Το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι παραστάσεις του κορυφαίου έργου του Ίψεν, Έντα Γκάμπλερ στο Αμφι-Θέατρο Σπύρου Ευαγγελάτου. Η επαναστατική για την εποχή της, αλλά και για την εποχή μας, ιψενική αυτή δημιουργία  παρουσιάζεται σε νέα μετάφραση και σκηνοθεσία Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

Ο χαρακτήρας της Έντα Γκάμπλερ είναι μια από τις συγκλονιστικότερες συλλήψεις του ευρωπαϊκού Θεάτρου. Ο Ίψεν ζητάει ρητά η ηρωίδα του να είναι 29 ετών και τώρα είναι μια από τις ελάχιστες περιπτώσεις που, στην Ελλάδα, το έργο παρουσιάζεται με πρωταγωνίστρια ανάλογης ηλικίας.

Η ηλικία της σχετίζεται με την εκρηκτική φάση του χαρακτήρα της σ\’ αυτήν την περίοδο της ζωής της. Η Έντα Γκάμπλερ διαθέτει δαιμονική δύναμη αυτοκαταστροφική και ετεροκαταστροφική.

Τον χαρακτήρα της σφραγίζουν η απελπισία, η πλήξη για τα πάντα, το σαρκαστικό χιούμορ και μια παράδοξη τρέλα. Δεν αυτοκτονεί κανείς σε ηλικία 50 ετών για τους λόγους που αυτοκτονεί η Έντα. Επιπόλαια ιδωμένος ο χαρακτήρας της θα μπορούσε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι είναι ένα άτομο κακό.

Ωστόσο το μέγεθος της ιψενικής σύλληψης υψώνει τον χαρακτήρα αυτό σ\’ ένα είδος συμβόλου πολλών αδυναμιών που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Δεν μπορεί να αντιπαθήσεις την Έντα, όπως δεν μπορεί να αντιπαθήσεις τον δολοφόνο Μάκβεθ. Η \”κακία\” τους ανήκει σε ανώτερες σφαίρες που εκεί ανιχνεύεται η άβυσσος του ανθρώπινου υποσυνειδήτου.

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί : Μαρίνα Ασλάνογλου (Έντα), Θανάσης Κουρλαμπάς (Τέσμαν), Νικόλας Παπαγιάννης (Λέβμποργκ), Σωτήρης Τσακομίδης (Μπρακ), Μαριάνθη Κυρίου (Έλβστεντ), Πόπη Λυμπεροπούλου
(Μπέρτε) και η Όλγα Τουρνάκη (θεία Γιούλε).