Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Φόρος τιμής στον κινηματογράφο και στον Μ. Κακογιάννη

Φόρος τιμής στον κινηματογράφο και στον Μ. Κακογιάννη
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης διοργανώνει την έκθεση Σινεφίλ-Cιnephile, η οποία πραγματοποιείται με τη συμμετοχή 14 νέων εικαστικών καλλιτεχνών-αποφοίτων του Ζ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, οι οποίοι μέσα από 30 έργα αποτίουν φόρο τιμής στον κινηματογράφο και στον Μ. Κακογιάννη.

Την έκθεση προλογίζει-παρουσιάζει ο καθηγητής της ΑΣΚΤ, ζωγράφος Γιάννης Ψυχοπαίδης ο οποίος σημειώνει: Η ροή του χρόνου, το φώς και ο σκιές, το αισθαντικό, δραματικό, αλλά και ψυχρό μαύρο-άσπρο, η καταιγιστική πολυχρωμία, οι τελετουργίες των χειρονομιών και των σωμάτων, τα κρυφά και φανερά βλέμματα, οι εσωτερικές διαδρομές στον ανθρώπινο ψυχισμό, τα ανθρώπινα πάθη και λάθη είναι μόνο μερικές από τις αφορμές και τις αφετηρίες για τους νέους δημιουργούς για να εμβαθύνουν σε ανοιχτούς, γόνιμους, πλαστικούς διαλόγους μεταξύ των εικαστικών τεχνών και του κινηματογράφου.

Μέσα στο φιλικό πλαίσιο του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη οι νέοι εικαστικοί καλλιτέχνες - απόφοιτοι όλοι του Ζ’ Εργαστηρίου Ζωγραφικής της ΑΣΚΤ Αθηνών- αποτολμούν δυνατές, εκφραστικές και αιφνίδιες συναντήσεις των αδελφών τεχνών και καλλιεργούν νέα δημιουργικά επίπεδα στην γλώσσα της τέχνης τους.

Αναζητώντας την εσωτερική κίνηση στην φαινομενική ακινησία του εικαστικού έργου συνδιαλέγονται με τον κινηματογράφο και το λεξιλόγιό του, ανασκάπτουν το υλικό της μνήμης του, οικειοποιούνται τις φόρμες του και εμπνέονται από τους χαρακτήρες του, ανατρέπουν τη γραμμική αφήγηση χρόνου και χώρου και πειραματίζονται με το εικαστικό μοντάζ σε νέες εννοιακές και αισθητικές συνευρέσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ένας φόρος τιμής στον κινηματογράφο μέσα από ζωγραφική, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο, κατασκευές, αλλά και ειδικότερα ένας φόρος τιμής στον Μ. Κακογιάννη, που σημάδεψε με το έργο του, την ευαισθησία και το ιδιαίτερο κινηματογραφικό βλέμμα του, την ευαισθησία και το βλέμμα προηγούμενων αλλά και τωρινών γενεών.

Έργα τους εκθέτουν οι: Βασιλική Αναστασίου, Σταμάτης Ζέρβας, Βαγγέλης Θεοδωρίδης, Canuto Kallan, Άννα Καρατζά, Αιμιλία Παλογιαννίδου, Μπάμπης Παπαγιάννης, Κωνσταντίνος Πάτσιος, Ελένη Πεχλιβάνη, Νίκος Σεπετζόγλου, Γιάννης Σινιόρογλου, Μαρήλια Σταγκουράκη, Σοφία Τούμπουρα, Δήμητρα Χανιώτη.

Σχετικές ειδήσεις
Heard, έκθεση του Θανάση Λάλα στον Εικαστικό Kύκλο Sianti
06.02.2017 11:36
«Πόσο σκληρή πρέπει να ’ναι μια καρδιά για να αντέξει την προδοσία;». Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Θανάσης Λάλας μέσα από την ατομική του έκθεση με τίτλο Heard, η οποία θα φιλοξενηθεί στον Εικαστικό Kύκλο Sianti και θα εγκαινιαστεί την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 το απόγευμα.
Fleeting Glance: η εγκατάσταση της Μαρίας Οικονόμου στο Τριανόν
21.10.2016 16:50
Η εγκατάσταση της διεθνούς εικαστικού Μαρίας Οικονόμου, με τίτλο Fleeting Glance, θα παρουσιαστεί στον Κινηματογράφο Τριανόν, από 1 έως 30 Νοεμβρίου 2016.
Εικαστικό Πολύπτυχο: Ομαδική έκθεση Γλυπτικής και Ζωγραφικής στο «ΓΙΑΠΙ»
11.05.2016 14:29
Η ΑΚΤ – ΕΙΝ διοργανώνει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής των Γ. Γαβαλά, Κ. Δικέφαλου, Μ. Κελαϊδή και Β. Παπανδρέου με τίτλο «Εικαστικό Πολύπτυχο» από 13 Μαΐου έως 12 Ιουνίου 2016, στον Χώρο Εκδηλώσεων «ΓΙΑΠΙ» στο Κορωπί.
Με τον τρόπο του Γ. Σ.: εικαστικό αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη στην Ιανός Αίθουσα Τέχνης
16.03.2016 17:06
Στο πλαίσιο του Μαρτίου ως καθιερωμένου μήνα ποίησης στον Ιανό και με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης, εγκαινιάζεται στην ΙΑΝΟS Αίθουσα Τέχνης τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στις 21:00 η ομαδική έκθεση "Με τον τρόπο του Γ.Σ.", ένα εικαστικό αφιέρωμα στον κορυφαίο έλληνα ποιητή, Γιώργο Σεφέρη.
Η απονομή του Εικαστικού Βραβείου «Γιάννης Μόραλης»
02.03.2016 13:14
Απονεμήθηκε τη Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Δημ. Μητρόπουλος), το πρώτο Εικαστικό Βραβείο «Γιάννης Μόραλης» στον εικαστικό και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκόπη Παυλόπουλου και του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρίου Αριστείδη Μπαλτά.