Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2017

Ένας ολυνύχτιος μαραθώνιος χορός!

Ένας ολυνύχτιος μαραθώνιος χορός!
Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα την παράσταση της βραβευμένης Βρετανίδας χορογράφου Angela Pread  The Bed, για μία μόνο βραδιά, το Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010.

Με μοναδικό σκηνικό ένα διπλό κρεβάτι, η χορευτική εγκατάσταση The Bed, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου και πολυσυλλεκτικότερου όγκου δουλειάς που εστιάζει στις έννοιες της οικειότητας, του προσωπικού χώρου, της μνήμης και του σώματος. Το έργο ξεκινάει το βράδυ και ολοκληρώνεται το πρωί, με τους χορευτές να εκτελούν μία χορογραφία διάρκειας 10 περίπου ωρών.

Επί σκηνής, όμως, για όλες αυτές τις ώρες βρίσκονται και οι θεατές , οι οποίοι φέρνουν μαζί τους υπνόσακους και/ή μαξιλάρια και δημιουργούν το δικό τους προσωπικό χώρο, ώστε να απολαύσουν την ολονύχτια αυτή εμπειρία. Κατά τη διάρκεια της παράστασης, οι θεατές κινούνται ελεύθερα στο χώρο, πίνουν καφέ, κοιμούνται ή χορεύουν. Με άλλα λόγια, επιλέγουν οι ίδιοι τον τρόπο αλληλεπίδρασής τους με το δρώμενο.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ θεατών και περφόρμερ κορυφώνεται το πρωί, όταν παίρνουν όλοι μαζί πρωινό και συζητούν την εμπειρία της προηγούμενης νύχτας.

Με αφορμή την παράσταση και προκειμένου οι Έλληνες επαγγελματίες να γνωρίσουν καλύτερα την τεχνική και τον τρόπο δουλειάς της Angela Praed, το Κέντρο Ντάνκαν διοργανώνει ένα τετραήμερο workshop με την Angela Praed και τη στενή συνεργάτη της Rosalyn Maynard.

Το workshop απευθύνεται σε χορευτές, χορογράφους και ηθοποιούς, επαγγελματίες και σπουδαστές.
Κατά τη διάρκεια του workshop, η Rosalyn Maynard εισάγει τους συμμετέχοντες σε θεμελιώδεις αρχές αναφορικά με την προετοιμασία σώματος και πνεύματος για την παράσταση και εξετάζει τρόπους με τους οποίους ο περφόρμερ χρησιμοποιεί τη δύναμη της σωματικής και φυσικής του παρουσίας, προκειμένου να ενθαρρύνει την ενεργό συμμετοχή των θεατών.

Εστιάζοντας στη διαδικασία της αναπνοής, το πρώτο μέρος περιλαμβάνει σωματική δουλειά η οποία εξελίσσεται σε αυτοσχεδιασμούς που ενσωματώνουν συγγραφή, ζωγραφική, δημιουργία ήχου και κείμενο και οι οποίοι εξελίσσονται στο δεύτερο μέρος σε δομημένους αυτοσχεδιασμούς – μέρη του πλαισίου της παράστασης.

Τέλος, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να δουλέψουν με την Angela Praed επάνω στούς κύριους άξονες της χορογραφίας του The Bed. Στόχος αυτής της πρακτικής άσκησης είναι να μπορέσουν οι συμμετέχοντες  – σε περίπτωση που το επιθυμήσουν – να ενταχθούν στην παράσταση, χορεύοντας και οι ίδιοι παράλληλα με τους Άγγλους χορευτές.

Σχετικές ειδήσεις
Πνεύμονες, του Ντάνκαν Μακ Μίλαν στο Tempus Verum Εν Αθήναις
04.01.2017 17:22
Το έργο Πνεύμονες, του Ντάνκαν Μακ Μίλαν ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την ομάδα ΤempusVerum σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λάλου, στο Tempus Verum Εν Αθήναις, για 20 μόνο παραστάσεις.
«Ο Ντελικανής» του Μανώλη Σκουλούδη στο Ηρώδειο
20.09.2016 10:55
Για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, στις 9 Οκτωβρίου 2016, «Ο Ντελικανής» του Μανώλη Σκουλούδη, μια μουσικοχορευτική παράσταση με 26 ηθοποιούς, 30 χορευτές και 15 μουσικούς επί σκηνής, μας μεταφέρει στην Κρήτη του '50.
Ο χορός του θανάτου, του Α. Στρίντμπεργκ από τον Θεατρικό Όμιλο Ερμιονίδας
05.05.2016 10:39
Η δεύτερη παραγωγή του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας για το 2016 είναι το έργο του Αυγούστου Στρίντμπεργκ, Ο χορός του θανάτου, το οποίο παρουσιάζεται στον Πολυχώρο Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ” στο Κρανίδι Ερμιονίδας.
Μάνα είναι μόνο… ένας, των Ζαν Ζακ Μπρικέρ και Μωρίς Λασέγκ στο Θέατρο Αθηνά
28.01.2016 12:26
Το Θέατρο Αθηνά παρουσιάζει από τις 5 Φεβρουαρίου 2016 την παράσταση Μάνα είναι μόνο… ένας των Ζαν Ζακ Μπρικέρ και Μωρίς Λασέγκ, βασισμένο στο έργο του Masculin Singulier.
Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου, με την Ιωάννα Δελάκου στο θέατρο Άλφα
21.01.2016 15:30
Την Ισιδώρα Ντάνκαν θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από τις 27 Ιανουαρίου 2016 μέσα από το έργο «Ισιδώρα Ντάνκαν - Η ζωή μου» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Θανάσης Θεολόγης στο θέατρο «Άλφα».