Η fizz gallery εγκαινιάζει την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου την έκθεση του Κώστα Βαρώτσου με τίτλο Συρρίκνωση. Πρόκειται για μία δυναμική εγκατάσταση του καλλιτέχνη που παρουσιάζεται στη γκαλερί, σε διάλογο με την αρχιτεκτονική δομή του χώρου.

Μία πέτρινη δίνη διαμορφώνεται με προσεκτική γεωμετρία και συρρικνώνεται από το μέγιστο προς το ελάχιστο, αποκαλύπτοντας τη λεπτή ισορροπία μεταξύ των δομικών της στοιχείων και την ένταση της ενέργειας στο εσωτερικό της.

Το έργο του Βαρώτσου είναι ταυτόχρονα δομικό και παιγνιώδες, διαισθητικό και εντούτοις ορθολογικό. Τα αντίθετα συνυπάρχουν τόσο μέσα στα ίδια τα έργα όσο και στη σχέση των έργων με το περιβάλλον τους: ανοιχτό-κλειστό, μέσα-έξω, εύθραυστο-συμπαγές, διαφάνεια-πυκνότητα, στατικότητα-δυναμισμός, κενό-πληρότητα. Το μεν δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς το δε, και το “εδώ” αποκτά νόημα μόνο μέσω του “εκεί”. Florent Bex, επίτιμος διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αμβέρσας (Muhka), απόσπασμα από το κείμενό του «Κώστας Βαρώτσος: ένας καλλιτέχνης του χώρου» (στο Varotsos, εκδόσεις futura, 2005).