Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Μεταμφίεση ή Μετουσίωση;

Μεταμφίεση ή Μετουσίωση;
Στις 3 Φεβρουαρίου στο πολιτιστικό συγκρότημα ARTOWER AGORA, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης, με τον ερωτηματικό τίτλο Μεταμφίεση ή Μετουσίωση. Το ερώτημα του τίτλου έφερε και τον προβληματισμό για το αν η μεταμφίεση των ημερών της αποκριάς είναι παραμόρφωση ή μετουσίωση όλων όσων μπορούν να συμβούν νοερά ή πραγματικά στο συνειδητό ή στο υποσυνείδητο.

Η έντονη παρουσία των μορφών του Στέλιου Βράκα μας φέρνει αντιμέτωπους με την καθημερινή  σωματική κόπωση. Η έκφραση αυτής μέσα στο χώρο εμφανίζεται με κατασκευές που δείχνουν τεράστιες ανθρώπινες φιγούρες, οι οποίες επιβάλλονται με την παραμόρφωση που έχουν υποστεί. Η παραμόρφωσή τους γίνεται αντιληπτή εξωτερικά -όπως στο διπλανό έργο- με την προσθήκη ύλης στη μέση του ανθρώπινου σώματος και  με την  στάση του. 

Μετουσίωση περιβάλλει όχι μόνο τον άνθρωπο αλλά και τη φύση. Η παρατήρησή της από την Τίνα Μιναρετζή θα προσθέσει στην έκθεση αυτή την ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινής μας μεταβολής. Το πορτοκάλι (δίπλα) σε αυτή τη μορφή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας διεργασίας, το φρούτο έχει αφεθεί για 2 μήνες και έχει μεταλλαχθεί σε σφαίρα που θυμίζει την γη.

Οι μεταμφιέσεις στις παρουσίες του Τριαντάφυλλου Στάχταρη θυμίζουν σκηνές από εποχές αρχαιότερες ή και σημερινές. Ουσιαστικά μπερδεύονται με τη χρήση ψηφιακών υλικών και μας παραπέμπουν στην αναζήτηση της ταυτότητάς μας. Την ιδιαιτερότητά μας δηλαδή να προσπαθούμε να συνδυάσουμε μια εικονική πραγματικότητα με αληθινά δρώντα πρόσωπα.


Τελικά και συμπερασματικά λειτουργεί το χαρακτικό έργο της Κυριακής Φωτιάδου, καθώς παρουσιάζει τις παρακάτω μορφές μαζί και μόνες. Οι φιγούρες αυτές δεν συναντώνται πουθενά και στέκονται η μια δίπλα στην άλλη. Μας οδηγούν στην παρατήρηση  της μεταμόρφωσής τους με τη χρήση του ασπρόμαυρου γύρω τους.

Σχετικές ειδήσεις
Το Ντεπό της Γκαλερί στην a.antonopoulou.art
16.12.2016 14:13
Συνδυάζοντας το Gallery Weekend 2016, τον αποχαιρετισμό του έτους και τα εγκαίνια της νέας ομαδικής έκθεσης "Το Ντεπό της Γκαλερί", η γκαλερί a.antonopoulou.art μας καλεί το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, 12:00-19:00 στο χώρο της για τα εγκαίνια και ένα εορταστικό πάρτι.
In The Moment: Ομαδική έκθεση φωτογραφίας στο Booze Cooperativa
19.09.2016 12:04
Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2016 στις 20:00, το Booze Cooperativa σας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας με τίτλο 'In the moment''.
+ύπαρξις: ομαδική έκθεση φωτογραφίας από το Photoglobe Seminars
01.02.2016 10:17
Το Photoglobe Seminars μας προσκαλεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης φωτογραφίας, με τίτλο "+ύπαρξις", που θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς στη Θεσσαλονίκη, στις 6 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:00.
Dreamlike Landscapes: έκθεση φωτογραφίας στη Blank Wall Gallery
29.01.2016 12:44
Στις 6 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Dreamlike Landscapes» στη Blank Wall Gallery.
In the wild: έκθεση της Δανάης Μεγγρέλη στη Blender Gallery
22.01.2016 16:22
Η Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Δανάης Μεγγρέλη με τίτλο “In the Wild”. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου στις 19:00.