Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Παρουσίαση του νέου βιβλίου ποιημάτων της Τερέζας Ρούβαλη

Παρουσίαση του νέου βιβλίου ποιημάτων της Τερέζας Ρούβαλη
Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βερέττα το νέο βιβλίο της Τερέζας Ρούβαλη με τίτλο Τα αμαρτήματα της φυλής, με ανέκδοτα ποιήματα της πρόωρα χαμένης Αναπλιώτισσας ποιήτριας, αρκετά πεζά, καθώς και κριτικές μελέτες για το έργο της. Η παρουσίαση θα γίνει τo Σάββατο 12 Δεκεμβρίου, στο Ναύπλιο.

Πρόκειται για μια φροντισμένη έκδοση καταλοίπων που επιμελήθηκαν τα παιδιά της Γιώργος και Αμαλία Ρούβαλη, 25 χρόνια σχεδόν μετά το θάνατό της.

Η Τερέζα Παπαδόγιαννη Ρούβαλη (1918-1985) ήταν οδοντίατρος και σύζυγος του Αναπλιώτη δικηγόρου και συμβολαιογράφου Τάκη Ρούβαλη. Παρόλο που γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, έζησε κυρίως στην Αθήνα και το Ναύπλιο για το οποίο έγραψε πληθώρα ποιημάτων και το αγάπησε σαν πατρίδα της.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1949 με την ποιητική συλλογή Μυρτιές με ποιήματα από τον πόλεμο του 1940, όπου συμμετείχε ως αδελφή νοσοκόμος του Ερυθρού Σταυρού. Πήρε επίσης μέρος στην Εθνική Αντίσταση, την ΕΠΟΝ και τον ΕΛΑΣ. Ακολούθησε η συλλογή Κομπάρσοι, λυρική ποίηση το 1974 που βραβεύτηκε στο Κόμο της Ιταλίας, σε παγκόσμιο ποιητικό διαγωνισμό ως η καλύτερη ποιητική συλλογή της χρονιάς. Κατόπιν, το 1976, σε ελεύθερο στίχο Το καμίνι της οργής, έκδοση που πολύ επαινέθηκε. Ακολούθησαν τα διηγήματα Εφοίτησεν εις αναμορφωτήριον το 1979 αφιερωμένα στο Έτος του Παιδιού, καθώς και η συλλογή Ανατολή και Δύση σε ελεύθερο στίχο το 1982.

Η ποίηση της Τερέζας Ρούβαλη έτυχε διεθνών αναγνωρίσεων, μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, ανθολογήθηκε και μελοποιήθηκε.

Τα θέματά της είναι η αγάπη προς τον Ανθρωπο και την Ειρήνη, προς το παιδί,  καθώς και μια λυρική φιλοσοφημένη διάθεση.

Τα αμαρτήματα της φυλής,διατίθενται από το διεθνές ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο www.verettas.gr καθώς και από τα βιβλιοπωλεία Αθηνών, Ναυπλίου και Αργους.

Σχετικές ειδήσεις
Ποιήματα - Joaquin O. Giannuzzi
10.01.2017 13:07
Από τις εκδόσεις Θράκα κυκλοφορεί η ποιητική συλλογή, Ποιήματα του Joaquin O. Giannuzzi.
Η  Λεύγες - Βασίλης Ρούβαλης
04.10.2016 13:00
Οι (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν την ποιητική σύνθεση του Βασίλη Ρούβαλη Η Λεύγες έργο σε εννέα μέρη.
Congo Cha Cha - Γιώργος Ρούβαλης
16.06.2016 11:32
Από τις εκδόσεις Απόπειρα κυκλοφορεί το βιβλίο, Congo Cha Cha του Γιώργου Ρούβαλη.
Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Δ. Λεμπεση στα Public
15.04.2016 10:38
Τα Public και οι Εκδόσεις Ψυχογιός μας προσκαλούν όλους, μικρούς και μεγάλους, στην παρουσίαση του νέου βιβλίου του Γιώργου Δ. Λεμπέση – του δημιουργού της best seller σειράς «Ψαρόσουπα» - «Οι Ανωήρωες και το Γιγαντιαίο Σαχλαμάρι», την Δευτέρα 18 Απριλίου 2016.
Ποιήματα - Ελίζαμπεθ Μπίσοπ
14.04.2016 12:21
Οι (.poema..) εκδόσεις παρουσιάζουν τη συλλογή ποιημάτων της Ελίζαμπεθ Μπίσοπ σε μετάφραση του Γιώργου Παναγιωτίδη.