Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας στη Θεσσαλονίκη

Το Εθνικό Μαύρο Θέατρο της Πράγας στη Θεσσαλονίκη
Η μαγεία του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας ταξιδεύει μέχρι την σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για λίγες μόνο παραστάσεις στις 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου για το κοινό και στις 15, 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου για τα σχολεία.

Αντικείμενα που μετακινούνται μόνα τους, που αιωρούνται ή πλησιάζουν το… κοινό. Ηθοποιοί που πετούν, συρρικνώνονται ή και εξαφανίζονται.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll και Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ του Jonathan Swift ιστορίες που έτσι και αλλιώς ονειροβατούν ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό που το Μαύρο Θέατρο παρουσιάζει μ’ ένα μοναδικό τρόπο.

Η αρχή της σκηνικής τεχνικής του μαύρου θεάτρου βασίζεται σ’ ένα οπτικό τέχνασμα γνωστό ως το τέχνασμα του μαύρου κουτιού, το οποίο εκμεταλλεύεται την ατέλεια του ανθρώπινου ματιού που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το μαύρο πάνω στο μαύρο. Ηθοποιοί ντυμένοι στα μαύρα που κινούνται μπροστά από ένα μαύρο φόντο, είναι αόρατοι για το κοινό. Ακολουθώντας την ίδια αρχή, διάφορες μηχανικές κατασκευές κρύβονται από το κοινό.

Με αυτόν τον τρόπο αντικείμενα και σκηνικά στηρίγματα που χειρίζονται οι μαύροι ηθοποιοί μπορούν έτσι να μετακινούνται μόνα τους, μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Οι ηθοποιοί μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της έλξης της γης ώστε να τους βλέπουμε να πετούν στον αέρα, ακόμη και να πλησιάζουν το κοινό, ενώ άψυχα αντικείμενα ζωντανεύουν.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Ναυαγοσώστες: Swim or Die στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
05.05.2016 17:10
Είκοσι τέσσερις αθλητές και αθλήτριες συναντώνται για πρώτη φορά στη θεατρική σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, «κολυμπούν» στα νερά της λογοτεχνίας και «καταδύονται» στις σελίδες ενός ναυτικού διηγήματος με ιστορία 115 ετών.
Εθνικό Θέατρο: Καλοκαιρινές παραγωγές 2016
21.03.2016 13:47
Το Εθνικό Θέατρο παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου τις φετινές, καλοκαιρινές του παραγωγές που περιλαμβάνουν τις ακόλουθες παραστάσεις: «ΑΝΤΙΓΟΝΗ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού, «ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας (Συμπαραγωγή του Εθνικού Θεάτρου με το θέατρο ΒΑΧΤΑΗΓΟΒ της Μόσχας) και «ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ» του Αριστοφάνη, σε μια νέα πρόταση του Μιχαήλ Μαρμαρινού.
«Έφυγε» ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Κώστας Νίτσος
01.12.2015 14:15
O Πρόεδρος, το Δ.Σ. και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με οδύνη πληροφορήθηκαν την απώλεια του Κώστα Νίτσου. Ο Κώστας Νίτσος, ο οποίος διετέλεσε και Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου την περίοδο 1983 – 1985, αποτελούσε σημαντικό «κεφάλαιο» για την πνευματική ζωή του τόπου, ενώ κατάφερε να συνδυάσει τη λογιότητα με τη δημοσιογραφία. Το Εθνικό Θέατρο εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του.
Wonderful Circus από το Εθνικό Θέατρο της Πράγας στο Θέατρο Badminton
13.11.2015 10:52
Εμπνευσμένο, φαντασμαγορικό, ποιητικό: το Wonderful Circus (Γουόντερφουλ Σίρκους), η εμβληματική παράσταση της Laterna Μagika (Λατέρνα Μάτζικα), της ομάδας που άλλαξε το πρόσωπο του τσέχικου θεάτρου, έρχεται στο Badminton!
Mάγκντα Γκαίμπελς του Γιώργου Βέλτσου, στο Νέο Rex
03.11.2015 16:10
Τo ισόγειο του ιστορικού κτιρίου Rex ανοίγει τις πόρτες του για πρώτη φορά μετά το 1993 – οπότε και περιήλθε το συγκεκριμένο κτίριο στο Εθνικό Θέατρο – ως μια από τις Σκηνές του Εθνικού Θεάτρου με την ονομασία Νέο Rex.