Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Ο Άνθρωπος, ο Καλλιτέχνης, ο Οραματιστής

Ο Άνθρωπος, ο Καλλιτέχνης, ο Οραματιστής
Ένα τριήμερο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Λέσβιου δημιουργού Μίλτη Παρασκευαΐδη, το οποίο διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τον Πολιτισμικό Οργανισμό και την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2009.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος τιμής και μνήμης στον πολυτάλαντο, ακούραστο εργάτη του πνεύματος, θα γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα «Γ. Ιακωβίδης» του Πνευματικού Κέντρου με την αναδρομική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της ζωής του, καθώς και άλλες δημιουργίες του, δημοσιεύσεις και χειρόγραφα.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με την ημερίδα «Το έργο του ζωγράφου Μίλτη Παρασκευαΐδη», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 10 π.μ. Η εκδήλωση- φόρος τιμής στο μεγάλο ευεργέτη της Ομοσπονδίας θα πλαισιωθεί από ομιλίες και τοποθετήσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν, φίλων και συνεργατών του.

Ο Μίλτης Παρασκευαΐδης γεννήθηκε το 1911 στη Σμύρνη από Μυτιληναίους γονείς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε πρωτοπόρος δάσκαλος με αγάπη για την έρευνα, τη μάθηση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Κατά την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε την Εθνική Αντίστασης στο Ε.Α.Μ. αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έκδοσης του αντιστασιακού περιοδικού «Λεσβιακά Γράμματα», για την οποία διώχτηκε ως εξόριστος.

Μετά την επιστροφή του διέπρεψε ως δημοσιογράφος και καταπιάστηκε με μεγάλη επιτυχία με τη σκιτσογραφία, τη ζωγραφική, την έρευνα και την αρχαιολογία. Παθιασμένος δημιουργός, λάτρεψε την Τέχνη και ως γνήσιος εφηβικός οραματιστής πάλεψε για τις ιδέες του μέχρι το τέλος της ζωής του, η οποία συμβολίζει το αγαθό της ανιδιοτελούς προσφοράς για την πνευματική πρόοδο και καλλιέργεια. Η τελευταία του χειρονομία, το κληροδότημα του έργου του στη Λέσβο, δείχνουν το μεγαλείο της καρδιάς του και την αγάπη του στον τόπο και τους απλούς ανθρώπους του.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο. Λ. Σ. Α.) αποτελείται από σαράντα περίπου πολιτιστικούς συλλόγους Λέσβιων, που κατοικούν στην Αττική και ξεπερνούν τους 100.000. Σκοπός της δράσης της είναι η προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης της Λέσβου, διοργανώνοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί μέσω της συνεργασίας της με τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς.

Μετά το θάνατο του Μίλτη Παρασκευαΐδη κύριος στόχος της είναι η εκπλήρωση του οράματος του, που είναι η δημιουργία ενός Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου στο ακίνητο που κληροδότησε στην Ομοσπονδία, το οποίο θα είναι ίδρυμα έρευνας, πολιτισμού και ανάπτυξης, θα απευθύνεται κυρίως στους νέους, αλλά παράλληλα θα είναι λειτουργικό για όλους τους Λέσβιους και θα έχει παγκόσμια απήχηση.

Σχετικές ειδήσεις
Το ταξίδι στον χρόνο, άνθρωπος: Έκθεση του Γιάννη Μπουλούμπαση
30.11.2016 12:32
Ο Χώρος Βιβλίου και Πολιτισμού Εν Πλω, θα φιλοξενήσει την έκθεση φωτογραφίας του γνωστού επαγγελματία φωτογράφου Γιάννη Μπουλούμπαση, με τίτλο «Ταξίδι στον χρόνο, άνθρωπος».
Έκθεση Ζωγραφικής και Αγιογραφίας της Μαρίας Πέντε στην Πάτμο
10.08.2016 15:43
Η γνωστή και καταξιωμένη Πάτμια αγιογράφος και ζωγράφος, Μαρία Πέντε υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Πάτμου, παρουσιάζει μία σειρά από πρωτότυπα έργα που βασίζονται στο θεόπνευστο έργο της Αποκάλυψης του Ιωάννη, σε μία έκθεση με τίτλο «Αποκάλυψις ... μυσταγωγία - εικονογραφία».
Έκθεση Διεθνούς Αφίσας της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας στην Τεχνόπολη
27.01.2016 14:38
Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία/World Federation of Trade Unions, διοργανώνει Έκθεση Διεθνούς Αφίσας στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων στις 1-6 Φεβρουαρίου 2016.
Η Αθήνα μέσα στην τέχνη: η νέα έκθεση της δράσης Διαδρομές στην Αθήνα του Ελληνικού Κόσμου
28.12.2015 12:35
Η εκπαιδευτική έκθεση του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» που ξενάγησε πάνω από 20.000 επισκέπτες μας υποδέχεται εμπλουτισμένη με τη νέα εικαστική έκθεση που εγκαινιάστηκε την Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2015.
19 Εικαστικοί για τον Τσιτσάνη: Ομαδική έκθεση στη Γκαλερί Alma
17.12.2015 12:39
Εικαστικό αφιέρωμα, για τον κορυφαίο Έλληνα λαϊκό συνθέτη, στιχουργό, τραγουδιστή και δεξιοτέχνη του μπουζουκιού Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο «19 Εικαστικοί για τον Τσιτσάνη», θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2015, στη γκαλερί alma στα Τρίκαλα, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Τρικαλινού δημιουργού.