Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Έντεκα σκηνογραφικές μελέτες για μια παράσταση

Έντεκα σκηνογραφικές μελέτες για μια παράσταση
Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου εγκαινιάζεται στο κεντρικό κτήριο της Σχολής Βακαλό η έκθεση Με αφορμή μια παράσταση: Έντεκα σκηνογραφικές μελέτες. Έντεκα πρόσφατοι απόφοιτοι του εργαστηρίου σκηνογραφίας και του τμήματος αρχιτεκτονικής εσωτερικού χώρου εκθέτουν σκηνογραφικές και ενδυματολογικές προτάσεις για το έργο Εσύ και τα σύννεφά σου του Eric Westphal, η πρεμιέρα του οποίου θα πραγματοποιηθεί στο θέατρο Αγγέλων Βήμα στις 11 Δεκεμβρίου 2009.

Οι μελέτες περιλαμβάνουν προσχεδιακό υλικό, τελικά σχέδια και τρισδιάστατες μακέτες, και ολοκληρώθηκαν στο πλαίσιο πειραματικού workshop που οργανώθηκε σε συνεργασία με το θέατρο Αγγέλων Βήμα του Κοραή Δαμάτη στην προοπτική της συγκεκριμένης παράστασης.

Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να μεταφερθεί προσεχώς στο χώρο του θεάτρου. Η σχέση της Σχολής Βακαλό με το χώρο και το αντικείμενο της σκηνογραφίας είναι μια σχέση καταστατική, ιστορική. Όχι απλώς γιατί η σκηνογραφία ανήκει έτσι κι αλλιώς στο πεδίο των εφαρμοσμένων τεχνών, αλλά πολύ περισσότερο, και ουσιαστικά, γιατί ένας από τους ιδρυτές της, ο Γιώργος Βακαλό, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους – ένας δημιουργός που χάραξε δρόμους στο θεατρικό τοπίο της σύγχρονης Ελλάδας.

Η σκηνογραφία ξεκίνησε να διδάσκεται στη Σχολή Βακαλό από το 1958, με δάσκαλο τον ίδιο τον Γ. Βακαλό, τον οποίο ακολούθησαν οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και δάσκαλοι Έ. Δρίνη, Δ. Ζαρίφης, Π. Ζουμπουλάκης, Π. Μαντούδης, και τα τελευταία χρόνια ο Ανδρέας Σαραντόπουλος. Στη διαδρομή των πενήντα και πλέον ετών που ιστορεί η Σχολή, πολλοί απόφοιτοί της σταδιοδρόμησαν ως σκηνογράφοι, όπως οι Δ. Ζαρίφης, Α. Σαραντόπουλος, Γ. Κόκκος, Γ. Πάτσας, Γ. Ασημακόπουλος, Μ. Παντελιδάκης, Μ. Κόκκου, Ν. Στεφάνου , Ε. Μανωλοπούλου, Ν. Κληρονόμος, Μ. Καταροπούλου, Α. Αρσένη, Δ. Βολίδη και Α. Κουτσουδάκη.

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι προτάσεις των: Δάφνη Αντωνίου , Άννα Βήχου, Λένα Γκάντζου, Βασίλη Κατσαράκη, Ανδριανή Κορκώνη, Έλλη Λιδωρικιώτη, Φωτεινή Μουτάφη, Ιωάννα Ξαγοράρη, Χριστίνα Πανοπούλου, Τόλη Τατόλα, Ουρανία Τραχανά.

Σχετικές ειδήσεις
Η Παράσταση: ο ΝΕΟΝ παρουσιάζει το έργο του Ζάφου Ξαγοράρη
29.11.2016 13:23
Η ιστορική παράσταση Το Μεγάλο μας Τσίρκο αποτελεί το σημείο εκκίνησης για τον Ζάφο Ξαγοράρη και το έργο του ‘Η Παράσταση’, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, που παρουσιάζει ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ τον Δεκέμβριο 2016.
Τάσος Μαντζαβίνος - Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε: έκθεση στο βιβλιοπωλείο του ΜΙΕΤ
18.11.2016 14:53
Στο βιβλιοπωλείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης, στην Αθήνα, εγκαινιάζεται τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016, στις 7.00 μμ, η έκθεση Τάσος Μαντζαβίνος - Το Κοράκι του Έντγκαρ Άλλαν Πόε.
Details_: Εικαστική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας
14.11.2016 12:14
Την Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας - Σοφία Λασκαρίδου, εγκαινιάζεται η ατομική έκθεση της Μαίρης Ρουσιώτη με τίτλο Details_.
Αστικές Περιηγήσεις: έκθεση του Νίκου Τσιμιτάκη στις Εικαστικές Αναζητήσεις
02.11.2016 15:25
Στις Εικαστικές Αναζητήσεις, έναν χώρο που δημιούργησε ο Μελέτης Φικιώρης και προσφέρεται αφιλοκερδώς στους, νέους κυρίως, εικαστικούς για να παρουσιάζουν την δουλειά τους, εγκαινιάζεται την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου 2016, ώρα 8:00μ.μ. η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Τσιμιτάκη, με τον τίτλο «Αστικές Περιηγήσεις».
Απόφοιτοι 2012-2013: Έκθεση του Τμήματος Εικαστικών στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών
14.04.2016 14:13
Η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης «Απόφοιτοι 2012-2013» του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών που θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 20 Απριλίου 2016 στις 7:30 μ.μ. στον εκθεσιακό χώρο «Νίκος Κεσσανλής» της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.