Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Η «Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου» και η «θάλασσα»

Η «Δέσπω, η ηρωίς του Σουλίου» και η «θάλασσα»
Μία ξεχωριστή συναυλία θα ξεκινήσει στο Θέατρο Ολύμπια, με δύο έργα από δύο πολύ σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, στις 20.00, το βράδυ της Πέμπτης 6ης Μαρτίου.

Μία ξεχωριστή συναυλία θα ξεκινήσει στο Θέατρο Ολύμπια, με δύο έργα από δύο πολύ σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, στις 20.00, το βράδυ της Πέμπτης 6ης Μαρτίου.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει έργα των σημαντικότερων Ελλήνων συνθετών στο Θέατρο Ολύμπια.

Την Πέμπτη 6 Μαρτίου το Θέατρο Ολύμπια φιλοξενεί σε μία συναυλία το έργο του Παύλου Καρρέρ «Δέσπω, η ήρωις του Σουλίου» και το έργο του Νίκο Σκαλκώτα «Η θάλασσα».

Η Δέσπω γράφηκε το 1875 και χαρακτηρίζεται ως το Πρώτο Ελληνικό Τραγικό Μελόδραμα. Παραπέμπει στην διάθεση θεμελίωσης ελληνικού αντίστοιχου της ιταλικής όπερας, τόσο ως προς την γλώσσα του ποιητικού κειμένου όσο και ως προς το ιδίωμα του μουσικού κειμένου. Το λιμπρέτο υπογράφει ο Κερκυραίος Αντώνιος Μανούσος.

Η μουσική διεύθυνση για το έργο του Παύλου Καρρέρ είναι του Αλκη Μπαλτά, η διεύθυνση χορωδίας του Νίκου Βασιλείου, με τη συμμετοχή της Ορχήστρας και Χορωδίας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Τη Δέσπω ερμηνεύει η Τζένη Δριβάλα, τον Μάρκο ο Νίκος Στεφάνου , τον Κώστα η Βαρβάρα Τσαμπαλή και τον Λάμπρο ο Γιάννης Γιαννίσης.

Η Θάλασσα του Νίκου Σκαλκώτα είναι μπαλέτο, το οποίο γράφηκε ύστερα από παραγγελία της χορογράφου Πολυξένης Ματέυ - Ρουσοπούλου, φίλης του συνθέτη.

Η αρχική ιδέα ήταν ένα μπαλέτο με τίτλο Γη και Θάλασσα, όμως σύντομα ο συνθέτης χώρισε τα δύο κομμάτια: η Γη (ή Τέσσερις φθινοπωρινές εικόνες) ολοκληρώθηκε το 1948, ενώ η Θάλασσα τον Ιούνιο της επόμενης χρονιάς.

Μουσική διεύθυνση Αλκης Μπαλτάς, με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Info
Πέμπτη 6 Μαρτίου, στις 20.00
Θέατρο Ολύμπια
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 - 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3612461, 210 3643725
Τιμές εισιτηρίων: 30, 20 και 10 ευρώ
http://www.nationalopera.gr/
pressoffice@nationalopera.gr

Σχετικές ειδήσεις
Γυναίκες στα όρια, συναυλία στο Θέατρο Ολύμπια
15.02.2017 11:48
Η Εθνική Λυρική Σκηνή μας προσκαλεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017 στο Θέατρο Ολύμπια σε μία συναυλία με τίτλο Γυναίκες στα όρια.
Οι έρωτες του ποιητή στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
06.02.2017 15:46
Πώς τέσσερις Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Παπαδημητρίου, Νίκος Ξυδάκης, Τάσος Ρωσόπουλος, Κώστας Μάκρας) παίρνουν τα ποιήματα του Χάινε και φτιάχνουν μία ερωτεύσιμη συναυλία;
Ο κουρέας της Σεβίλλης, του Τζοακίνο Ροσσίνι στο Θέατρο Ολύμπια
01.02.2017 13:01
Ο Κουρέας της Σεβίλλης, ένα από τα πιο αγαπημένα έργα του ελληνικού κοινού, επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή, μέσα από τη σύγχρονη ματιά του σκηνοθέτη Φραντσέσκο Μικέλι και σε μουσική διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη.
Δημήτρης Λιόλιος,
20.10.2016 12:49
Ο Δημήτρης Λιόλιος έπειτα από τις συνεργασίες του με τη Σοφία Βόσσου, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τον Πάνο Μουζουράκη, επιστρέφει, γράφοντας τη μουσική και ερμηνεύοντας μέσα από τους στίχους που έγραψε η Ζωή Γρυπάρη , γνωστή για τις επιτυχίες της με σημαντικούς συνθέτες και ερμηνευτές.
Imany: Έμπνευσή μου η πραγματικότητα, η δική μου ή των άλλων
23.06.2016 12:39
Η Imany επισκέπτεται ακόμη μία φορά την Ελλάδα για να βρεθεί ξανά με το αγαπημένο της ελληνικό κοινό, σε μία καλοκαιρινή συναυλία δίπλα στη θάλασσα, στο Estate Seaside @ Ακρωτήρι.