Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο

Συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο
Το Μουσικό Τμήμα του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, μας προσκαλεί σε μια μοναδική συναυλία με έργα για βιολί και πιάνο , τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Αντώνη Γιαμβριά.

Στο πρώτο μέρος, ο Παντελής Σταματέλος στο βιολί και ο Γιάννης Μιχαηλίδης στο πιάνο, θα ερμηνεύσουν αρχικά τη Σονάτα Νο 3 για βιολί και πιάνο του Νορβηγού συνθέτη Edvard Grieg, έργο με αυστηρά κλασική δομή που διακρίνεται για τον μελαγχολικό, σχεδόν τραγικό, χαρακτήρα του, απόρροια της εκφραστικής ωριμότητας του συνθέτη, και στη συνέχεια τους Έξι Ρουμάνικους Λαϊκούς Χορούς του Ούγγρου συνθέτη Béla Bartók, έργο βασισμένο σε παραδοσιακά μουσικά θέματα που συνέλεξε ο συνθέτης στην επαρχία της Ρουμανίας κατά το διάστημα 1910-1912.

Στο δεύτερο μέρος, ο Γιάννης Μιχαηλίδης και η Έφη Παπαθωμαΐδη παρουσιάζουν έργα για δύο πιάνα, ξεκινώντας από την εισαγωγή του Μαγικού Αυλού του W. A. Mozart σε μεταγραφή για δύο πιάνα από τον F. Busoni. Ακολουθεί το έργο Lindaraja,του Claude Debussy, του οποίου ο τίτλος αναφέρεται σε μια Μαυριτανή εταίρα και η συναυλία τελειώνει με τη Σουίτα αρ. 2 του Ρώσου συνθέτη Sergei Rachmaninov, γραμμένη το 1901, που αποτελείται από τέσσερα μέρη, δύο εκ των οποίων είναι χοροί, κάτι που παραπέμπει στην παραδοσιακή μορφή του είδους αυτού.

Σχετικές ειδήσεις
Μουσική, Επανάσταση, Χρώμα στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης
22.09.2016 12:59
Έργα των Prokoffief, Shostakovich, Tchaikovsky και Rakhmaninoff μεταξύ άλλων σημαντικών Ρώσων συνθετών των αρχών του 20ού αι. από το μουσικό σχήμα Transcription Ensemble (Χρήστος Γρίμπας-Βιολοντσέλο, Νίκος Ζαφρανάς-Πιάνο, Γιώργος Κανδυλίδης-Βιολί), τη Γαρυφούλα Τσομάκου (Πιάνο) και την Ξένια Τσαβκοπούλου (Σοπράνο) θα πλαισιώσουν τα έργα Ρώσων εικαστικών της ίδιας εποχής που φιλοξενούνται στην έκθεση «Η Επανάσταση του χρώματος. Ρωσική Πρωτοπορία. Έργα της συλλογής Κωστάκη», στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου στις 19:30.
«Συνάντηση»: Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου
22.06.2016 16:35
Ο Στέφανος Κορκολής ανοίγει το φετινό πρόγραμμα στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου, 1 & 2 Ιουλίου, με έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Βασισμένη στο ομώνυμο CD, η συναυλία είναι μία μοναδική μουσική «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ» με κλασσικά έργα για πιάνο, μεταφορές / διασκευές ορχηστρικών έργων για πιάνο και λυρικά τραγούδια σε ερμηνεία της ταλαντούχας ερμηνεύτριας Σοφίας Μανουσάκη.
Τρία κοντσέρτα για πιάνο και μία συμφωνία από την MSO στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
22.01.2016 17:18
Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών παρουσιάζουν την Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ώρα 21:00, μία ιδιαίτερη συναυλία, όπου θα ερμηνευθούν τρία κοντσέρτα για πιάνο των: J. S. Bach, J. Haydn, W. A. Mozart, από τον διεθνούς φήμης δεξιοτέχνη πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο, και μία από τις πιο γνωστές Συμφωνίες του W. A. Mozart, την οποία συνέθεσε στα 17 του χρόνια.
Κορυφαίες γαλλικές σονάτες για βιολί και πιάνο στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
20.11.2015 17:27
Το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη μας προσκαλεί στη συναυλία με τίτλο Κορυφαίες γαλλικές σονάτες για βιολί και πιάνο, στο πλαίσιο του κύκλου Γαλλικός Ιμπρεσιονισμός, την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015.
Ο Στέφανος Κορκολής σε έργα Μίκη Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης
12.11.2015 17:00
Ο Στέφανος Κορκολής για πρώτη φορά αγγίζει, σαν σολίστ του πιάνου, έργα του Μίκη Θεοδωράκη από όλο το μουσικό φάσμα του μεγάλου Έλληνα συνθέτη -σε μία συναυλία που αναμένεται να μαγέψει το κοινό της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.