τη μουσικότητα και την αποσπασματικότητα του κειμένου.

Με μια καινούρια διασκευή, σύγχρονα κοστούμια και υπόγεια μουσική , η παράσταση του Ιβάνοφ στο θέατρο Χώρα διαβάζει τον Τσέχοφ με διάθεση ανανεωτική, όπως ταιριάζει άλλωστε και στη νεανική σύσταση του θιάσου (όλοι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «εμπρός-θεατροεργαστήριον»). Η δράση τοποθετείται στο χώρο ενός ατελείωτου, καταναγκαστικού πάρτι, όπου συναντιούνται όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα κι από όπου δεν μπορούν να διαφύγουν, δέσμια των κοινωνικών συμβάσεων και θύματα μιας αδυσώπητης πλήξης. Ώσπου, ένας από αυτούς δεν αντέχει άλλο και «εξαιρείται»…

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Διασκευή: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Δημήτρης Καραντζάς, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, σκηνικό-κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Ανρί Κεργκομάρ, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, φωτογραφίες: Κώστας Σαχπάζης, αφίσα: Emanuele Balzanni.

Παίζουν: Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ειρήνη Ασημακοπούλου, Γιώργος Γεραρής, Άννα Γριβάκου, Μαρία Κορωνιώτη, Αλέξανδρος Λύκουρας, Ελίνα Ρίζου, Βασιλική Σουρρή, Σπύρος Τσίκνας, Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης (απόφοιτοι της δραματικής σχολής «εμπρός-θεατροεργαστήριον»).

Σχετικές ειδήσεις
Παράταση παραστάσεων για τον «Γενικό Γραμματέα» στην Πειραματική Σκηνή -Ι
22.02.2017 13:05
Έως το Σάββατο 4 Μαρτίου παρατείνονται λόγω μεγάλης επιτυχίας οι παραστάσεις του έργου «Ο Γενικός Γραμματέας» του Ηλία Καπετανάκη, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.
Τα Κύματα της Virginia Woolf σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά στο Θέατρο Σφενδόνη
26.01.2017 15:40
Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση παρουσιάζει για δεύτερη χρονιά μια παράσταση-πρόταση, βασισμένη στο έξοχο μυθιστόρημα της Βιρτζίνια Γουλφ Τα Κύματα. Το Θέατρο Σφενδόνη μετατρέπεται σε τόπο συνάντησης των έξι φίλων του έργου κάθε Δευτέρα και Τρίτη από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 11 Απριλίου 2017.
Πλατεία Ηρώων, του Τόμας Μπέρνχαρντ στο Θέατρο Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής
16.01.2017 17:10
Το κύκνειο άσμα του Τόμας Μπέρνχαρντ, ενός εκ των κορυφαίων συγγραφέων της σύγχρονης λογοτεχνίας, την Πλατεία Ηρώων (Heldenplatz), παρουσιάζει από την 3η Φεβρουαρίου 2017 η Λυκόφως σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Καραντζά με τους Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Χρήστο Στέργιογλου, Μαρία Σκουλά, Υβόννη Μαλτέζου, Γιώργο Μπινιάρη, Άννα Καλαϊτζίδου, Σύρμω Κεκέ, Παναγιώτη Εξαρχέα, στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής.
Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.09.2016 10:42
Το θεατρικό έργο Ποιο Σώμα; των νέων Κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του στη θεατρική σκηνή της Αθήνας το Μάιο του 2016, παρουσιάζεται για 9 παραστάσεις στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο: Οι παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή
23.03.2016 16:01
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου ως και 3 Απριλίου 2016 το Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.