Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Ο Αμερικάνος στο θέατρο Άλεκτον

Ο Αμερικάνος στο θέατρο Άλεκτον

Η νέα παράσταση της εταιρείας θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον είναι μια δραματοποιημένη διήγηση από τον Θανάση Σαράντο, βασισμένη στο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Αμερικάνος, και θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου.

Το χριστουγεννιάτικο διήγημα που γράφτηκε το 1891 από τον Σκιαθίτη συγγραφέα διασκευάζεται σε μονόλογο με ύφος μαύρης κωμωδίας και αποτελεί την αφορμή για μια επετειακή παράσταση της εταιρείας θεάτρου Ηθικόν ακμαιότατον που γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Ο Αμερικάνος, το κεντρικό πρόσωπο του ομότιτλου διηγήματος του Παπαδιαμάντη, - μετανάστης στην Αμερική- επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στο νησί του και περιπλανάται την νύχτα στο λιμάνι. Είναι παραμονή Χριστουγέννων και δεν τον έχει ακόμα αναγνωρίσει κανείς.

Ο Θανάσης Σαράντος επιχειρεί να δώσει μια κωμική διάσταση στο χριστουγεννιάτικο διήγημα και ερμηνεύει όλους τους ρόλους. Η παράσταση εστιάζει στην ιδιαίτερη ευαισθησία και στο ρυθμό του λόγου των φτωχών και καταφρονεμένων προσώπων ενός οικουμενικού και πανανθρώπινου Παπαδιαμάντη.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος, Σκηνικά-Κοστούμια: Λίνα Μότσιου, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, Ήχοι: Studio 19, Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κερεστετζής, Βοηθός Σκηνογράφου: Χρήστος Λάσκαρης, Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου.

Σχετικές ειδήσεις
Γκλουμ, της ομάδας C. For Circus στο Θέατρο 104
10.02.2017 17:12
Η ομάδα θεάτρου C. For Circus παρουσιάζει σε διασκευή την παράσταση “ГЛУМ” (Γκλούμ) βασισμένη στο «Ημερολόγιο ενός απατεώνα» του Αλεξάντρ Οστρόφσκι.
Σοφία Λασκαρίδου, μια αγάπη μεγάλη, στο Θέατρο 104
24.01.2017 12:34
Η ομάδα 4Frontal και ο Παντελής Δεντάκης συναντώνται ξανά και παρουσιάζουν στην κεντρική σκηνή του Θεάτρου 104, μία παράσταση βασισμένη στα ημερολόγια τα ζωγράφου Σοφίας Λασκαρίδου.
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Θέατρο Αυλαία
29.11.2016 16:33
Το Θέατρο Αυλαία, θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε συνεργασία με την εταιρεία Θεάτρου «Ηθικόν Ακμαιότατον» και την εταιρία διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων «Γίνονται Έργα» παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο διήγημα «Ο Αμερικάνος».
Ο Αμερικάνος, του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
20.10.2016 15:28
«Ο Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, φιλοξενείται στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών για πέντε μόνο παραστάσεις στις 20, 21, 22 & 23 Οκτωβρίου 2016 (με διπλή παράσταση το Σάββατο 22/10).
Οι 12 Ένορκοι του Reginald Rose στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
16.03.2016 15:44
«Οι 12 Ένορκοι», η επιτυχημένη παράσταση που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και τέσσερα βραβεία, έπειτα από δύο θεατρικές σεζόν sold-out παραστάσεων στην Αθήνα, θα φιλοξενηθεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για έντεκα μοναδικές παραστάσεις στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, από 14 έως 24 Απριλίου 2016.