Σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε για το δίκτυο των αειφόρων νήσων του Αιγαίου, απονεμήθηκε το βραβείο αειφορίας για το συνδυασμό πράσινων αναπτυξιακών πρακτικών, στους Δήμους Οίας Σαντορίνης, Αμοργού, Κορφίου Άνδρου, Κέας, Μούδρου, Ίου και Ποσειδωνίας της Σύρου.

Να κάνουμε το Αιγαίο, εκτός από θάλασσα ειρήνης και πρότυπο πράσινης ανάπτυξης σε Μεσογειακό επίπεδο, δήλωσε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι  πρώτη προτεραιότητα είναι η διασύνδεση του Αιγαίου με το ηπειρωτικό κομμάτι, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ενώ, ο υφουπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης, αναφερόμενος στο ζήτημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου, τάχθηκε υπέρ του συστήματος αφαλάτωσης με αιολική ενέργεια, όπως γίνεται στη Μήλο. Επίσης τόνισε ότι έτσι εξοικονομούνται πόροι της τάξης των 2,7 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Η μεταφορά νερού είναι παρωχημένη, ενώ μόνο για τις Κυκλάδες χρειάζονται 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως ενώ με τη μέθοδο της αφαλάτωσης το νερό είναι φθηνότερο κατά 7,5 ευρώ το κυβικό μέτρο.