Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η Υφή της διαφάνειας

Η Υφή της διαφάνειας

Tο Megaron Plus διοργανώνει από τις 9 Φεβρουαρίου ένα εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήρι για παιδιά βασισμένο στη λειτουργία του προβολέα διαφανειών. Το εκπαιδευτικό εικαστικό εργαστήρι με τίτλο Υφή της διαφάνειας, πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Centre Pompidou του Παρισιού και θα φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών έως τις 21 Μαρτίου 2010.

Tο Megaron Plus καλεί τους μικρούς του φίλους να συμμετάσχουν σε ένα εικαστικό εργαστήρι βασισμένο στη λειτουργία του προβολέα διαφανειών, ο οποίος από απλό χρηστικό αντικείμενο μετατρέπεται σε εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Η χρήση του προβολέα διαφανειών εξαπλώθηκε ευρέως στο τέλος της δεκαετίας του 1950 και έπειτα άρχισε να φθίνει σταδιακά με την εμφάνιση των πιο εξελιγμένων ψηφιακών μηχανημάτων. Σήμερα, μια πλειάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία αποφάσισαν να το χρησιμοποιήσουν και πάλι.

Στην Υφή της Διαφάνειας, μια σειρά από προβολείς διαφανειών μεταμορφώνουν τον εκθεσιακό χώρο σε ένα μεγάλο καλλιτεχνικό εργαστήρι. Με τη βοήθεια του φωτός, ένα πλήθος από ανόμοια αντικείμενα και απροσδόκητα υλικά επιτρέπουν τη δημιουργία συνθέσεων που αναμιγνύουν φόρμες, υλικά και χρώματα. Οι τοίχοι ξανασχεδιάζονται διαρκώς και ζωντανεύουν από προβολές εικόνων μεγάλης κλίμακας που δημιουργούνται επί τόπου από τους μικρούς επισκέπτες. Έτσι, με τη βοήθεια του προβολέα διαφανειών, ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των παιδιών ένας κόσμος ποιητικός και ονειρικός.

Για να δημιουργηθεί αυτός ο κόσμος επιστρατεύονται τόσο οι πλαστικές τέχνες όσο και η κινούμενη εικόνα, αφού κατά τη διάρκεια του εργαστηριού προβάλλονται και ταινίες κινουμένων σχεδίων που δημιουργήθηκαν με παραδοσιακές τεχνικές σε τραπέζια οπίσθιου φωτισμού. Για τη σύνθεση της εικόνας χρησιμοποιούνται διαφάνειες, χρώματα, γράμματα και λέξεις, τυπογραφικά στοιχεία, πλαίσια και γραφικές συνθέσεις, μεταφορείς εικόνας, ειδικά εφέ, καλειδοσκόπια.

Στο εικαστικό εργαστήρι του Megaron Plus «Υφή της διαφάνειας», ο μικρός επισκέπτης, χρησιμοποιώντας τον προβολέα διαφανειών, συνειδητοποιεί τους αμέτρητους δυνατούς συνδυασμούς των υλικών, των διαφανειών και των χρωμάτων και παίρνοντας τον ρόλο του καλλιτέχνη δημιουργεί τις δικές του μοναδικές εικόνες, που σαν εφήμερα έργα τέχνης προβάλλονται στο χώρο.

Σχετικές ειδήσεις
Heard, έκθεση του Θανάση Λάλα στον Εικαστικό Kύκλο Sianti
06.02.2017 11:36
«Πόσο σκληρή πρέπει να ’ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;». Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Θανάσης Λάλας μέσα από την ατομική του έκθεση με τίτλο Heard, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Εικαστικό Kύκλο Sianti και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα.
Εικαστικό αφιέρωμα στον Σαίξπηρ στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων
08.11.2016 17:25
...“in black ink my love may still shine bright...” Με αυτόν τον θαυμάσιο σκοτεινό στίχο από τα σονέτα του William Shakespeare ως τίτλο και τα εικονοποιημένα θραύσματα της περιπέτειας της αγάπης ως αφετηρία και περιεχόμενο, ένα μικρό επετειακό εικαστικό αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνομιλία με το θεατρικό αφιέρωμα στα 400 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων Λευτέρης Βογιατζής, θα υποδέχεται τους θεατές από τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου και ως τα τέλη Ιανουαρίου στο φουαγιέ του Θεάτρου.
Growing Ground: Εικαστικό πρότζεκτ της Μαρίας Οικονομοπούλου στην Ελευσίνα
21.09.2016 13:06
Η Ελευσίνα 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Υποψήφια Πόλη πραγματοποιεί το διαδραστικό εικαστικό πρότζεκτ Growing Ground σε επιμέλεια της εικαστικού Μαρίας Οικονομοπούλου που θα εγκαινιαστεί στις 2 Οκτωβρίου 2016.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.
Η απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»
02.03.2016 13:14
Απονεμήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος), το πρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά.