Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Δυο μονόλογοι, μια παράσταση

Δυο μονόλογοι, μια παράσταση
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί παρουσιάζει δύο σπουδαίους μονολόγους σε μία κοινή παράσταση με ένα εισιτήριο στο Από Μηχανής Θέατρο από τις 23 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για τα έργα Είσαι η μητέρα μου, του Γιόοπ Άντμιρααλ, και Η γυναίκα της Πάτρας, του Γιώργου Χρονά.
Αναλυτικότερα, για λίγες παραστάσεις η Εταιρεία Θεάτρου Συν-Επί θα παρουσιάσει στο Από Μηχανής Θέατρο το σπαρακτικό μονόλογο του ολλανδού ηθοποιού Γιόοπ Άντμιρααλ Είσαι η μητέρα μου.

Ο Χρήστος Βαλαβανίδης επανέρχεται στη σκηνή μ’ ένα ρόλο–πρόκληση, καθώς καλείται να ενσαρκώσει στη σκηνή τη μητέρα και τον γιο παράλληλα, γλιστρώντας ανεπαισθήτως από το ένα πρόσωπο στο άλλο με απόλυτη φυσικότητα. 

Ενα έργο–φόρο τιμής στη μητέρα του έγραψε το 1982 ο Ολλανδός ηθοποιός Γιόοπ Άντμιρααλ. Πρόκειται για μια τυπική κυριακάτικη επίσκεψη που κάνει ο ηθοποιός στην ανοϊκή μητέρα του, που βρίσκεται στο γηροκομείο του Ντελφτ. Ο διάλογός τους επιστρέφει διαρκώς προς το παρελθόν κι επανέρχεται στο παρόν, παλινδρομεί ανάμεσα στη φαντασίωση και στην πραγματικότητα, προβληματίζει και συγκινεί. Για τον Γιόοπ Άντμιρααλ είναι η ώρα για αποκαλύψεις, ομολογίες, παραδοχές. 

Ο δεύτερος μονόλογος είναι το έργο Η γυναίκα της Πάτρας. Η ζωή μιας παλιάς πόρνης που ζει στην Πάτρα ιδωμένη από τον ποιητή των μικρών στιγμών των ανθρώπων και των εξαιρετικών αισθημάτων, Γιώργο Χρονά. Η Λένα Κιτσοπούλου συνεργάζεται με την Ελένη Κοκκίδου και ο συνδυασμός των δύο σπουδαίων γυναικών του ελληνικού θεάτρου δεν μπορεί παρά να είναι εκρηκτικός.

Ο μονόλογος προέκυψε από την αληθινή ιστορία της πόρνης Πανωραίας, όπως την κατέγραψε ο σημαντικός ποιητής , συγγραφέας και δημοσιογράφος Γιώργος Χρονάς μέσα από συνεντεύξεις της στον ίδιο. Η ιστορία της δημοσιευόταν σε συνέχειες στο περιοδικό «Οδός Πανός» το καλοκαίρι του 1987. Ο ποιητής διατήρησε αναλλοίωτο τον τολμηρό λόγο και το αναρχικό ύφος της «αξιοσέβαστης πόρνης» Πανωραίας, καθιστώντας τον έτσι ιδανικό για τη θεατρική σκηνή. 
Σχετικές ειδήσεις
Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ, στο Από Μηχανής Θέατρο
03.01.2017 15:51
Το έργο του Έντουαρντ Άλμπυ «Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ», πρόκειται να ανέβει στο Από Μηχανής Θέατρο από τις 15 Φεβρουαρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, με τους Άκι Βλουτή, Νίκη Παλληκαράκη, Σαράντο Γεωγλερή και Τζωρτζίνα Λιώση.
 Πάρτυ Γενεθλίων, του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο
20.10.2016 16:37
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί παρουσιάζει την παράσταση «Πάρτυ Γενεθλίων» του Χάρολντ Πίντερ στο Από Μηχανής Θέατρο από την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016.
Από Μηχανής Θέατρο: Νέες παραστάσεις για τη θεατρική περίοδο 2016 - 2017
22.08.2016 16:10
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί διανύοντας τον 10ο χρόνο δημιουργικής παρουσίας στα θεατρικά δρώμενα, ετοίμασε ένα πολλά υποσχόμενο ρεπερτόριο στο Από Μηχανής Θέατρο για τη θεατρική περίοδο 2016-17.
Οι τρεις πρώτες παραστάσεις της νέας σεζόν στο Απο Μηχανής Θέατρο
22.06.2016 13:34
Η Εταιρεία Θεάτρου Συν Επί παρουσιάζει για την πρώτη θεατρική περίοδο στο Από Μηχανής Θέατρο τα έργα "Πάρτυ Γενεθλίων" του Χάρολντ Πίντερ, Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ του Έντουαρντ Άλμπυ και "Ο Πίθηκος του Κάφκα" του Κόλιν Τίβαν, διασκευή από το μυθιστόρημα του Κάφκα "Αναφορά σε μια Ακαδημία" (1917).
Τρεις θεατρικοί μονόλογοι της Άννας Κοκκίνου επιστρέφουν στο Θέατρο Σφενδόνη
05.05.2016 10:28
Τρεις εμβληματικές παραστάσεις, τρεις θεατρικοί μονολόγοι με την Άννα Κοκκίνου επιστρέφουν στη Σφενδόνη το Μάιο στο πλαίσιο μιας ρετροσπεκτίβας που γίνεται με αφορμή την έναρξη συνεργασίας του Θεάτρου Σφενδόνη με το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης και τα 120 χρόνια από το θάνατο του Γεώργιου Βιζυηνού.