Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Χρυσόθεμις

Χρυσόθεμις

Από τη Δευτέρα 1 Μαρτίου το Θέατρο Altera Pars παρουσιάζει το έργο του Γιάννη Ρίτσου, Χρυσόθεμις, σε σκηνοθεσία Ιάκωβου Δρόσου. Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στα πλαίσια του αφιερώματος στον ποιητή και στη συλλογή του Τέταρτη Διάσταση, τον περασμένο Οκτώβριο στο θέατρο Έναστρον, γνωρίζοντας ιδιαίτερη επιτυχία.

Σε πρώτο επίπεδο είναι μια αναφορά στη δυναστεία των Ατρειδών, μέσα από τη ματιά μιας γυναίκας. Η Χρυσόθεμις, κόρη του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας, αφηγείται τα γεγονότα χωρίς χρονολογική συνέπεια, εστιάζοντας στη δική της ζωή και στα δικά της συναισθήματα.

Η δική μας Χρυσόθεμις, την οποία ερμηνεύει η ηθοποιός Ελένη Φίλιππα και η οποία πλαισιώνεται από την νεαρή χορεύτρια Βαλεντίνη Βεργοπούλου, κινείται σε ένα χώρο αφαιρετικό, ένα χώρο μη χώρο, όπου το φως, η σκιά, οι μουσικές και οι ήχοι σηματοδοτούν τον εφιαλτικό περίγυρο και την πολλές φορές εκρηκτική ατμόσφαιρα της παράστασης.

Στη παράσταση ακούγονται πέντε στίχοι από την τραγωδία του Αισχύλου «Χοηφόροι», σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και δύο τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου.

Σκηνοθεσία και Μουσική: Ιάκωβος Δρόσος, Σκηνικός Χώρος και Κοστούμια: Παναγιώτα Κοκκορού, Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης, Κινησιολογία: Βαλεντίνη Βεργοπούλου.