Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016

Breaking Walls – Building Networks

Breaking Walls – Building Networks
Στο θεματικό πλαίσιο του project Atlantis. Hidden Histories- New Identities. European Art 20 Years after the Iron Curtain, στο οποίο κινήθηκαν η διημερίδα Δημοκρατία, Μετανάστευση και Ταυτότητα στην Ευρώπη Σήμερα, η ημερίδα Democracy in the Making, όσο και τα εργαστήρια καλλιτεχνών γύρω από τη Δημοκρατία και τη Σύγχρονη Τέχνη στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα, και την Καβάλα, κινείται και η έκθεση Breaking Walls – Building Νetworks στον υπόγειο εκθεσιακό χώρο του Μ.Μ.Σ.Τ., στον οποίο εντάσσονται αρχαία υπολείμματα της πόλης.

Η έκθεση, συνδιοργάνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, του ArtBOX.gr και του προγράμματος Atlantis, σε συνεργασία με το ΜΜΣΤ, παρουσιάζει μια επιλογή έργων, τα οποία προσεγγίζουν το πολιτικό, κοινωνικό και φιλοσοφικό διακύβευμα των συνόρων και ορίων μέσα από σύγχρονους τρόπους καλλιτεχνικής πρακτικής. Η ομάδα των επιμελητών (Iara Boubnova, Χρήστος Σαββίδης, Θάλεια Στεφανίδου, Λυδία Χατζηιακώβου) επιχειρεί, με μια συλλογική εγκατάσταση που κάνει χρήση διαφορετικών επιπέδων υποδοχής των έργων να αναδείξει μια τεκτονική σύνθεση συμφιλίωσης εκτός περιορισμών και αποκλεισμών.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκε συνολικά τόσο ο σχεδιασμός όσο και η υλοποίηση από το ArtBOX.gr στην Ελλάδα του προγράμματος «Atlantis. Hidden Histories- New Identities. European Art 20 Years after the Iron Curtain». Με αφορμή την επέτειο των 20 χρόνων από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, το πρόγραμμα υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με φορείς από τη Γερμανία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία. Η σειρά των δράσεων στην Ελλάδα σχεδιάστηκε από το ArtBOX σε συνεργασία με φορείς, καλλιτέχνες και επιμελητές ώστε να διερευνήσει πρακτικές δικτύωσης και επικοινωνίας προτείνοντας εν τέλει μια εναλλακτική μορφή συμμετοχικότητας.

Καλλιτέχνες: Κλίτσα Αντωνίου , Stefania Batoeva, Luchezar Boyadjiev, Βασίλης Ζωγράφος, Pravdoliub Ivanov, Φωτεινή Καριωτάκη, Vikenti Komitski, Μελίτα Κούτα, Yorgo Manis, Stefan Nikolaev, Γιάννος Οικονόμου , Χάρης Πάλλας, Bora Petkova, Kiril Prashkov, Kalin Serapionov, Krassimir Terziev, TwoFourTwo (Κωνσταντίνος Κουννής, Κώστας Μάντζαλος), Έφη Χαλυβοπούλου.

Επιμέλεια: Iara Boubnova, Χρήστος Σαββίδης, Θάλεια Στεφανίδου, Λυδία Χατζηιακώβου.

Συνδιοργάνωση: Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, ArtBOX.gr | creative arts management, Atlantis Project, σε συνεργασία με το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Σχετικές ειδήσεις
Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα: έκθεση στο Κρατικό Μουσείο Manege της Αγίας Πετρούπολης
28.11.2016 17:09
Σημαντικές πτυχές της νεώτερης και σύγχρονης εικαστικής δημιουργίας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την έννοια του τόπου και τη σημασία του ως πεδίου αισθητικής, καλλιτεχνικής και ευρύτερα πολιτισμικής αναζήτησης, θα παρουσιαστούν στην έκθεση «Genii Loci. Ελληνική Τέχνη από το 1930 έως σήμερα» που διοργανώνει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στο πλαίσιο του αφιερωματικού «Έτους Ελλάδας - Ρωσίας 2016».
Crossing Borders - Becoming European: Εγκατάσταση της Ελενας Εφέογλου στην Myrό Gallery
24.05.2016 14:27
Η Myrό Gallery παρουσιάζει στον χώρο της Βιτρίνας της την εγκατάσταση της Έλενας Εφέολγου με τίτλο "Crossing Borders - Becoming European", από την Πέμπτη 2 Ιουνίου έως και το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016.
Réinventer Paris: Έκθεση αρχιτεκτονικής στο Contemporary Space Athens
05.05.2016 15:27
Το Chicago Athenaeum Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει και σας προσκαλεί στην έκθεση αρχιτεκτονικής με τίτλο “Réinventer Paris".
Go fly a kite!: έκθεση χαρταετών στο Contemporary Space Athens
03.03.2016 16:39
Το Chicago Athenaeum, Μuseum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζει με αφορμή την ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, την έκθεση από χειροποίητους χαρταετούς από την Κίνα, το Μπαλί, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ, με τίτλο «GO FLY A KITE!» και σας προσκαλεί στα εγκαίνια την Κυριακή 19 Μαρτίου 2016, στις 7.00 μ.μ. στο Contemporary Space Athens.
Energy Athens 2016 στο Contemporary Space Athens
12.01.2016 14:34
Το Chicago Athenaeum, museum for Architecture and Design σε συνεργασία με το European Centre for Architecture, Art, Design and Urban Studies παρουσιάζουν για 6η συνεχή χρονιά τριάντα δύο καλλιτέχνες από όλη την Ελλάδα .