Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ευαγγελισμός... του Κωνσταντίνου Παρθένη

Ο Ευαγγελισμός... του Κωνσταντίνου Παρθένη

Πέντε έργα του Κωνσταντίνου Παρθένη με θέμα τον Ευαγγελισμό θα φιλοξενήσει από τις 9 Δεκεμβρίου το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών (Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία), στο πλαίσιο της έκθεσης: Κωνσταντίνος Παρθένης: Δύναμις-Ποίηση, Ευαγγελισμός. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2010.

Συγκεκριμένα παρουσιάζονται τα έργα: Ευαγγελισμός -  Συλλογή της Εθνικής Τράπεζας, Δύναμις-Ποίηση - σε ιδιωτική συλλογή , Ευαγγελισμός - Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Δύναμις –Ποίηση (προσχέδιο) - Συλλογή Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου, Ευαγγελισμός - συλλογή του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών ύστερα από τη δωρεά της οικογένειας Παπαστράτου.

Το θέμα του Ευαγγελισμού συγκινούσε ιδιαίτερα το ζωγράφο, ο οποίος το παρουσίασε με μια σύνθεση που δεν υπάρχει ούτε στην ευρωπαϊκή ούτε στην βυζαντινή εικονογραφία. Η παρούσα έκθεση συγκεντρώνει τρία έργα με τον συγκεκριμένο τίτλο, τα οποία τοποθετούνται χρονικά στις αρχές της δεύτερης δεκαετίας (1910-1911).

Είκοσι χρόνια αργότερα, στη δεκαετία του ’30, ο Παρθένης ζωγραφίζει έναν ακόμα «Ευαγγελισμό» με εντελώς όμως άλλη εικονογραφία, καθώς ο μεγάλος διαστάσεων πίνακας (100&215;100) -ο οποίος δεν εκτίθεται στην παρούσα έκθεση- καλύπτεται από ένα τοπίο με ένα κτίσμα δεξιά, μπροστά από το οποίο κάθεται η Παναγία, ενώ από την άλλη άκρη έρχεται ο Αγγελος και της απευθύνει τον Χαιρετισμό.

Το νέο έργο που παρουσιάζεται στην έκθεση αυτή είναι ένας μεγάλος πίνακας (318&215;158) προερχόμενος από ιδιωτική συλλογή, που έχει μεν δημοσιευθεί στο βιβλίο του Ε. Ματθιόπουλου αλλά ουσιαστικά δεν έχει μελετηθεί και παρουσιαστεί στο ευρύτερο κοινό. Το έργο ανήκει στα τελευταία χρόνια της δημιουργίας του Παρθένη, στη δεκαετία του 1950, και έχει δύο τίτλους, Ποίηση και Ευαγγελισμός. Ο Α. Κωτίδης δέχεται τον τίτλο Ευαγγελισμός

Σχετικές ειδήσεις
Sticky Fingers, έκθεση στην Blender Gallery
03.02.2017 10:05
Η Blender Gallery εγκαινιάζει στις 15 Φεβρουαρίου 2017 την έκθεση των Κωνσταντίνου Μπερδέκλη, Δημήτρη Ντόκου και Κωνσταντίνου Πάτσιου, με τίτλο Sticky Fingers.
Το Δένδρο της ζωής: έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου στη γκαλερί 7
06.10.2016 11:49
Την Τρίτη 15 Νοεμβρίου η γκαλερί «7» παρουσιάζει την 2η ατομική έκθεση του Κωνσταντίνου Μάσσου, με τίτλο «Το Δένδρο της ζωής…».
Scenes from the Golden Room: έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου στο The Westin Athens
13.09.2016 16:52
H Blender Gallery παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου, από το «Μεγάλο Χρυσό Δωμάτιο» και την έκθεση «Τάλως – Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου», στο lobby του The Westin Athens, στον Αστέρα Βουλιαγμένης.
Τάλως: Έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
01.08.2016 14:05
Στο φιλόξενο Καφέ του Μουσείου παρουσιάζεται από τη 1η Αυγούστου 2016, η έκθεση του Κωνσταντίνου Παπαμιχαλόπουλου με τίτλο «Τάλως-Απεικονίσεις του Τεχνητού Ανθρώπου».
Bitten: Έκθεση της Δέσποινας Κωνσταντίνου στην Γκαλερί Cube
25.05.2016 12:39
Η Γκαλερί Cube, ξεκινά τη συνεργασία με την εικαστικό Δέσποινα Κωνσταντίνου παρουσιάζοντας την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016 τη δουλειά της, στην ατομική έκθεση με τίτλο “Bitten”.