Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Ο Ιβάνοφ σε μεταμεσονύχτιες παραστάσεις

Ο Ιβάνοφ σε μεταμεσονύχτιες παραστάσεις
Η Πειραματική Θεατρική Ομάδα grasshopper επαναλαμβάνει από τις 12 Φεβρουαρίου έως τις 13 Μαρτίου την παράσταση του έργου Ιβάνοφ, του Άντον Τσέχωφ , για δέκα μόνο μεταμεσονύχτιες παραστάσεις στο θέατρο Χώρα, μετά την επιτυχημένη πορεία της στο θέατρο Άρτι.

Ο Ιβάνοφ (1887 και 1889), αν και το πρώτο θεατρικό έργο του Τσέχοφ, είναι κάτι παραπάνω από το πρωτόλειο ενός μετέπειτα μεγάλου δραματουργού – αποτελεί ένα ανοιχτό λατομείο απ’ όπου εξάγονται όλα τα υλικά (πρόσωπα, θέματα, συμβάσεις) της τσεχοφικής δραματουργίας της ωριμότητας.

Η παράσταση, σε σκηνοθεσία του 22χρονου Δημήτρη Καραντζά, ενορχηστρώνει με μαεστρία τον γνώριμο τσεχωφικό «θίασο» (ο αντι-ήρωας σε κρίση, ο κυνικός ξεπεσμένος αριστοκράτης, ο τυχοδιώκτης κουλάκος, ο ιδεαλιστής γιατρός, η γεμάτη ορμή νέα κοπέλα, το ζευγάρι που ασφυκτιά στο πλαίσιο του γάμου του κ.τ.λ.), και αποφεύγοντας συνειδητά οποιασδήποτε απόπειρας ρεαλιστικής αναπαράστασης και ατμοσφαιρικής σκηνοθεσίας, εντείνει τη χορικότητα, τη μουσικότητα και την αποσπασματικότητα του κειμένου.

Με μια καινούρια διασκευή, σύγχρονα κοστούμια και υπόγεια μουσική , η παράσταση του Ιβάνοφ στο θέατρο Χώρα διαβάζει τον Τσέχοφ με διάθεση ανανεωτική, όπως ταιριάζει άλλωστε και στη νεανική σύσταση του θιάσου (όλοι απόφοιτοι της δραματικής σχολής «εμπρός-θεατροεργαστήριον»). Η δράση τοποθετείται στο χώρο ενός ατελείωτου, καταναγκαστικού πάρτι, όπου συναντιούνται όλα ανεξαιρέτως τα πρόσωπα κι από όπου δεν μπορούν να διαφύγουν, δέσμια των κοινωνικών συμβάσεων και θύματα μιας αδυσώπητης πλήξης. Ώσπου, ένας από αυτούς δεν αντέχει άλλο και «εξαιρείται»…

Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, Διασκευή: Κατερίνα Κωνσταντινάκου, Δημήτρης Καραντζάς, σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς, σκηνικό-κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη, μουσική: Ανρί Κεργκομάρ, επιμέλεια κίνησης: Ζωή Χατζηαντωνίου, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, βοηθός σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, φωτογραφίες: Κώστας Σαχπάζης, αφίσα: Emanuele Balzanni.

Παίζουν: Νεφέλη Ανανιάδη, Αντώνης Αντωνόπουλος, Ειρήνη Ασημακοπούλου, Γιώργος Γεραρής, Άννα Γριβάκου, Μαρία Κορωνιώτη, Αλέξανδρος Λύκουρας, Ελίνα Ρίζου, Βασιλική Σουρρή, Σπύρος Τσίκνας, Μιχάλης Χατζηνικολιδάκης (απόφοιτοι της δραματικής σχολής «εμπρός-θεατροεργαστήριον»).

Σχετικές ειδήσεις
Ποιο σώμα; των Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
16.09.2016 10:42
Το θεατρικό έργο Ποιο Σώμα; των νέων Κυπρίων συγγραφέων Ελένης Κοσμά και Κορίνας Κονταξάκη σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, μετά την ιδιαίτερα επιτυχημένη πορεία του στη θεατρική σκηνή της Αθήνας το Μάιο του 2016, παρουσιάζεται για 9 παραστάσεις στο Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
Πλατφόρμα νέων δημιουργών με θέμα τον Εμφύλιο: Οι παραστάσεις στην Πειραματική Σκηνή
23.03.2016 16:01
Η Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου διοργανώνει κατά το διάστημα 30 Μαρτίου ως και 3 Απριλίου 2016 το Θεματικό φεστιβάλ για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια. 
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
24.02.2016 15:25
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, για έξι μόνο παραστάσεις 17, 18, 19, 20 και 26, 27 Μαρτίου.
Ο καθένας τα δικά του: για τέσσερις νέες παραστάσεις στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
15.01.2016 14:40
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης επαναλαμβάνει λόγω των sold out παραστάσεων το stand up comedy show «Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ» από την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου και για 4 μόνο Παρασκευές, μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.
Το γήρας – Ένα χορικό: Παράταση παραστάσεων στην Πειραματική Σκηνή -Ι
17.12.2015 11:34
Οι παραστάσεις του έργου «Το γήρας-Ένα χορικό», που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη στην Πειραματική Σκηνή -1, παρατείνονται έως τις 9 Ιανουαρίου λόγω μεγάλης επιτυχίας.