Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο

Συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο
Το Μουσικό Τμήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, μας προσκαλεί σε μια μοναδική συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο , τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Γιαμβριά.

Στο πρώτο μέρος, ο Παντελής Σταματέλος στο βιολί και ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν αρχικά τη Σονάτα Νο 3 για βιολί και πιάνο του Νορβηγού συνθέτη Edvard Grieg, έργο με αυστηρά κλασική δομή που διακρίνεται για τον μελαγχολικό, σχεδόν τραγικό, χαρακτήρα του, απόρροια της εκφραστικής ωριμότητας του συνθέτη, και στη συνέχεια τους Έξι Ρουμάνικους Λαϊκούς Χορούς του Ούγγρου συνθέτη Béla Bartók, έργο βασισμένο σε παραδοσιακά μουσικά θέματα που συνέλεξε ο συνθέτης στην επαρχία της Ρουμανίας κατά το διάστημα 1910-1912.

Στο δεύτερο μέρος, ο Γιάννης Μιχαηλίδης και η Έφη Παπαθωμαΐδη παρουσιάζουν έργα για δύο πιάνα, ξεκινώντας από την εισαγωγή του Μαγικού Αυλού του W. A. Mozart σε μεταγραφή για δύο πιάνα από τον F. Busoni. Ακολουθεί το έργο Lindaraja,του Claude Debussy, του οποίου ο τίτλος αναφέρεται σε μια Μαυριτανή εταίρα και η συναυλία τελειώνει με τη Σουίτα αρ. 2 του Ρώσου συνθέτη Sergei Rachmaninov, γραμμένη το 1901, που αποτελείται από τέσσερα μέρη, δύο εκ των οποίων είναι χοροί, κάτι που παραπέμπει στην παραδοσιακή μορφή του είδους αυτού.

Σχετικές ειδήσεις
Ο βιρτουόζος Νίκος Σκαλκώτας: ρεσιτάλ με έργα για βιολί και πιάνο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
17.11.2016 16:32
Σε μια από τις σπουδαιότερες μορφές της ελληνικής μουσικής του προηγούμενου αιώνα αποδίδει φόρο τιμής ο ετήσιος κύκλος του Μεγάρου Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949). Η εναρκτήρια συναυλία του κύκλου έχει τίτλο «Ο βιρτουόζος Ν. Σκαλκώτας» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ στην Αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα για βιολί και πιάνο του δεινού δεξιοτέχνη του βιολιού και μεγάλου συνθέτη, τα οποία θα ερμηνεύσουν ο βιολονίστας Γιώργος Δεμερτζής και ο πιανίστας Βασίλης Βαρβαρέσος.
Ξεκινά η προπώληση για τη συναυλία της Φιλαρμονικής του Βερολίνου στο Μέγαρο Μουσικής
23.09.2016 10:13
Αρχίζει την Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου η προπώληση των εισιτηρίων για την πολυαναμενόμενη συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Βερολίνου με έργα Φρανκ, Ραχμάνινοφ και Ρίμσκι-Κόρσακοφ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Την Ορχήστρα διευθύνει ο Τουγκάν Σοχίεφ.
Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
22.09.2016 12:59
Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.
«Συνάντηση»: Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου
22.06.2016 16:35
Ο Στέφανος Κορκολής ανοίγει το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, 1 & 2 Ιουλίου, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Βασισμένη στο ομώνυμο CD, η συναυλία είναι μία μοναδική μουσική «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές / διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.
Συναυλία για βιολοντσέλο και πιάνο με τους Γ. Τσιτσελίκη & Δ. Ευνουχίδου στο Ωδείο Αθηνών
25.02.2016 13:26
Στην αίθουσα «Άρης Γαρουφαλής» του Ωδείου Αθηνών, του αρχαιότερου μουσικού εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 20:30, ένα μοναδικό ρεσιτάλ.