Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Ουτοπία / Utopia

Ουτοπία / Utopia
Ο διεθνώς καταξιωμένος καλλιτέχνης Κώστας Βαρώτσος παρουσιάζει στο Ίδρυμα Ευγενίδου την έκθεση Ουτοπία, προτείνοντας μία συνοδοιπορία στο όνειρο. Αφορμή αυτής της έκθεσης αποτελεί το έργο Γένεση, το οποίο δημιουργήθηκε ειδικά για το Ίδρυμα Ευγενίδου, αφιερωμένο στον εορτασμό του 2009 ως Έτους Αστρονομίας.

Ο Κώστας Βαρώτσος, επιχειρώντας μία ποιητική ανάγνωση του Σύμπαντος που μας περιβάλλει, παρουσιάζει μία σειρά εικαστικών παρεμβάσεων σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους του Ιδρύματος προσβάσιμες σε όλους τους επισκέπτες του που ως συγκροτημένο σύνολο αποπειρώνται να περιγράψουν κοσμικές δομές και να υπογραμμίσουν τη δύναμη και τη λογική των νόμων που διέπουν τη συμπαντική εξέλιξη. Ένα ουτοπικό ταξίδι που «απλώνεται» σε κόσμους γνώριμους μέσα από τις επιστημονικές κατακτήσεις, και σε ανεξερεύνητες πτυχές του Σύμπαντος, γεμάτες μυστήριο και υποσχέσεις για νέες ανακαλύψεις.

Τα εγκαίνια της έκθεσης Utopia, θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009, από τον κ. Κώστα Χατζηδάκη, Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, παρουσία προσκεκλημένων και εκπροσώπων του πνευματικού, καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου.

Ειδικά για την ημέρα των εγκαινίων και προς τιμή του Κώστα Βαρώτσου το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε και θα παρουσιάσει την ψηφιακή παράσταση Utopia η οποία εμπνέεται από το σύνολο του έργου του καλλιτέχνη καθώς και ειδική έκδοση/λεύκωμα.

Την έκθεση επιμελήθηκε η Ιστορικός Τέχνης κα Χάρις Κανελλοπούλου, ενώ δημιουργοί της ψηφιακής παράστασης Utopia είναι οι: Παναγιώτης Σιμόπουλος: Σενάριο-Σκηνοθεσία, Γιάννης Βαμβακάς: Σενάριο-Animation και Αναστάσιος Κ. Κατσάρης: Μουσική-Sound Design.

Σχετικές ειδήσεις
Το ΚΜΣΤ διεθνώς!
16.12.2016 10:18
Στο επίκεντρο της διεθνούς εικαστικής σκηνής βρίσκεται το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
Distant Utopias: έκθεση στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” στη Διπλάρειο Σχολή
31.05.2016 13:56
Από τις 6 έως τις 10 Ιουνίου, η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση μεταφέρεται για άλλη μία φορά φέτος στη Διπλάρειο Σχολή και, σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει την έκθεση Distant Utopias, στο πλαίσιο του συμποσίου “Utopia 500” που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς και στη Στέγη το Μάιο του 2016.
εἰ ἦς ὧδε: έκθεση του Χρήστου Παλλαντζά στη γκαλερί Ευριπίδη
09.02.2016 17:04
Μετά από 10 χρόνια αδιάκοπης καλλιτεχνικής δημιουργίας και σημαντικών εκθέσεων στο εξωτερικό, ο καταξιωμένος ζωγράφος Χρήστος Παλλαντζάς επιστρέφει δυναμικά στην Αθήνα παρουσιάζοντας τη νέα του Έκθεση με τίτλο «εἰ ἦς ὧδε» (εάν ήσουν εδώ) στην Γκαλερί Ευριπίδη.
Room 518: Βίντεο-Εγκατάσταση της Ιωάννας Νεοφύτου στο πλαίσιο της έκθεσης Rooms 2016
25.01.2016 14:46
Στο πλαίσιο της έκθεσης ROOMS 2016 στο ξενοδοχείο St Georges Lycabettus, η εικαστικός Ιωάννα Νεοφύτου εκμεταλλεύεται τη χωρική σύμπτωση του τόπου έκθεσης με το θεματικό της αντικείμενο.