Μετά το sold-out πειραματικό ανέβασμα του Τροβατόρε του Τζουζέπε Βέρντι (Μάιος/Νοέμβριος–Δεκέμβριος 2008), η εταιρεία μουσικού θεάτρου Οι όπερες των ζητιάνων επιστρέφει στο Bios με μια νέα πρόταση για το παιδικό μουσικό θέατρο, από τις 20 Δεκεμβρίου.

Το μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει (Λιμπρέτο: Θωμάς Μοσχόπουλος, με τη συνεργασία του συνθέτη) γράφτηκε κατά παραγγελία του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, όπου και παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο του 1994 για δύο μόνο παραστάσεις υπό τη διεύθυνση του Θόδωρου Αντωνίου.

Το έργο είναι βασισμένο στο παραμύθι Τα καινούργια ρούχα του Βασιλιά μεταφερμένο στο χώρο της μουσικής και μπολιασμένο με τη σατιρική διάθεση των δημιουργών για την ελληνική μουσική πραγματικότητα της εποχής, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια χαριτωμένη και ποιητική εισαγωγή στον κόσμο της μουσικής για παιδιά κάθε ηλικίας.

Με δεδομένη την ανάγκη για ποιοτικές παραστάσεις μουσικού θεάτρου κατάλληλου για παιδιά στην πόλη μας, η εταιρεία Οι όπερες των ζητιάνων και το BIOS φιλοδοξούν, με τη νέα παράσταση του Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει, να προσφέρουν, αφενός, μια φρέσκια πλατφόρμα για να ξεδιπλωθεί το πληθωρικό ταλέντο μιας νέας γενιάς τραγουδιστών-ηθοποιών και να υπογραμμίσουν, αφετέρου, την άποψή τους πως η πρακτική της αναβίωσης επιτυχημένων έργων αποτελεί θεμελιακό στοιχείο στο οποίο πρέπει να βασίζεται η υγιής μουσική ζωή ενός τόπου.

Η παράσταση θα κάνει εκτενή χρήση ηλεκτρονικών μέσων (βίντεο και ήχου), ενώ η μουσική θα εκτελείται ζωντανά από το ARTéfacts ensemble.

Μουσική: Νίκος Κυπουργός, Κείμενο: Θωμάς Μοσχόπουλος, Νίκος Κυπουργός, Ενορχήστρωση-μουσική διδασκαλία: Χαράλαμπος Γωγιός, Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη, Σκηνικό-κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος, Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργης Σακελλαρίου, Γιώργος Πούλιος, Βίντεο: Πάνος Βιττωράκης.

Ερμηνεύουν: Μούσα: Ιωάννα Φόρτη – Μυρτώ Μποκολίνη, Μουσικός: Δημήτρης Δημόπουλος – Αρκάδιος Ρακόπουλος, Βασιλιάς: Ζαφείρης Κουτελιέρης – Μπάμπης Αλεξανδρόπουλος.