Οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα και το βιβλιοπωλείο ΘΥΜΕΛΗ παρουσιάζουν το καινούργιο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη Η εκδίκηση της Σιλάνας, την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010, στο χώρο του βιβλιοπωλείου, όπου ο συγγραφέας θα μιλήσει για την προσωπική του διαδρομή ως τη συγγραφή του βιβλίου, συστήνοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο την κυρία Σιλάνα Σαλιάγκου.

O Γιάννης Ξανθούλης, στο καινούργιο του μυθιστόρημα, Η εκδίκηση της Σιλάνας (σκληρόδετη έκδοση με κουβερτούρα), συναντά ένα φάντασμα, τη Σιλάνα Σαλιάγκου, την ποιήτρια που ο ίδιος επινόησε και της οποίας τις ποιητικές δημιουργίες απαγγέλλει κάθε Σάββατο στη ραδιοφωνική εκπομπή του.

Μολονότι επινοημένο το πρόσωπό της, όταν ο συγγραφέας αποφασίζει να κάνει μυθιστόρημα τα τριάμισι από τα οκτώ συνολικά χρόνια που διήρκεσε η επεισοδιακή εφηβεία του στην επαρχία, η Σιλάνα τού φανερώνεται σαν άγγελος λοξής έμπνευσης. Του αποκαλύπτει ότι εκείνη τον καθοδηγούσε ήδη από το 1959, από τότε που έκλεινε τα δώδεκά του χρόνια.

Ένα πρόσωπο, λοιπόν, που ο συγγραφέας πίστευε πως «είχε κυοφορηθεί μέσα στην ταλαίπωρη επαγγελματική του μήτρα», αίφνης αποκτά σάρκα και οστά ως «πλάσμα φορολογούμενο στη μισοσκότεινη ελληνική επικράτεια», το οποίο μάλιστα ξέρει ό,τι ξέρει ο συγγραφέας, θυμώνει με όσα θυμώνει κι εκείνος, αγαπά τον τρόπο με τον οποίο αγάπησε ό,τι αγάπησε ο συγγραφέας.

Ο Γιάννης Ξανθούλης, δύο χρόνια μετά το μυθιστόρημα «Του φιδιού το γάλα», επιστρέφει με ένα βιβλίο «αυτοβιογραφικής ολισθηρότητας», όπου η Σιλάνα Σαλιάγκου τον εκδικείται οξύνοντας τη μνήμη του για πράγματα που νόμιζε πως είχαν παραγραφεί στο πέρασμα των δεκαετιών και των παραλλαγών της αλήθειας…