Ένα τριήμερο αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του μεγάλου Λέσβιου δημιουργού Μίλτη Παρασκευαΐδη, το οποίο διοργανώνεται με αφορμή την συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του, θα πραγματοποιηθεί στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων από τον Πολιτισμικό Οργανισμό και την Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής από τις 11 έως τις 13 Δεκεμβρίου 2009.

Η εναρκτήρια εκδήλωση του αφιερώματος τιμής και μνήμης στον πολυτάλαντο, ακούραστο εργάτη του πνεύματος, θα γίνει την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου στις 19.00 στην αίθουσα «Γ. Ιακωβίδης» του Πνευματικού Κέντρου με την αναδρομική έκθεση με αντιπροσωπευτικά έργα όλων των περιόδων της ζωής του, καθώς και άλλες δημιουργίες του, δημοσιεύσεις και χειρόγραφα.

Το τριήμερο των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί με την ημερίδα «Το έργο του ζωγράφου Μίλτη Παρασκευαΐδη», που θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 10 π.μ. Η εκδήλωση- φόρος τιμής στο μεγάλο ευεργέτη της Ομοσπονδίας θα πλαισιωθεί από ομιλίες και τοποθετήσεις ανθρώπων που τον γνώριζαν, φίλων και συνεργατών του.

Ο Μίλτης Παρασκευαΐδης γεννήθηκε το 1911 στη Σμύρνη από Μυτιληναίους γονείς. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Υπήρξε πρωτοπόρος δάσκαλος με αγάπη για την έρευνα, τη μάθηση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Κατά την περίοδο της Κατοχής οργανώθηκε την Εθνική Αντίστασης στο Ε.Α.Μ. αναλαμβάνοντας την ευθύνη της έκδοσης του αντιστασιακού περιοδικού «Λεσβιακά Γράμματα», για την οποία διώχτηκε ως εξόριστος.

Μετά την επιστροφή του διέπρεψε ως δημοσιογράφος και καταπιάστηκε με μεγάλη επιτυχία με τη σκιτσογραφία, τη ζωγραφική, την έρευνα και την αρχαιολογία. Παθιασμένος δημιουργός, λάτρεψε την Τέχνη και ως γνήσιος εφηβικός οραματιστής πάλεψε για τις ιδέες του μέχρι το τέλος της ζωής του, η οποία συμβολίζει το αγαθό της ανιδιοτελούς προσφοράς για την πνευματική πρόοδο και καλλιέργεια. Η τελευταία του χειρονομία, το κληροδότημα του έργου του στη Λέσβο, δείχνουν το μεγαλείο της καρδιάς του και την αγάπη του στον τόπο και τους απλούς ανθρώπους του.

Η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (Ο. Λ. Σ. Α.) αποτελείται από σαράντα περίπου πολιτιστικούς συλλόγους Λέσβιων, που κατοικούν στην Αττική και ξεπερνούν τους 100.000. Σκοπός της δράσης της είναι η προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης της Λέσβου, διοργανώνοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, καθώς και η επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το ακριτικό νησί μέσω της συνεργασίας της με τους εκάστοτε αρμόδιους φορείς.

Μετά το θάνατο του Μίλτη Παρασκευαΐδη κύριος στόχος της είναι η εκπλήρωση του οράματος του, που είναι η δημιουργία ενός Παλλεσβιακού Πνευματικού Κέντρου στο ακίνητο που κληροδότησε στην Ομοσπονδία, το οποίο θα είναι ίδρυμα έρευνας, πολιτισμού και ανάπτυξης, θα απευθύνεται κυρίως στους νέους, αλλά παράλληλα θα είναι λειτουργικό για όλους τους Λέσβιους και θα έχει παγκόσμια απήχηση.