Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016

Η Έντα Γκάμπλερ στο Αμφι-Θέατρο

Η Έντα Γκάμπλερ στο Αμφι-Θέατρο
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του κορυφαίου έργου του Ίψεν , Έντα Γκάμπλερ στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου . Η επαναστατική για την εποχή της, αλλά και για την εποχή μας, ιψενική αυτή δημιουργία  παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Ο χαρακτήρας της Έντα Γκάμπλερ είναι μια από τις συγκλονιστικότερες συλλήψεις του ευρωπαϊκού Θεάτρου. Ο Ίψεν ζητάει ρητά η ηρωίδα του να είναι 29 ετών και τώρα είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που, στην Ελλάδα, το έργο παρουσιάζεται με πρωταγωνίστρια ανάλογης ηλικίας.

Η ηλικία της σχετίζεται με την εκρηκτική φάση του χαρακτήρα της σ\' αυτήν την περίοδο της ζωής της. Η Έντα Γκάμπλερ διαθέτει δαιμονική δύναμη αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική.

Τον χαρακτήρα της σφραγίζουν η απελπισία, η πλήξη για τα πάντα, το σαρκαστικό χιούμορ και μια παράδοξη τρέλα. Δεν αυτοκτονεί κανείς σε ηλικία 50 ετών για τους λόγους που αυτοκτονεί η Έντα. Επιπόλαια ιδωμένος ο χαρακτήρας της θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι ένα άτομο κακό.

Ωστόσο το μέγεθος της ιψενικής σύλληψης υψώνει τον χαρακτήρα αυτό σ\' ένα είδος συμβόλου πολλών αδυναμιών που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Δεν μπορεί να αντιπαθήσεις την Έντα, όπως δεν μπορεί να αντιπαθήσεις τον δολοφόνο Μάκβεθ. Η \"κακία\" τους ανήκει σε ανώτερες σφαίρες που εκεί ανιχνεύεται η άβυσσος του ανθρώπινου υποσυνειδήτου.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Μαρίνα Ασλάνογλου (Έντα), Θανάσης Κουρλαμπάς (Τέσμαν), Νικόλας Παπαγιάννης (Λέβμποργκ), Σωτήρης Τσακομίδης (Μπρακ), Μαριάνθη Κυρίου (Έλβστεντ), Πόπη Λυμπεροπούλου
(Μπέρτε) και η Όλγα Τουρνάκη (θεία Γιούλε).

Σχετικές ειδήσεις
Hotel, από την ομάδα blindspot στα 51α Δημήτρια
04.10.2016 10:41
Μετά την επιτυχημένη παράσταση «Έντα Γκάμπλερ» που πραγματοποίησε στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και την πολυσυζητημένη performance με τίτλο «Ένα Άτομο την φορά» στην έκθεση «As One» της Μαρίνα Αμπράμοβιτς και του ΝΕΟΝ, η ομάδα blindspot theatre group επιστρέφει με το τελευταίο της πρότζεκτ, με τίτλο «HOTEL» στα 51α Δημήτρια.
Ο Φάουστ, του Γκαίτε ξανά για λίγες παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
24.08.2016 17:01
Η παράσταση που γνώρισε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία την περσινή σεζόν, ο «Φάουστ» του Γκαίτε σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, επιστρέφει στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά από τις 21 Σεπτεμβρίου για 20 μόνο παραστάσεις.
Η Επίτευξη του Φοίνικα: μια σκηνική ανάγνωση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
09.05.2016 17:10
To Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και το Γαλλικό Ινστιτούτο ξεκινούν μια νέα συνεργασία γύρω από τη δραματουργία. Κάθε χρόνο ένας γάλλος σκηνοθέτης / συγγραφέας είναι καλεσμένος από το Γαλλικό Ινστιτούτο και φιλοξενείται στο θέατρο μαζί με έναν έλληνα θεατρικό συγγραφέα / σκηνοθέτη. Αυτή η συνεργασία οδηγεί σε μια κοινή δημιουργία που παρουσιάζεται στο Δημοτικό Θέατρο.
Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
05.04.2016 11:39
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, ανεβαίνει από τις 11 Μαΐου 2016 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 15 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Dreamland... η γη της επαγγελίας στο Θέατρο Μπιπ
14.12.2015 16:59
Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και το Σάββατο στις 26 Δεκεμβρίου, 10 καλλιτέχνες παρουσιάζουν στο Θέατρο ΜΠΙΠ μια σειρά μικρών σε διάρκεια performances με τίτλο DREAMLAND, η γη της επαγγελίας, με αφορμή και έναυσμα αυτά που συμβαίνουν.