Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Η Υφή της διαφάνειας

Η Υφή της διαφάνειας

Tο Megaron Plus διοργανώνει από τις 9 Φεβρουαρίου ένα εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά βασισμένο στη λειτουργία του προβολέα διαφανειών. Το εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήρι με τίτλο Υφή της διαφάνειας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού και θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως τις 21 Μαρτίου 2010.

Στην Υφή της Διαφάνειας, μια σειρά από προβολείς διαφανειών μεταμορφώνουν τον εκθεσιακό χώρο σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Με τη βοήθεια του φωτός, ένα πλήθος από ανόμοια αντικείμενα και απροσδόκητα υλικά επιτρέπουν τη δημιουργία συνθέσεων που αναμιγνύουν φόρμες, υλικά και χρώματα. Οι τοίχοι ξανασχεδιάζονται διαρκώς και ζωντανεύουν από προβολές εικόνων μεγάλης κλίμακας που δημιουργούνται επί τόπου από τους μικρούς επισκέπτες. Έτσι, με τη βοήθεια του προβολέα διαφανειών, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών ένας κόσμος ποιητικός και ονειρικός.

Για να δημιουργηθεί αυτός ο κόσμος επιστρατεύονται τόσο οι πλαστικές τέχνες όσο και η κινούμενη εικόνα, αφού κατά τη διάρκεια του εργαστηριού προβάλλονται και ταινίες κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν με παραδοσιακές τεχνικές σε τραπέζια οπίσθιου φωτισμού. Για τη σύνθεση της εικόνας χρησιμοποιούνται διαφάνειες, χρώματα, γράμματα και λέξεις, τυπογραφικά στοιχεία, πλαίσια και γραφικές συνθέσεις, μεταφορείς εικόνας, ειδικά εφέ, καλειδοσκόπια.