Η νέα παράσταση της εταιρείας θεάτρου Ηθικόν Ακμαιότατον είναι μια δραματοποιημένη διήγηση από τον Θανάση Σαράντο, βασισμένη στο χριστουγεννιάτικο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, ο Αμερικάνος, και θα παρουσιαστεί από το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου.

Το χριστουγεννιάτικο διήγημα που γράφτηκε το 1891 από τον Σκιαθίτη συγγραφέα διασκευάζεται σε μονόλογο με ύφος μαύρης κωμωδίας και αποτελεί την αφορμή για μια επετειακή παράσταση της εταιρείας θεάτρου Ηθικόν ακμαιότατον που γιορτάζει τα 10 χρόνια λειτουργίας της.

Ο Αμερικάνος, το κεντρικό πρόσωπο του ομότιτλου διηγήματος του Παπαδιαμάντη, – μετανάστης στην Αμερική- επιστρέφει μετά από 20 χρόνια στο νησί του και περιπλανάται την νύχτα στο λιμάνι. Είναι παραμονή Χριστουγέννων και δεν τον έχει ακόμα αναγνωρίσει κανείς.

Ο Θανάσης Σαράντος επιχειρεί να δώσει μια κωμική διάσταση στο χριστουγεννιάτικο διήγημα και ερμηνεύει όλους τους ρόλους. Η παράσταση εστιάζει στην ιδιαίτερη ευαισθησία και στο ρυθμό του λόγου των φτωχών και καταφρονεμένων προσώπων ενός οικουμενικού και πανανθρώπινου Παπαδιαμάντη.

Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Θανάσης Σαράντος, Σκηνικά-Κοστούμια: Λίνα Μότσιου, Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης, Ήχοι: Studio 19, Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κερεστετζής, Βοηθός Σκηνογράφου: Χρήστος Λάσκαρης, Φωτογραφίες: Μαριλένα Σταφυλίδου.