Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ζαρύ και Μιρό

Ζαρύ και Μιρό
Τη σχέση του συγγραφέα Αλφρέντ Ζαρύ και του διάσημου Ισπανού ζωγράφου Χουάν Μιρό θα φωτίσουν δύο ανοιχτές - συζητήσεις που διοργανώνονται από το Κ.Θ.Β.Ε. και το Τελλόγλειο Ίδρυμα  Τεχνών ΑΠΘ. Παράλληλα παρουσιάζεται η παράσταση Ο Υμπύ Βασιλιάς, του Αλφρέντ Ζαρύ.

Η πρώτη  ανοιχτή συζήτηση με θέμα Ο Ζαρύ Βασιλιάς θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2010 στις 18.30 με ομιλητές τους ηθοποιούς Αργύρη Γκαγκάνη, Μαρία Καραμήτρη και Κώστα Χατζησάββα και τον επιμελητή του Τελλογλείου Ιδρύματος Τεχνών ΑΠΘ δρ. Παναγιώτη Μπίκα. 

Η δεύτερη ανοιχτή συζήτηση με θέμα Miro και Ζαρύ: Μια μοιραία σχέση θα πραγματοποιηθεί στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010 στις 20.00 με ομιλητές τη  Γενική Γραμματέα του Τελλογλείου Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, την υπεύθυνη του τμήματος Δραματολογίου – Διεθνών Σχέσεων του ΚΘΒΕ και υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ Αμαλία Κοντογιάννη και τους ηθοποιούς Μαρία Καραμήτρη και Αργύρη Γκαγκάνη.

Το ανατρεπτικό έργο του Αλφρέντ Ζαρύ Ο Υμπύ Βασιλιάς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον Χουάν Μιρό. Ο σπουδαίος καταλανός καλλιτέχνης επηρεασμένος απ’ το βασικό χαρακτήρα του έργου, τον  Βασιλιά Υμπύ, αποτύπωσε εικόνες - καρικατούρες του δικτάτορα Φράνκο, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά του στο καθεστώς.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του πρωτοκόλλου συνεργασίας του ΚΘΒΕ, με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ καθώς αυτή την περίοδο συμπίπτει χρονικά να παρουσιάζεται από την Πειραματική Σκηνή του ΚΘΒΕ, το έργο του Αλφρέντ Ζαρύ ο Υμπύ Βασιλιάς (σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου από την Πειραματική Σκηνή) και η μεγαλύτερη έκθεση Miró που έγινε ποτέ στην Ελλάδα, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών με έργα του μεγάλου καλλιτέχνη Χουάν Μιρό. Ανάμεσα στα έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση υπάρχουν και σχέδια του Μιρό εμπνευσμένα απ\' το έργο του Ζαρύ.

Υπενθυμίζεται ότι οι επισκέπτες της έκθεσης Ο Miro της Μαγιόρκα στο Τελλόγλειο, με την επίδειξη του αποκόμματος του εισιτηρίου έχουν μειωμένο εισιτήριο, 8 ευρώ, στην παράσταση του ΚΘΒΕ Ο Υμπύ Βασιλιάς και αντίστοιχα οι θεατές της παράστασης του Κρατικού έχουν, με την επίδειξη του εισιτηρίου, μειωμένο εισιτήριο εισόδου στο Τελλόγλειο, 2,5 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις
«Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», επαναλαμβάνεται στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
18.01.2017 13:26
Επαναλαμβάνεται την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, λόγω της μεγάλης επιτυχίας που γνώρισε κατά τις πρώτες του παρουσιάσεις, το θεατρικό δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
23.11.2016 12:03
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Σκηνοθετώντας τον Ντελακρουά», σε σκηνοθετική επιμέλεια του Νικόλα Μαραγκόπουλου, με αφετηρία τον πίνακα του Ντελακρουά «Η σφαγή της Χίου».
De Profundis, του Όσκαρ Ουάιλντ στη Β' Σκηνή του Θεάτρου της Οδού Κεφαλληνίας
12.10.2016 13:31
Η Αθανασία Καραγιαννοπούλου σκηνοθετεί τον Νίκο Νίκα, σε ένα συγκλονιστικό κείμενο βασισμένο στο έργο του Όσκαρ Ουάιλντ, De Profundis, που γράφτηκε ως επιστολή προς τον εραστή του Άλφρεντ Ντάγκλας μέσα από τη Φυλακή του Ρέντινγκ το 1897. Η παράσταση, σε καινούρια μετάφραση και διασκευή της σκηνοθέτιδος, ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κεφαλληνίας-Β΄σκηνή, από την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.
Το Έκτο Πάτωμα του Αλφρέντ Ζερί από την ομάδα Ρεπεράζ στο θέατρο Εμπρός
07.06.2016 11:39
Στις 17 και 25 Ιουνίου 2016, στο Θέατρο ΕΜΠΡΟΣ, παίζεται η μουσικοθεατρική παράσταση "Το Έκτο Πάτωμα" του Αλφρέντ Ζερί, σε μουσική Σταμάτη Κραουνάκη και στίχους Λίνας Λινακοπούλου, από την Θεατρική Ομάδα ΡΕΠΕΡΑΖ.
Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου
30.03.2016 11:22
Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στις 5:30 μμ στην Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζονται για μία μόνο παράσταση οι «Τόποι Μνήμης – Ανοιχτή Πρόβα», στα πλαίσια του Θεματικού Φεστιβάλ που οργανώνει η Πειραματική Σκηνή για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, από την έναρξη του οποίου συμπληρώνονται φέτος 70 χρόνια.