Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό

Αθηνά Τάχα: από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό
Αφιέρωμα σε γυναίκες δημιουργούς –που δραστηριοποιήθηκαν και δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό- προγραμματίζει για το 2010 το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, το ΚΣΤΘ ξεκινά με μια αναδρομική έκθεση της Αθηνάς Τάχα, με τίτλο Αθηνά Τάχα. Από το Δημόσιο στο Ιδιωτικό.

Πρόκειται για μια έκθεση αναδρομικού χαρακτήρα σε επιμέλεια Κατερίνας Κοσκινά και Συραγώς Τσιάρα, σε συμπαραγωγή με το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και τη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας- Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από 100 έργα της Αθηνάς Τάχα, τεκμηριώνοντας για πρώτη φορά στην Ελλάδα το εξαιρετικά σημαντικό έργο της στη γλυπτική τοπίου και την εννοιολογική τέχνη.  Έργο , που αφορά σε 45 και πλέον αρχιτεκτονικές – γλυπτικές διαμορφώσεις δημόσιων χώρων (πλατειών, υπαίθριων χώρων αναψυχής, σιντριβανιών, και πολύπλευρα λειτουργικών δημόσιων χώρων) που έχει υλοποιήσει σε πολλές αμερικανικές πολιτείες -όπως η Φλώριδα, το Οχάιο, η Αριζόνα, η Αλάσκα, η Φιλαδέλφεια και η Νέα Υόρκη- από τις αρχές του 1970 ως σήμερα.

Δείγματα του έργου της έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα μόνο σε ομαδικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Λάρισα (Δρομολόγιο ΙΙ, Genius Loci –Θεσσαλοί Δημιουργοί , Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας, Δρομολόγιο IV. Πολίτες του Κόσμου, Εικαστικό Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (2000), Μοντέρνες Οδύσσειες, Ελληνοαμερικανοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα, Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2001), Μεταμφιέσεις. Θηλυκότητα, ανδροπρέπεια και άλλες βεβαιότητες, Θεσσαλονίκη, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, (2006-7).

Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να δουν περισσότερα από 100 έργα της. Επιλεγμένα δημόσια-περιβαλλοντικά γλυπτά θα εκτεθούν σε φωτογραφικές αναπαραγωγές μεγάλων διαστάσεων, όπως και τα πρώιμα εννοιολογικά έργα της με αντικείμενο το σώμα και τα πρόσφατα με αντικείμενο τη φύση. Η έκθεση περιλαμβάνει ακόμα φωτογραφικές αναπαραγωγές των ‘γλυπτών ενδυμάτων’ της, αυθεντικά γλυπτά έργα, σχέδια περιβαλλοντικών έργων μεγάλης κλίμακας, φωτογραφίες από εφήμερες εγκαταστάσεις, μακέτες υλοποιημένων έργων,  πρόσφατες ταινίες για το διαδίκτυο πολιτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, καθώς και μία πρωτότυπη, in situ, εγκατάσταση, σε μια προσπάθεια να αναδειχθεί με τεκμηριωμένο τρόπο η εσωτερική συνεκτικότητα και ο πλούτος του έργου της Αθηνάς Τάχα στην ιδιωτική και δημόσια σφαίρα τα τελευταία 40 χρόνια.

Η έκθεση θα ταξιδέψει στη Λάρισα από τις 22 Απριλίου μέχρι τέλη Σεπτέμβρη 2010. Συνοδεύεται από δίγλωσσο (ελληνικά – αγγλικά) κατάλογο 168 σελίδων με έγχρωμες φωτογραφικές αναπαραγωγές των έργων της έκθεσης, θεωρητικά κείμενα τεκμηρίωσης των επιμελητριών και χρονολόγιο.

Στο πλαίσιο της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές για το κοινό ξεναγήσεις κάθε Κυριακή στις 12:00 και 13:00, καθώς και ξεναγήσεις για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή ομάδες κοινού τις καθημερινές κατόπιν συνεννόησης στα τηλ. 231.0.589222. Παράλληλες δράσεις – ανοιχτές συζητήσεις με άξονα την περιβαλλοντική γλυπτική θα ανακοινωθούν σύντομα, καθώς και το υπόλοιπο πρόγραμμα του αφιερώματος σε γυναίκες δημιουργούς.

Σχετικές ειδήσεις
Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα – Αμβέρσα: Οι παράλληλες δράσεις της έκθεσης
18.01.2017 10:43
Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) εγκαινίασε στις 31 Οκτωβρίου 2016 τον χώρο των Περιοδικών του εκθέσεων και το Πρόγραμμα Το ΕΜΣΤ στον Κόσμο, με την έκθεση Κρίσιμοι Διάλογοι: Αθήνα- Αμβέρσα, μια συμπαραγωγή του ΕΜΣΤ και του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (M HKA), επανεκκινώντας την περιοδική εκθεσιακή δραστηριότητα του, που είχε διακοπεί το 2015 λόγω των ενεργειών για την μεταστέγαση και λειτουργία στην έδρα του.
Η 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης ξεκινά τον Σεπτέμβριο του 2017
28.11.2016 12:24
Μετά από δέκα χρόνια, πέντε επιτυχημένες διοργανώσεις, εκθέσεις διεθνούς κύρους και κάλυψης, συνεργασίες με επιμελητές και εικαστικούς καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συμπράξεις με φορείς, παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο και χιλιάδες επισκεπτών, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σχεδιάζει ήδη την έκτη σε σειρά Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, με χρόνο έναρξης τον Σεπτέμβριο του 2017.
Αμερικάνικα Βραβεία Αρχιτεκτονικής: Έκθεση στο Contemporary Space Athens
25.11.2016 14:59
Tα Αμερικανικά βραβεία Αρχιτεκτονικής είναι τα μεγαλύτερα βραβεία στις ΗΠΑ, βραβεύοντας ουρανοξύστες, εμπορικά, κτίρια, πολεοδομικά σχέδια που επιτυγχάνουν ένα υψηλό πρότυπο αριστείας στο σχεδιασμό, την κατασκευή, τη βιωσιμότητα και την προώθηση της βέλτιστης πρακτικής σε όλα τα είδη ανάπτυξης ακινήτων για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Εννέα Ρωσικές Ιστορίες: έκθεση από το ΚΜΣΤ στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
19.10.2016 15:48
Γιορτάζοντας το έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα παρουσιάζει την περιοδική έκθεση του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «Εννέα Ρώσικες Ιστορίες. Σύγχρονοι καλλιτέχνες από τις συλλογές του ΚΜΣΤ», η οποία θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου, ώρα 19:30. Η έκθεση φιλοξενείται στο πλαίσιο της δικτύωσης των τριών μουσείων της πόλης (Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας-Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα, Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, Λαογραφικού-Ιστορικού Μουσείου Λάρισας), όπου για πρώτη φορά διοργανώνεται κοινό πλαίσιο δράσης. Με αφορμή τον εορτασμό του Έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016 η δικτύωση αυτή την φορά θα αναδείξει τους κοινούς πολιτιστικούς δεσμούς του τόπου μας με τη Ρωσία.
Παράταση της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος - Τυπώματα» στη Μονή Λαζαριστών
24.02.2016 16:30
Παρατείνεται για έναν μήνα, έως τις 26 Μαρτίου 2016, η λειτουργία της έκθεσης «Στήβεν Αντωνάκος»-Τυπώματα» στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη σε επιμέλεια του ιστορικού τέχνης του ΚΜΣΤ Γιάννη Μπόλη.